Prima pagină » Știri » Conflict deschis între procurori și ministrul Justiției. Lazăr: „Propunerile din noile legi afectează independența Justiției”

Conflict deschis între procurori și ministrul Justiției. Lazăr: „Propunerile din noile legi afectează independența Justiției”

Conflict deschis între procurori și ministrul Justiției. Lazăr: „Propunerile din noile legi afectează independența Justiției
Șefii de parchete nu și-au „însușit" propunerile de modificare a legilor justiției, făcute de ministrul Tudorel Toader, considerând că acestea afectează independența justiției, a declarat Procurul General, Augustin Lazăr, la finalul ședinței Consiliului procurorilor generali.

Nemulțumirile vizează trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției, ceea ce, a spus Lazăr, ar pune sub control politic instituția. 

„Faptul că, spre exemplu, în Franța, Inspecția Judiciară funcționează la Ministerul Justiției nu înseamnă că și la noi, într-o democrație neconsolidată, ar trebui să facem același lucru. La ei funcționează din 1958 și nu s-a gândit nimeni, niciodată, să influențeze în vreun mod cursul Justiției. La noi, din păcate nu putem spune același lucru”, a spus Procurorul General. 

O altă nemulțumire este legată de direcția specială de anchetă pentru magistrați. „Nu a mai auzit nimeni de asta, de 20-30 de ani, de când exista un birou de anchete speciale. Nu ne putem imagina că sute de mii de plângeri împotriva magistraților să vină la Parchetul General ca acum 30 de ani. (…) Eu bănuiesc că această propunere e făcută de cineva care nu aparține sistemului nostru”, a comentat Lazăr, precizând că se vrea luarea acestei prerogative a DNA. 

Chiar dacă nu există un proiect concret, ci doar un PowerPoint al Ministrului Justiției privind propunerile de noi legi, Procurorul General a spus că „nu puteam lăsa să treacă așa prin fața noastră”. „E o provocare la inteligența magistraturii”, a mai spus el. 

Procurorul General a criticat și decizia referitoare la creșterea vârstei de admitere la INM, spunând că „în niciun caz nu se poate distruge matricea culturală, pentru că tânărul profesionist acum se formează, între 25 și 35 de ani”.  

„Am mai trăit asta în anii ”90, când magistrații nu știu ce să facă cu sumele de bani cu care veneau justițiabilii. Or un magistrat format de la început nu are astfel de probleme. (…) Ce va fi în continuare dacă Institutul nu va funcționa? Ne vom recruta oameni de bâjbâite, fără o procedură transparentă și fără standarde profesionale. Adoptarea acestei propuneri ar afecta independența justiției, dar și funcționarea instituțiilor judiciare și, din păcate, ceea ce e mai trist, angajamentele internaționale ale României. Colegii mei speră că aceasta a fost doar o testare a pieței ideilor”, a mai spus Lazăr. 
 
În urma întrevederii de marți, sinteza dezbaterilor va fi trimisă ministrului Justiției, cu concluzia că în modificările prezentate „sunt niște idei, niște principii care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru just din România. Chiar dacă nu am avut un proieict de act normativ, noi trebuia să luăm atitudine (…) Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat (n.r. să se discute pe marginea unei prezentări Power Point), chiar dacă se testează piața, noi trebuie să le dăm răspuns”, a conchis Lazăr. 
 
Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT: Diavolul se ascunde în amănunte
 
Procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marți, după întâlnirea cu șefii de parchete din țară, că instituția pe care o conduce va exprima un punct de vedere atunci când va vedea proiectele scrise pentru că „diavolul se ascunde în amănunte”.
 
„S-a discutat la nivel principial. Cred că am învățat să apreciem doar atât când avem ceva scris. Procurorii DIICOT și-au exprimat opinia. Când vom vedea proiectele scrise pentru că știți că diavolul se ascunde în amănunte. Trebuie să vedem nuanțele. Dacă aceste principii fac parte din legile justiției, considerăm că nu sunt binevenite”, a declarat, marți, procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Anterior, procurorul general al României a precizat că nu are nicio problemă cu ministrul Justiției, cu care „cooperează bine instituțional, conform atribuțiilor”.

