„Coronavirusul roșiilor” ar putea fi în România. „L-am semnalat, dar nu știam ce-i bronzul acela la frunze”, (Vlad Gheorghe, EcoLegum). „Încă n-a fost depistat la noi”, (Ramona Nichifor, ANF)

„Coronavirusul roșiilor” ar putea fi în România. „L-am semnalat, dar nu știam ce-i bronzul acela la frunze”, (Vlad Gheorghe, EcoLegum). „Încă n-a fost depistat la noi”, (Ramona Nichifor, ANF)
Publicat: 10/02/2020, 10:18
Actualizat: 10/02/2020, 10:22

Virusul ToBRFV, denumit recent și „coronavirusul roșiilor” sau Tobamovirus, ar fi deja prezent în România de ceva vreme, a mărturisit pentru Gândul.info, Vlad Gheorghe, legumicultor, președintele cooperativei EcoLegum Vidra.

Acesta precizează totuși că nu are 100% confirmare că tomatele și ardeii de pe la noi ar fi infectați cu ToBRFV, în condițiile în care, spune el, România nu ar mai avea un virolog activ.

ToBRFV poate fi transmis prin seminţele, plantele sau fructele infectate, precum şi prin simplul contact şi poate supravieţui o perioadă lungă de timp fără a-şi pierde puterea de infectare.

„(n.r. – Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV) este de ceva vreme pe la noi. L-am semnalat, dar nu știam ce-i pătarea aceea pe frunze, bronzul acela. Cum apar pe pielea omului pete la câte-o infecție virală, așa apar și pe frunzele tomatelor și ardeilor în cazul ToBRFV. Sunt afectate astfel o parte din țesuturi și planta nu mai dă randamentul scontat. Ulterior, fructul crește creponat, urât, adică un fruct cu diformități. El este de mult timp în țară, dar nu ne putem edifica 100% că vorbim de ToBRFV pentru că nu mai avem virolog. La nivel de România nu mai există virolog. ”, a afirmat Gheorghe, care a mai precizat că, cităm: „Da, așa este, ToBRFV este «coronavirusul tomatelor și al ardeilor»”.

Președintele EcoLegum Vidra dă vina pe permisivitatea Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) care nu ar fi respectat reglementările Inspecției Naționale pentru Calitatea Semințelor (INCS) în domeniu, în ceea ce privește circulația și autorizarea materialului semincer legumicol.

„Orice sămânță care este introdusă pe România, dacă nu are acord și nu este în catalogul oficial, nu trebuie introduse pe piață”, a adăugat Gheorghe. „Circulația semințelor de legume pe teritoriul oricărei țări europene se face numai cu acordul INCS sau ANF. Dacă ne pomenim cu vreo boală d-asta de carantină, ne bagă în criză, ceea ce se vede astăzi. INCS-ului nu i-a dat nimeni importanță. După pesta porcină a fost aviara, iar acum au tăbărât cu aspectul ăsta. Dacă apare pe undeva, pe la noi, ne bagă în carantină fitosanitară. ANF efectiv nu există, nu-și face datoria. ANF se ocupă cu virologia și cu toate aceste aspecte”.

Contactat telefonic de Gândul.info, directorul general al ANF, Ramona Nichifor, a precizat că mai multe detalii despre acest virus vor fi publicate pe site-ul instituției luni, 10 februarie 2020, și a spus că ToBREV nu ar fi încă prezent în culturile de tomate și de ardei din România.

„Vom afișa pe site o fișă a virusului ToBRFV. Încă n-a fost depistat la noi, din câte am înțeles. Eu am discutat cu cei din laborator”, a declarat Nichifor.

Febra ToBRFV

Febra „coronavirusului tomatelor” pare să prindă și în România, după ce, zilele trecute, Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses) confirma că există un risc ridicat de introducere şi răspândire a virusului ToBRFV în Franţa, cu un impact potenţial semnificativ asupra culturilor, atât pentru sectorul profesional cât şi pentru producţia în fermele de familie.

Virusul denumit Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) este inofensiv pentru oameni dar poate distruge culturi întregi de legume, indiferent dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri.

Anses apreciază că, în prezent, nu există niciun tratament sau un soi rezistent la acest virus, care a apărut în Orientul Mijlociu în 2014 după care s-a răspândit în Europa în 2018.

„Coronavirusul tomatelor” provoacă apariţia unor pete galbene sau maro pe foi şi deformarea fructelor, care nu mai pot fi astfel comercializate. Agenţia recomandă distrugerea prin foc a tuturor plantelor care ar putea fi contaminate. Totodată, Anses recomandă cultivatorilor de legume să cumpere doar seminţe omologate şi, dacă este posibil, din afara ţărilor europene contaminate.

ToBRFV a afectat mai multe state mari producătoare de legume din Europa (Spania, Italia, Olanda, Grecia sau Marea Britanie), precum şi Turcia, SUA şi China, anunța marți, 4 octombrie 2020, Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses).

Sursă foto: Naples Daily

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto