Comuna din România în care nimeni nu poate construi o casă fără avizul Ministerului Culturii. Comoara pe care se află localitatea

Comuna din România în care nimeni nu poate construi o casă fără avizul Ministerului Culturii. Comoara pe care se află localitatea
Publicat: 06/09/2017, 08:37

În satul Reșca, din comuna Dobrosloveni, au fost descoperite foarte multe obiecte antice, aici fiind amplasată fosta capitală a provinciei Dacia Manvensis, Romula Malva.

Consilierul superior din cadrul Direcției de Cultură Olt, Laurențiu Comănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că situl arheologic din satul Reșca se întinde pe toată localitate și pe extravilanul acesteia. El a explicat că cei care vor să construiască trebuie să obțină aviz de la Ministerul Culturii, altfel riscă chiar dosare penale.

„Sit-ul arheologic de la Dobrosloveni – Reșca se întinde pe tot satul, chiar și în extravilanul satului. Pe partea de sud și pe cea de nord a satului sunt necropole funerare. Dacă cei care doresc să construiască nu respectă acești pași, pot fi sancționați o dată din punctul de vedere al Legii urbanismului că nu au actele necesare pentru a efectua o construcție și, apoi, pe Legea patrimoniului, care prevede că efectuarea de lucrări fără certificatul de descărcare de sarcină arheologică este infracțiune și se pedepsește chiar cu închisoare sau cu amendă. Preferabil ar fi ca toată lumea să-și ia avizele”, a declarat el.

Laurențiu Comănescu a adăugat că, potrivit Legii Urbanismului, solicitantul face o cerere către Primărie pentru aprobarea construirii.

Primăria emite un certificat de urbanism în care sunt prevăzute o serie de avize. Printre alte avize este și certificatul de la Direcția de Cultură Olt.

„Nu este un aviz neapărat ca cel dat în cazul monumentelor istorice. Este ceva special, ne referim la certificatul de descărcare de sarcină arheologică. În asta se materializează acel aviz specific. Satul Reșca din comuna Dobrosloveni este prins și la monumente istorice, dar este în același timp și sit arheologic, fiind de importanță națională, categoria A. Odată eliberat acest certificat de urbanism, persoana respectivă își ia avizele, între care și acesta emis de noi. Face o solicitare la Direcția de Cultură cum că dorește să construiască, atașează cererii o documentație făcută de un proiectant și noi facem un răspuns-tip în care îi transmitem că este nevoie ca documentația să fie completată cu un raport de săpătură arheologică”, explică Laurențiu Comănescu.

El a adăugat că cel care vrea să construiască trebuie să apeleze la un arheolog, iar documentația întocmită de acesta trebuie avizată de Ministerul Culturii.

„Asta presupune că apelează la o instituție specializată, care are arheologi specialiști, experți în domeniu, încheie un contract și se face cercetarea arheologică. În cazul Reșca, se face o cercetare arheologică preventivă. Se face o solicitare la Ministerul Culturii pentru ea, se merge în teren, se sapă la indicațiile arheologului, se constată dacă există sau nu anumite structuri sau elemente arheologice sau bunuri culturale. În funcție de ce se descoperă, se face acest raport final, care se înaintează tot la noi, la Direcția de Cultură și, fiind sit arheologic de categoria A, nu se poate aviza la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice ci de Comisia Națională de Arheologie”, a mai declarat Comănescu.

Potrivit acestuia, în urma unor verificări făcute recent, au fost descoperite trei construcții, fără respectarea legii. Cele trei persoane se vor alege, cel mai probabil, și cu un dosar de cercetare penală, pe lângă amenda primită de la Primărie.

„Recent am mers din casă în casă, cel puțin în zona centrală a satului Reșca, și am făcut unele constatări. Cred că trei persoane au construit cu nerespectarea legii, fără autorizație de la Primărie, implicit fără certificat de descărcare de sarcină arheologică. În cazurile de față, se va aplica o amendă din partea Primăriei, urmând ca ulterior să discutăm cu cei de la Poliția Olt să vedem dacă este nevoie și de dosar penal. Cred că este posibil să se deschidă și dosar penal în aceste cazuri”, a mai spus Comănescu.

El a adăugat că aceeași situație ca în Dobrosloveni este întâlnită la Corabia, unde este amplasată cetatea Sucidava, și la Gostavățu, în satul Slăveni.

Elena Neacșu, care locuiește în centrul satului Reșca, și-a construit o casă, însă nici nu a apucat bine să o termine că a fost dată în judecată de Primărie pentru că nu a avut aviz de la Ministerul Culturii.

„Ne-a dat în judecată Consiliul Local și am plătit și amendă că nu am avut aviz și până la urmă a umblat soțul și a făcut”, spune femeia.

Primarul din Dobrosloveni, Gheorghe Tudorașcu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că recent, în urma unor săpături pentru o construcție nou, au fost descoperite mai multe ziduri.

„Nu putem da autorizație de construire dacă nu vine cu un aviz, un certificat arheologic de descărcare de sarcini. Recent am avut o situație deosebită. S-au găsit câteva ziduri, 10 rânduri de cărămidă, piatră de Vrața și se spune că acolo ar fi fost chiar primăria”, spune Tudorașcu.

Istoricii de la Universitatea din București desfășoară săpături arheologice, anual, la Dobrosloveni, sprijiniți financiar de Consiliul Județean Olt, pe locul unde se crede că se afla reședința guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis din capitala Romula Malva.

Cei mai mulți istorici plasează Malva la Reșca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceștia se bazează pe textul unei inscripții aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda. S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales și un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru și cinci ale inscripției este menționată localitatea Romula: „Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani