Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galați

Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galați
Publicat: 07/04/2014, 21:58

Corpul de control al ministrului Muncii a ajuns luni seară în Galați pentru a verifica dacă Centrul de plasament numărul 3 funcționează conform reglementărilor legale în vigoare și dacă asigură respectarea drepturilor copiilor aflați în instituție.

Sursele citate au precizat că verificările de la Galați sunt făcute de corpul de control al ministrului Muncii, care este însoțit și de câte un reprezentant al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și al Direcției pentru Protecția Copilului din minister, aceștia urmând să facă verificări amănunțite în zilele de marți și miercuri.

Ordinul prin care s-a dispus controlul a fost semnat luni de ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Rezultatele acțiunii de control ar urma să fie prezentate public până la sfârșitul săptămânii.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galați a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă și le vorbesc urât copiilor instituționalizați, după ce, susține aceasta, la sfârșitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

„Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingură, băț – și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor”, a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, care a declanșat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

„Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu”! sau „Ce vrei, fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg”, se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: „I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare”.

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

Referitor la sitația de la centrul de plasament din Galați, Rovana Plumb a declarat duminică, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că este de părere că fosta directoare a procedat „foarte bine”, și a anunțat că va fi demarată o anchetă legată de acest caz.

„Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei și sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcția de protecție a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamație și vede că sunt suferințe la nivelul copiilor tot el să fie sancționat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal, mai ales că vom avea o coordonare unitară dinspre Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului”, a spus Plumb.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...