Clarice Dinu
18.03.2016
Știri

Comisia Europeană emite o ALERTĂ privind brânza de oaie din România și cere statelor membre verificări

Comisia Europeană emite o ALERTĂ privind brânza de oaie din România și cere statelor membre verificări
Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existență a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florența.

Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existență a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florența.

Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF), atrage atenția asupra riscului existenței bacteriei „Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”.

Comisia Europeană avertizează că există risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în rețeaua de distribuire.

Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania și Franța.

Comisia Europeană a luat decizia de a emite o astfel de alertă după o sesizare făcută de Italia.

Infecția intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florența a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat joi seară laboratoare specializate din Italia, după rezultatul inițial anunțat de autoritățile locale. „Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecția intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florența”, conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio și de Institutul Superior de Sănătate din Italia.

Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. „Sindromul hemolitic-uremic în acest caz este asociat consumului de brânză”, informează cele două laboratoare.

Ancheta autorităților medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât și verificarea unor mostre de brânză.

Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în orașul italian Florența cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florența, cu simptome de toxiinfecție alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autorității sanitare locale, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. „Autoritățile pentru siguranța alimentară au inițiat imediat o investigație epidemiologică în zona Florența; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetățenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL și să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marți Autoritatea sanitară din Florența.

Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific românești, dar și din altele.

Conform Autorității sanitare locale din Florența, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeș. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieți.

 

Inchide