„Nu am nicio polemică cu ministrul Justiției”, a precizat Lazăr, în această dimineață.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curt de Casație și Justiție (PÎCCJ) au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a convocat, prin adresă internă, la București, marți, la ora 11.00, pe toți șefii de parchete din țară, motivul fiind proiectul privind modificările aduse legilor justiției.

După anunțurile ministrului Justiției privind legile justiției, Ministerul Public a transmis că a luat act „cu suprindere și îngrijorare” de acestea, precizând că procurorii nu au fost consultați în prealabil, instituția fiind nemulțumită de propunerea de creare a unei direcții de anchetare a magistraților.

„Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Public.

Totodată, Ministerul Public a atrs atenția și referitor la alte modificări care „vor bulversa sistemul judiciar”, precum modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii, promovarea pe loc, condițiile răspunderii magistraților.

Și conducerea DNA a decis convocarea Adunării Generale pe 31 august, astfel încât procurorii să își poată exprima opiniile referitoare la aceste modificări, instituția subliniind că există aspecte de natură să afecteze activitatea procurorilor.

Citește și

Mediafax
Horoscop 22 Iunie. Zi plină de surprize! Racul este zodia norocoasă a zilei în dragoste și bani
Digi24
Cine l-a ucis pe „Bancherul lui Dumnezeu”. Crima misterioasă asociată cu mafia italiană, francmasoneria și Vaticanul
Cancan.ro
DOLIU la Hollywood! Actorul din Spider-Man a murit în somn
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, apariție îndrăzneață, în lenjerie intimă: „Crioterapie”
Adevarul
Dezvăluiri despre uciderea a 10 savanți iranieni de top în Operațiunea Narnia. Israelul ar fi folosit o armă specială
Mediafax
Ne topește ChatGPT creierul? Avertisment dur de la MIT
Click
Cum arată Angela Similea și Florin Piersic, la 40 de ani de la iubirea lor interzisă: „Am fost într-un amor nebun, o lipitură în toată regula!” Secretele longevității
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Ce este GBU-57, arma cu care Trump a lovit Iranul. Este pentru prima dată când armata SUA folosește bomba
Digi24
Drama dependenților de jocuri de noroc. Mărturia unui tânăr actor, care a reușit să se vindece: „Pierdeam 5.000 de euro pe noapte”
Cancan.ro
BREAKING | Cel puțin 8 persoane au murit după ce un balon cu aer cald s-a prăbușit
Ce se întâmplă doctore
Ce face și cum arată Leticia Calderon, la 56 de ani. „Esmeralda” este de nerecunoscut la 27 de ani de la telenovela care a făcut-o celebră
observatornews.ro
Casa Albă a făcut publice fotografii din interiorul Camerei de Criză din momentul atacului SUA asupra Iranului
StirileKanalD
"Ori va fi pace, ori va fi o tragedie" - Statele Unite au atacat Iranul. Primele declarații ale lui Trump: "Felicitări marilor noștri războinici americani" - Iranienii ripostează: "Acum e rândul nostru"
KanalD
Cutremur cu magnitudinea de 6,0 în această dimineață! În ce orașe a fost resimțit seismul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Britanicii au pus DACIA DUSTER într-un TOP... neașteptat. Acesta este realizat ținând cont de mai mulți indicatori
Descopera.ro
Strategia de slăbit de 5 ori mai eficientă decât Ozempic
Capital.ro
Marea actriță a plecat dintre noi. A murit o legendă: Ne va fi dor de tine!
Evz.ro
Drama unei artiste din România. Înșelată de ziua ei
A1
S-au afișat notele de la BAC 2025! Află primul rezultatele de anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Stirile Kanal D
VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?
Kfetele
O femeie a fost înjunghiată de soțul ei, după ce aceasta a vrut să se despartă de el
RadioImpuls
VIDEO Otilia, umilită public de Naomi: "Rușine! Sunt colege și o pune în ipostazele astea. Am impresia că o face intenționat". Ce s-a văzut în fundal a eclipsat complet momentul concurentei din Casa Iubirii. IMAGINILE fac ravagii pe Internet
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Desantul asupra insulei Creta: „Se poate spune că, în Creta, Hitler își scrintise încheietura mâinii”