Cod ROȘU de caniculă. Temperaturile record ajung la 55-60 de grade la nivelul solului. HARTA ANM

Cod ROȘU de caniculă. Temperaturile record ajung la 55-60 de grade la nivelul solului. HARTA ANM
Publicat: 30/06/2017, 18:58

„Maximul acestui val de căldură, care ține de patru zile, se va atinge sâmbătă. Temperaturile ajung la 44 de grade Celsius, dar la nivelul asfaltului, în orașele aglomerate, mai putem adăuga 10-15 grade”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Timu, meteorolog de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, în Capitală, de exemplu, unde maximele anunțate sunt de 39 de grade, se vor resimți 54 de grade.

Este pentru a treia oară în istorie când ANM emite o avertizare cod roșu de căldură, cea mai ridicată temperatură fiind înregistrată până în prezent în data de 24 iulie 2007, de 44,3 grade Celsius, la Calafat.

Avertizarea cod roșu este valabilă sâmbătă pentru 19 județe și Capitală.Potribit ANM, în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț se vor înregistra temperaturi de 38 și 41 de grade.

În sudul Olteniei și al Munteniei, temperaturile ajung la 44 de grade.

Județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime sunt cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

Totodată, județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava se vor afla sub cod galben de caniculă, disconfortul termic fiind ridicat, iar temperaturile maxime de 36 de grade.

După temperaturile record, vremea trece la cealaltă extremă.

„Se răcorește luni, iar marți ajungem sub medii. Vor fi 25 de grade Celsius, deci trecem de la o extrema caldă, la temperaturi sub media pentru această perioadă. Apar și fenomene de instabilitate, furtuni, vijelii pentru partea de sud chiar de duminică seara”,a mai spus meteorologul Dumitru Timu, pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase