Conflict deschis între procurori și ministrul Justiției. Lazăr: „Propunerile din noile legi afectează independența Justiției”

Conflict deschis între procurori și ministrul Justiției. Lazăr: „Propunerile din noile legi afectează independența Justiției
Publicat: 29/08/2017, 16:01

Nemulțumirile vizează trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției, ceea ce, a spus Lazăr, ar pune sub control politic instituția.

„Faptul că, spre exemplu, în Franța, Inspecția Judiciară funcționează la Ministerul Justiției nu înseamnă că și la noi, într-o democrație neconsolidată, ar trebui să facem același lucru. La ei funcționează din 1958 și nu s-a gândit nimeni, niciodată, să influențeze în vreun mod cursul Justiției. La noi, din păcate nu putem spune același lucru”, a spus Procurorul General.

O altă nemulțumire este legată de direcția specială de anchetă pentru magistrați. „Nu a mai auzit nimeni de asta, de 20-30 de ani, de când exista un birou de anchete speciale. Nu ne putem imagina că sute de mii de plângeri împotriva magistraților să vină la Parchetul General ca acum 30 de ani. (…) Eu bănuiesc că această propunere e făcută de cineva care nu aparține sistemului nostru”, a comentat Lazăr, precizând că se vrea luarea acestei prerogative a DNA.

Chiar dacă nu există un proiect concret, ci doar un PowerPoint al Ministrului Justiției privind propunerile de noi legi, Procurorul General a spus că „nu puteam lăsa să treacă așa prin fața noastră”. „E o provocare la inteligența magistraturii”, a mai spus el.

Procurorul General a criticat și decizia referitoare la creșterea vârstei de admitere la INM, spunând că„în niciun caz nu se poate distruge matricea culturală, pentru că tânărul profesionistacum se formează, între 25 și 35 de ani”.

„Am mai trăit asta în anii ”90, când magistrații nu știu ce să facă cu sumele de bani cu care veneau justițiabilii. Or un magistrat format de la început nu are astfel de probleme. (…) Ce va fi în continuare dacă Institutul nu va funcționa? Ne vom recruta oameni de bâjbâite, fără o procedură transparentă și fără standarde profesionale. Adoptarea acestei propuneri ar afecta independența justiției, dar și funcționarea instituțiilor judiciare și, din păcate, ceea ce e mai trist, angajamentele internaționale ale României. Colegii mei speră că aceasta a fost doar o testare a pieței ideilor”, a mai spus Lazăr.
În urma întrevederii de marți, sinteza dezbaterilor va fi trimisă ministrului Justiției, cu concluzia că în modificările prezentate„sunt niște idei, niște principii care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru just din România. Chiar dacă nu am avut un proieict de act normativ, noi trebuia să luăm atitudine (…) Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat (n.r. să se discute pe marginea unei prezentări Power Point), chiar dacă se testează piața, noi trebuie să le dăm răspuns”, a conchis Lazăr.
Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT:Diavolul se ascunde în amănunte
Procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marți, după întâlnirea cu șefii de parchete din țară, că instituția pe care o conduce va exprima un punct de vedere atunci când va vedea proiectele scrise pentru că „diavolul se ascunde în amănunte”.
„S-a discutat la nivel principial. Cred că am învățat să apreciem doar atât când avem ceva scris. Procurorii DIICOT și-au exprimat opinia. Când vom vedea proiectele scrise pentru că știți că diavolul se ascunde în amănunte. Trebuie să vedem nuanțele. Dacă aceste principii fac parte din legile justiției, considerăm că nu sunt binevenite”, a declarat, marți, procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Anterior, procurorul general al României a precizat că nu are nicio problemă cu ministrul Justiției, cu care „cooperează bine instituțional, conform atribuțiilor”.

„Nu am nicio polemică cu ministrul Justiției”, a precizat Lazăr, în această dimineață.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curt de Casație și Justiție (PÎCCJ) au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a convocat, prin adresă internă, la București, marți, la ora 11.00, pe toți șefii de parchete din țară, motivul fiind proiectul privind modificările aduse legilor justiției.

După anunțurile ministrului Justiției privind legile justiției, Ministerul Public a transmis că a luat act „cu suprindere și îngrijorare” de acestea, precizând că procurorii nu au fost consultați în prealabil, instituția fiind nemulțumită de propunerea de creare a unei direcții de anchetare a magistraților.

„Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Public.

Totodată, Ministerul Public a atrs atenția și referitor la alte modificări care „vor bulversa sistemul judiciar”, precum modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii, promovarea pe loc, condițiile răspunderii magistraților.

Și conducerea DNA a decis convocarea Adunării Generale pe 31 august, astfel încât procurorii să își poată exprima opiniile referitoare la aceste modificări, instituția subliniind că există aspecte de natură să afecteze activitatea procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...