CORUPȚIE. Șefii din Poliție, puși să-și monitorizeze cu atenție subordonații. Un raport al Direcției Generale Anticorupție a scos la suprafață mai multe „vulnerabilități”!

Redactor:
Andrei Dumitrescu

Șefii din Poliția Română au fost obligați să-și monitorizeze, cu atenție, subalternii, după ce Direcția Generală Anticorupție a finalizat un raport cu privire la evaluarea incidentelor de integritate produse la nivelul tuturor structurilor Minsterului de Interne. Una dintre concluziile specialiștilor a fost că, pentru a preveni incidente de natura celor descrise în raport, șefii trebuie să-și supravegheze oamenii și să cunoască, pe lângă modul în care își fac treaba, cum își petrec timpul liber și cine sunt prietenii lor.

Potrivit normelor interne, polițiștii cu funcții de conducere trebuie să stea de vorbă cu oamenii lor, să le cunoască problemele de familie, să știe în ce anturaje își petrec timpul liber și care este, în general, comportamentul lor în societate. Prin această metodă, se consideră că pot fi prevenite unele incidente, printre care și fapte de corupție.

Recent, însă, DGA a finalizat raportul anual cu privire la incidentele de integritate produse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru anul 2019, iar una dintre concluzii a fost aceea că șefii trebuie să acorde atenție monitorizării modului de viață al subalternilor.

Ofițerii anticorupție au ajuns la această concluzie după ce au constatat ce fel de fapte au comis polițiștii, anul trecut. Mai mult, pentru prevenirea unor moduri de operare, s-a decis chiar și schimbarea unor proceduri.

Din descrierea faptelor date de către DGA cu titlu de exemplu, reiese că multe dintre faptele de corupție comise de polițiști sunt, de fapt, niște mici înșelăciuni. De fapt, pentru sume modice, aceștia au lăsat impresia, unor persoane, că le pot ajuta să rezolve unele amenzi ori probleme.

Drept dovadă, a fost prezentat un caz de la Argeș, unde un polițist rutier a luat 50 de euro de la un bărbat pe care l-a convins că poate interveni pe lângă angajații primăriei, în așa fel încât să scape de amenzi în valoare de 536 de lei.

Un alt exemplu este un caz din localitatea băcăuană Moinești , unde un agent a cerut unei persoane 5000 de euro, după ce i-a spus că poate rezolva o problemă legată de un dosar penal, în condițiile în care are o relație apropiată cu procurorul de caz.

La aceste înșelăciuni se adaugă și multe fapte de corupție clasice, în care polițiștii au primit bani pentru a nu aplica legea. În plus, mai sunt și acte de indisciplină.

Spre exemplu, un polițist rutier din Brașov, care era programat să intre în schimbul I, a trecut mai întâi pe la bar, unde după ce s-a îmbătat bine, l-a sunat pe șeful său și i-a spus că pleacă acasă din cauza unor necazuri de natură sentimentală. Ulterior, agentul a repetat povestea, dar nu și-a mai sunat comandatul și a lipsit, pur și simplu, din post.

Proceduri schimbate din cauza corupției

În plus, după constatarea unor infracțiuni comise de polițiști, la propunerea DGA au fost schimbate și unele proceduri, despre care s-a dovedit că trebuiau îmbunătățite. Este cazul unui subofițer din Buzău, desemnat să facă parte din Comisia de distrugere a țigaretelor provenite din contrabandă.

După ce polițistul a fost prins cu portbagajul încărcat cu țigările care trebuiau distruse, ofițerii DGA au inițiat, către Inspectoratul General al Poliției (IGPR) un demers prin care să se stabilească modul de desfășurare a activităților și responsabilitățile polițistului care face parte din Comisiile de distrugere a produselor provenite din contrabandă.

În funcție de datele oferite de rapoartele DGA, la nivelul Poliției Române au fost deja implementate o serie de măsuri. Printre acestea se numără montarea de camere de supraveghere atât în  interiorul cât și în exteriorul mașinilor de poliție și realizarea unor teste de integritate, de către ofițeri DGA sub acoperire, pentru polițiștii cercetați pentru acte de corupție dar găsiți nevinovați.

La toate acestea, se adaugă și o măsură care impune „monitorizarea permanentă a subordonaților de către de către șefii nemijlociți, pentru a cunoaște permanent atât preocupările profesionale și cele extraprofesionale ale acestora”.

Surse din Poliție, au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că, pentru a se achita de această obligație, șefii stau de vorbă cu subalternii și le cer detalii legate de viața personală, în așa fel încât să identifice eventualele „vulnerabilități” pe care ar putea să le aibă.

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Cristi Borcea dă moda! Fostul acționar de la Dinamo, apariție cool la birou! Dinamovistul nu...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2021
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide