Concluzie surprinzătoare a unui sondaj IRES. Criza politică îi îngrijorează mai mult pe români decât creșterea prețurilor. TOPUL evenimentelor anului 2017

Redactor:
Liviu Dadacus
Concluzie surprinzătoare a unui sondaj IRES. Criza politică îi îngrijorează mai mult pe români decât creșterea prețurilor. TOPUL evenimentelor anului 2017
Detalii în articol

Astfel, 75% dintre cei care au fost intervievați consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită în România și doar 17% consideră că lucrurile merg într-o direcție bună.

Dintre respondenții cu vârste între 36 și 50 de ani, 81% consideră că că lucrurile merg într-o direcție greșită în România.

Aproape 60% dintre respondenți sunt deloc (19%) și nu prea mulțumiți (40%) de felul în care trăiesc, 36% sunt destul de mulțumiți în timp ce doar 4% sunt foarte mulțumiți.

Pe de altă parte, 45% cred că 2017 a fost un an mai prost decât 2016, 30% cred că a fost la fel iar 24% cred că a fost mai bun.

În același timp, 46% dintre respondenți cred că peste un an vor trăi mai prost, 25% cred că vor trăi la fel, și numai 26% cred că vor trăi mai bine.

Tot 46% dintre respondenți cred că anul 2018 va fi mai prost pentru România în comparație cu 2017, 24% cred că va fi la fel, 28% cred că va fi mai bun.

De asemenea, în 2017 românii au fost mai îngrijorați de criza politică decât de creșterea prețurilor, iar aproape toți românii sunt nemulțumiți de prestația politicienilor.

Astfel, la întrebarea deschisă „Ce v-a îngrijorat cel mai mult în 2017?”, cei mai mulți dintre respondenți, respectiv 27%, au indicat criza politică.

Pe locul doi figurează „creșterea prețurilor”, indicată de 24% dintre respondenți, în timp ce 15% au indicat „frica de boală”, iar 13% s-au referit la lipsa locurilor de muncă.

Un procent de 90% dintre respondenți sunt deloc mulțumiți și nu prea mulțumiți de prestația politicenilor. Astfel, 56% dintre respondenți s-au declarat deloc mulțumiți de politica românească în 2017, în timp ce 34% nu prea mulțumiți.

În ceea ce privește responsabilitățile, 47% dintre respondenți consideră că Guvernul este responsabil pentru felul în care au mers lucrurile în 2017, urmat de Parlament (23%) și președinte (23%).

Evenimentele politice majore: schimbarea legilor Justiției și manifestațiile împotriva OUG 13

Astfel, la întrebarea deschisă „Care a fost evenimentul politic major al anului 2017?”, 30% dintre respondenți au indicat schimbarea legilor Justiției, iar 28% au indicat manifestațiile împotriva OUG 13.

La aceeași întrebare, 17% au indicat majorarea salariilor în mediul bugetar, 12% – schimbarea Guvernului Grindeanu și 8% – reforma fiscală adoptată de Guvern.

Protestele din ianuarie, emiterea OUG 13 și schimbarea legilor Justiției sunt pe primul loc în opinia respondenților și în ceea ce privește cel mai important eveniment al anului 2017 în România.

Astfel, la întrebarea deschisă „Care credeți că a fost cel mai important eveniment al anului 2017 în România?”, 8% au indicat protestele din ianuarie-februarie 2017, iar 3% au indicat OUG 13 și legile Justiției.

Moartea Regelui Mihai este considerată cel mai important eveniment al anului 2017 în România de către 8% dintre respondenți.

În ceea ce privește încrederea în instituții, pe primul loc figurează UE, primarii și mass-media, cu procente ce depășesc 40% (foarte multă și multă încredere), iar pe ultimul loc sunt, în ordine, partidele politice, Parlamentul și primul-ministru. Președintele, BNR și FMI ocupă o zonă intermediară în ceea ce privește încrederea în instituții.

Sondajul a folosit metoda CATI, a avut un eșantion de 1627 de persoane, eroarea maximă fiind de +/- 2,5%.

Inchide