Coadă de patru kilometri, pe ploaie, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia din Iași: Oamenii așteaptă și șapte ore pentru a se închina la moaște

Coadă de patru kilometri, pe ploaie, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Mitropolia din Iași: Oamenii așteaptă și șapte ore pentru a se închina la moaște
Publicat: 13/10/2012, 16:32
Actualizat: 29/09/2018, 01:42

Aproximativ 44.000 de credincioși așteaptă, sâmbătă, la rând, pe ploaie, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, la Mitropolia din Iași, rândul pelerinilor întinzându-se pe o lungime de peste patru kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Maiorul Țăranu, ofițer relații publice în cadrul Jandarmeriei Bacău, unitate detașată la Iași, pentru a asigura ordinea publică în jurul Catedralei ieșene, a declarat că, sâmbătă la prânz, peste 44.000 de credincioși așteptau la rând pentru a ajunge la racla cu sfintele moaște depuse pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane.

Potrivit acestuia, rândul pelerinilor atinge o lungime de patru kilometri.

„La ora 14.30, se aflau 44.000 de pelerini la rând. Sunt oameni care vin fie în grupuri organizate, fie individual, din toată țara. Rândul pelerinilor se întinde pe patru kilometri, timpul de așteptare fiind de șapte ore. Ploaia nu a fost un impediment, azi (sâmbătă – n.r.) fiind mai mulți oameni ca zilele trecute”, a declarat Marius Țăranu.

El a afirmat că de joi dimineață, când moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase din incinta Catedralei, pe la racla așezată în fața lăcașului de cult au trecut în total aproape 70.000 de pelerini.

„Au existat în total 244 de intervenții medicale în primele zile de pelerinaj, dar nu au fost cazuri grave. De asemenea, au fost date 11 amenzi pentru tulburarea liniștii publice”, a mai precizat Marius Țăranu.

Vineri seară, câteva mii de credincioși au participat la o procesiune pe străzile din centrul Iașiului, intitulată Calea Sfinților, raclele cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și cele ale Sfântului Cuvios Teofil, aduse din Ucraina, fiind purtate pe umeri de către preoți.

Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor format din o sută de ierarhi, preoți și diaconi.
Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocși duminică, 14 octombrie, când în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din țară și străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei și Slovaciei.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la Iași încă de vineri seară, împreună cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei și Slovaciei, cei doi închinându-se la Sfintele moaște în cursul dimineții de sâmbătă.

Ulterior, PF Daniel și PF Hristofor au participat la slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim”, din cartierul ieșean Tătărași. La slujbă au asistat aproximativ 2.500 de persoane.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga țară sunt așteptați să vină la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării au stat și câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția