Codruța Kovesi și adjunctul său, citați de instanță pe 26 iunie în procesul cu Mihaiela Iorga

Codruța Kovesi și adjunctul său, citați de instanță pe 26 iunie în procesul cu Mihaiela Iorga
Publicat: 07/06/2018, 10:42
Actualizat: 25/03/2019, 23:00

Magistrații Curții de Apel București au decis să îi cheme în instanță pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe adjunctul său, Marius Iacob, dar și pe fostul procuror al Direcției, Mihaiela Moraru Iorga, în dosarul în care cea din urmă le cere despăgubiri în valoare de 10.000 de euro pentru perioada de după revocarea din funcția de procuror al instituției.

Judecătorii de la Curtea de Apel București s-au pronunțat asupra posibilității suspendării procesului în care Mihaiela Iorga îi cere daune Laurei Codruța Kovesi și au decis să continue judecata în acest dosar civil, independent de cel penal deschis pe numele fostului procuror DNA, la instanța supremă.

„La dosar nu există dovada suspendării din funcție, dar există dovezi de începerea urmăririi penale. Vorbim de suspendarea acestui dosar civil până la soluționarea cauzei penale”, a spus judecătorul de la Curtea de Apel București, la termenul anterior, când s-a discutat această chestiune. În replică, la acel moment, apărătorul Mihaielei Iorga nu a fost de acord cu propunerea magistratului.

Concret, este vorba despre procesul în care procurorul Mihaiela Iorga a cerut, în instanță, despăgubiri de 10.000 de euro de la Laura Codruța Kovesi, Marius Iacob și instituția procurorului șef al DNA, pentru perioada de după revocarea din funcția de procuror al Direcției.

„Cerem daune în valoare de 10.000 de euro. Sunt daune față o mârșăvie procesuală și e și orgoliul meu personal: în justiția în care pledez eu nu se fac porcării. E vorba și de presiunea exercitată în tot acest timp”, a declarat, pentru MEDIAFAX, la acel moment, avocatul Ionuț Dobrinescu.

„E de la sine iÌ‚nțeles tensiunea psihică enormă iÌ‚n care s-a găsit (și se găsește și iÌ‚n continuare) Mihaiela Moraru Iorga și familia sa, văzaÌ‚nd cum procurorul șef DNA recurge la acte incalificabile pentru a dilata procedura de soluționare a cererii de suspendare, la plaÌ‚ngeri disciplinare și chiar acte de urmărire penală (canibalism inchizitorial), semn că miza reală a acestor demersuri abuzive de revocare a fost și a rămas mult dincolo de construcția 940 artificială a acuzațiilor formulate iÌ‚mpotriva clientei noastre iÌ‚n acest caz. Pentru toate aceste considerații, susținem că ataÌ‚t dna Laura Codruța Kovesi caÌ‚t și dl Marius Constantin Iacob au acționat deliberat iÌ‚n scop vexatoriu și intimidant, generaÌ‚nd iÌ‚n mod nejustificat presiuni de ordin moral și emoțional pentru care trebuie să răspundă și patrimonial, iÌ‚n solidar, prin obligarea la plata unor despăgubiri de 10.000 euro (46.507945 RON). Suma pretinsă se iÌ‚nscrie iÌ‚n marja uzuală de recunoaștere a dreptului la despăgubiri morale iÌ‚n practica CEDO”, se arată în documentul înaintat instanței.

În februarie 2018, procurorii DNA Ploiești au dispus urmărirea penală față de Mihaiela Iorga Moraru, la data faptelor și în prezent procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru favorizarea făptuitorului (Florian Walter – n.r.) și patru acte de fals intelectual în formă continuată. Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, tot în luna februarie, de suspendarea din funcție a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, după ce aceasta a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

DNA arăta atunci că procurorul ar fi ajutat, „cu intenție directă, prin acte comisive și omisive, în scopul îngreunării cercetărilor”, un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT pe numele căruia au fost emise mandatul european de arestare și cererea de dare în urmărire internațională. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana ajutată de Mihaiela Iorga Moraru este Florian Walter.

Anterior deschiderii dosarului, Kovesi a cerut revocarea Mihaielei Iorga, după ce magistratul a reclamat-o la Inspecția Judiciară pe șefa DNA. Secția pentru procurori a admis revocarea, însă instanța a dispus ca aceasta să își reia postul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația