Colegiului Medicilor din România: „Nu susținem cardul de sănătate și dosarul electronic”

Colegiului Medicilor din România: Nu susținem cardul de sănătate și dosarul electronic
Publicat: 25/11/2014, 14:00
Actualizat: 18/05/2015, 22:36

„Din punctul nostru de vedere, al comunității profesionale, nu susținem cardul de sănătate și dosarul electronic. Îmi mențin și reafirm acest punct de vedere, pentru că nu consider o prioritate în acest”, a spus Vasile Astărăstoae, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a precizat că dosarul electronic este folosit în prezent doar în două țări, iar cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus și activarea lui împiedică desfășurarea actului medical.

„Viitoarea carte de identitate electronică va cuprinde și aceste elemente privind calitatea de asigurat a unui pacient, și atunci cardul de sănătate nu aduce niciun element în plus”, a spus Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae a precizat că, potrivit statisticilor, de la introducerea cardului de sănătate în Franța, timpul alocat pacientului de către doctor, la o vizită medicală, a scăzut cu șase minute, în Germania cu opt minute, iar în Danemarca cu șapte minute.

Președintele CMR a arătat că va susține toate acțiunile Ministerului Sănătății și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, „mai puțin aceste lucruri, pentru că pe noi ne interesează actul medical în sine”.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, la conferința MEDIAFAX, că pe cardul de sănătate nu sunt informații pe care pacientul nu dorește să le treacă, iar datele personale nu sunt afectate, pentru că documentul nu conține Codul Numeric Personal. Ciurchea a precizat că mențiunea pe card a acceptului pentru donarea de organe va fi făcută doar în urma unei declarații a pacientului, dată în fața notarului.

„Cardul de sănătate nu conține cifre dubioase, date pe care pacientul nu dorește să le treacă, iar pentru donatorul de organe este obligatorie declarația dată la notar. Datele personal nu sunt afectate, nu se trece CNP sau altceva. Cardul nu face altceva decât să confirme calitatea de asigurat sau de neasigurat și este oarecum similar cardului de la bancă, pe care, atunci când nu-l alimentezi, îl ții în portofel”, a mai spus Ciurchea, care a precizat că acest document nu are legătură cu religia unei persoane.

Președintele CNAS a reamintit furnizorilor de servicii medicale că este necesar ca aceștia să-l utilizeze și a precizat că se încearcă rezolvarea tuturor problemelor, pentru ca în momentul funcționării sale efective să știe cu ce se confruntă.
Ciurchea a mai spus că cititoarele de carduri pot fi cumpărate de pe piață, unde există o „gamă largă de prețuri”, menționând că poate de la 1 ianuarie sau cel mai tâziu la 1 februarie va începe utilizarea acestor cititoare.

La conferința Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life și Terapia Ranbaxy, au fost abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităților sanitare cu probleme și necesitatea asigurărilor de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer