Comisia Etică a TVR s-a autosesizat în cazul reflectării protestelor din 14 noiembrie la Știrile TVR

Comisia Etică a TVR s-a autosesizat în cazul reflectării protestelor din 14 noiembrie la Știrile TVR
Publicat: 21/11/2014, 18:14

Acest subiect urmează să fie analizat de Comisia de Etică într-o ședință care va avea loc în cursul săptămânii viitoare, a precizat Horia Grușcă.

„Ne-am autosesizat cu privire la acuzațiile aduse jurnalului din 14 noiembrie. Urmează să invităm săptămâna viitoare, când avem ședință, responsabilii jurnalului din ziua aceea”, a spus Horia Grușcă.

El a precizat că membrii Comisiei de Etică vor discuta pe acest subiect și cu directorul Știrilor TVR, Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci).

Întrebat dacă el consideră că Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, s-a antepronunțat în acest caz, având în vedere atât declarațiile acordate presei, cât și comentariile făcute pe blogul personal, Horia Grușcă a spus: „Mie, ca părere personală, mi se pare o formă de antepronunțare. Suntem iar în situația în care judecăm ceva, urmează să trimitem concluziile conducerii instituției, care are deja convingeri făcute publice. Este o antepronunțare în condițiile în care există organisme și regulamente și proceduri în situații de genul ăsta”.

Horia Grușcă a mai spus că și în cazul în care există o deficiență, trebuie să fie analizate mai multe aspecte, precum cauzele care au dus la aceasta.

„Punctul de plecare din punctul meu de vedere, ca realizator, ca producător de televiziune, este să pleci de la omul care răspunde de material. Nu pot să mă pronunț automat asupra șefului (în cazul de față Claudiu Lukacsi, n.r.)”, a spus Horia Grușcă.

Andrei Muraru, Radu Carp și Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administrație (CA) al SRTv, din partea PNL, PDL, respectiv Administrația Prezidențială, au solicitat public, marți, demiterea lui Claudiu Lukacsi din funcția de coordonator cu atribuții de director al Direcției Știri, din cauză că „televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestațiile publice de vineri, 14 noiembrie”.

Joi după-amiază, Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va lua o decizie în privința directorului Știrilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizând că este nemulțumit de modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care, în opinia sa, ar fi trebuit difuzate live.

El a mai spus că va lua o decizie în cazul lui Lukacsi, care se află în prezent în concediu medical, după ce subiectul va fi discutat în Comitetul Director și în Consiliul de Administrație al TVR.

Tănase a spus că TVR a difuzat informații despre protestele din 14 noiembrie doar în jurnalul din acea zi, de la ora 22.00. „A difuzat la 22.00. A dat mai târziu, dar putea să se dea și la 20.00. Existau toate condițiile întrunite ca acele informații de la Cluj, de la Timișoara să fie date în jurnalul de la ora 20.00. Nu există și nu am găsit până acum un motiv real – pentru că am stat de vorbă cu oamenii din redacție – un motiv real pentru care să nu se fi dat. Și am fost foarte frustrat că nu mi se pare în regulă să pierd competiția cu alte televiziuni. Eu vreau să fiu primul la știre, să dau primul, să dau mai amplu, mai bine, nu să lipsesc de pe piață”, a spus Stelian Tănase.

În replică, directorul Știrilor TVR, Claudiu Lukacsi, a declarat joi noaptea, pentru MEDIAFAX, că toate protestele din perioada campaniei electorale au fost prezentate în toate jurnalele de știri ale TVR, precizând că are convingerea că în prezent se încearcă discreditarea sa și înlocuirea sa din funcție.

Claudiu Lukacsi a mai acuzat Departamentul de Comunicare din TVR, care este în subordinea lui Stelian Tănase, că nu a transmis MEDIAFAX răspunsurile la întrebările pe care agenția de știri i le-a transmis încă de marți pe acest subiect și la care Lukacsi a răspuns în aceeași zi.

„Am convingerea că sunt persoane care pun în scenă un plan de discreditare a mea. Faptul că se aruncă asupra mea toate acuzațiile, fără ca măcar să se țină cont de realitate și mi se obstrucționează dreptul la liberă exprimare constituie un caz grav de hărțuire asupra unui jurnalist și un linșaj mediatic care are ca scop înlocuirea mea din funcție în scopul preluării acesteia de către alte persoane interesate”, a spus Claudiu Lukacsi.

În ceea ce privește reflectarea protestelor din 14 noiembrie, la TVR, Claudiu Lukacsi a spus că acestea au fost reflectate în emisiunile de știri. „În emisiunile de știri de la ora 22.00, pe TVR 2, și de la ora 14.00, primul Telejurnal al zilei pe TVR 1. Fac mențiunea că toate protestele din România, în perioada campaniei electorale, inclusiv din străinătate, au fost prezentate în toate jurnalele de știri, conform deciziei editoriale a producătorilor responsabili”, a spus Claudiu Lukacsi.

El a mai spus că a fost o singură excepție în data de 14 noiembrie, la Telejurnalul de seară de pe TVR 1, când, din motive obiective, protestele nu s-au putut include în emisiunea de la acea oră, fiind însă difuzate în emisiunea de știri de la ora 22.00.

„Aceste motive sunt următoarele: în București la ora 18.30, conform informației primite de la reporterul de teren, în stradă erau în jur de 40 de persoane care nu aveau nicio revendicare. În alte orașe, mitingurile au început și s-au desfășurat după orele 18.00 și nu s-au primit în timp util materialele filmate de la studiourile terioriale. În plus, Departamentul de știri nu mai are dreptul să plătească ore suplimentare, conform deciziei domnului Stelian Tănase. În același timp se desfășurau alte evenimente politice unde au fost trimise cu prioritate resursele umane: declarația președintelui Traian Băsescu, evenimentul de lansare al noului USL, activitățile publice de la staff-ul domnului Klaus Iohannis. În această situație, din explicațiile primite de la producătorii Telejurnalului, am aflat că a fost adus mai devreme din programul legal de lucru reporterul de noapte care a fost trimis la protestele din cursul serii. Acesta a revenit în televiziune cu filmarea și informațiile obținute de pe teren și le-a pus la dispoziția producătorilor de la emisiunea de știri de la ora 22.00. Acestea și cele din alte orașe au fost difuzate imediat după finalizarea lor”, a explicat Claudiu Lukacsi.

Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, în București și în mai multe orașe din țară, în care manifestanții au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata