Concluzia exercițiului de alarmare a populației: e nevoie de un sistem „alternativ”. În ce va consta acesta

Redactor:
Andreea Traicu
Concluzia exercițiului de alarmare a populației: e nevoie de un sistem „alternativ”. În ce va consta acesta
IGSU a prezetat, sâmbătă, rezultatele exercițiului de alarmare și prevenire a populației, autoritățile anunțând că, după ce jumătate din populația țării nu a auzit sirenele, se ia în calcul dezvoltarea unui sistem complementar de avertizare, prin intermediul telefoanelor mobile.

„România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene. Este nevoie de creșterea numărului de echipamente de avertizare și alarmare, astfel încât gradul de acoperire al teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ. Sirenele acționate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecție necesar a fi adoptate reprezintă un avantaj. Comunicația între echipamentele de avertizare și de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii (radio, fir, GSM și INTERNET)”, sunt concluziile exercițiului de testare a sirenelor de avertizare.

Un proiect avut în vedere de autorități este realizarea unui sistem prin care populația să fie avertizată prin intermediul telefonului mobil.

„Aici vine necesitatea unui sistem de alertare performant, rapid, care să înștiințeze populația de iminența unui dezastru și, dacă se poate, chiar de modul în care să reacționeze imediat pentru a evita consecința dezastrelor. Deja noi am început unele discuții între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Comunicațiilor asupra sistemelor alternative de alertare”, a declarat Raed Arafat.

„Având în vedere gradul de acoperire, de audibilitate, precum și timpii de reacție și de alertare a populației, considerăm că se impune dezvoltarea unui sistem alternativ care să folosească telefoanele mobile ale cetățenilor, ne gândim la un sistem prin care Departamentul pentru Situații de Urgență să poată alerta direct populația în momnentul în care situația o impune. Vom avea discuții cu operatorii de telefonie mobilă în prima jumătate a lunii mai pentru a implementa un astfel de sistem”,.a declarat Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, prezent fiind la conferința IGSU în care s-au anunțat rezultatele exercițiului.

„Ar fi mult mai util și mai puțin costisitor decât să înlocuim sirenele cu sirene electronice. Diferența între sistemele centralizate și cele care transmite mesajee că mesajul e transmis instant. Nu e vorba de SMS, ci Push Notifications”, a precizat Raed Arafat.

Pe parcursul execițiului național de avertizare a populației, desfășurat în intervalul 18-21 aprilie, din totalul de 7713 sirene existente în toată țara au fost activate 6.680, restul nefiind acționate din motive tehnice sau din imposibilitatea deplasării personalului. Datele IGSU arată că, la nivel național, acoperirea acustică a fost de aproximativ 48%.

„Avem concluzii care sunt foarte clare. În acest moment nu putem spune că dispunem de un sistem eficient de alertare a populației, având în vedere datele despre audibilitate. În cazul unui exercițiu despre care se cunoștea cp va fi a avut probleme în activarea unor sirene. Dacă vrem să declanșăm o alarmă normală nu știu cum o să găsim toți administratorii blocurilor care să meargă să pornească sirenele”, a mai spus Arafat.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Cine a făcut, de fapt, pozele compromițătoare cu Marcel Ciolacu. Dezvăluirea e ULUITOARE
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Avertismentul momentului de la Banca Transilvania: te costă enorm dacă nu ești atent la așa...
ADIO, mască de protecție! Ludovic Orban a transmis cine nu va mai purta masca chirugicală
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide