Crăciun în localități lovite de pestă: Conserve de porc sau pui în loc de porc: „Ce să mai mâncăm? Bani de unde?”

În comuna Smâdioasa din județul Teleorman, pesta porcină a făcut ravagii pe tot parcursul anului 2019. Oamenii și-au văzut porcii uciși de autorități și știu că de acum înainte nu vor mai putea crește alții în gospodăriile lor, așa că sunt descumpăniți când vine vorba de masa tradițională de Crăciun.

Majoritatea spune că își va cumpăra carnea din magazin, chiar dacă asta presupune cheltuieli pe care în mod normal nu avea de ce să le suporte, iar alții vor înlocui pur și simplu carnea de porc cu puiul.

Săraci și bătrâni, oamenii din Smâdioasa sunt afectați de cele întâmplate, așa că singura lor bucurie de Crăciun este întoarcerea copiilor acasă.

În farmacia veterinară din comună, o bătrână caută pastile pentru păsările pe care le crește. Spune că va înlocui carnea de porc cu cea de pui, mai ales că la vârsta ei, colesterolul e o problemă cât se poate de apăsătoare: „Păi ce o să mâncăm, avem un curcan și-l tăiem. Eu că am tensiune, am colesterolul mare, am de toate. La anul poate mor. Eu știu dacă mai ajung până la anu?” Alți porci spune că nu crede că va mai crește. „Nu știu, să vedem cu boala asta, nu vedeți cum e? Nu știu…”.

Pe o bancă din fața porții stau doi bărbați în vârstă, privind preocupați către stradă. Spun că alternativa la porc pentru masa de Crăciun e una un pic mai vegetariană și că sursa alimentației a devenit magazinul din localitate: „Mâncăm o găină, un cartof, mai o tobă de la magazin, ba doi cârnați, că asta este!”.

Doamnei Maria, care locuiește peste drum de cei doi bărbați, i-au fost uciși de autorități patru porci și acum nu se mai gândește că ar mai putea crește alții. De aceea, a cumpărat carnea de porc în acest an. Cât despre masa de Crăciun, aceasta plănuiește să apeleze tot la magazinul din localitate, astfel încât să aibă o masă îmbelșugată de Crăciun.

„Am cumpărat, păi ce să facem? Că suntem mulți, sunt copiii la serviciu. Am cumpărat. Și așa să te duci în magazin să cumperi, e cu două sute de mii, nu-ți permiți mereu să cumperi. Dar așa, e al tău, când se duc copiii la serviciu și le fac mâncare, că așa mă tot întreabă: mami, ce mâncăm? Ce să mai mâncăm? Bani de unde atâta?”, spune femeia, adăugând: „La noi chiar a fost pestă, nu poți să zici că n-a fost, că deh, s-a îmbolnăvit. Dacă acu mânca și ziua astalaltă murea? Ce să mai vorbim? Nu că m-a chemat doctora, i-a luat la analize, tot, nu e o problemă. Ne-a dat și despăgubiri, de ce să mințim acu?”.

Pe aceeași stradă locuiește și tanti Lenuța, care pare foarte afectată de povestea cu pesta porcină, dar și de starea economică a familiei sale. Vorbind despre achizițiile pentru masa de Crăciun, femeia pare îngrijorată că puținii bani din pensie nu-i vor fi suficienți pentru a acoperi costurile sărbătorilor: „Păi ce să facem? Măcar acuma, pentru sărbători să facem și noi, să cumpărăm. Am strâns pensia colo șa de 7 milioane, poate o ajunge. Ce să facem? Porcii s-au ridicat prin vară, păi cum? Dar s-a luat toți porcii, tot, tot ce-a fost s-a luat. Nu mai e nimica, d-aia vorbirăm că a deschis la Bragadiru auzi un magazin și de aia vorbirăm, zic să ne ducem să luăm, punem bani la o mașină, o plătim și ne ducem. Păi ce să faci, mă? N-ai pe ce să iei și n-ai să faci un dumicat acolo pentru sărbători. N-ai ce face”.

Tanti Lenuța își încheie cuvintele cu lacrimi în ochi, ca și cum apropierea Crăciunului ar fi o încercare personală foarte grea.

Tanti Ana vinde fructe pe marginea drumului. E operată recent, dar preferă să muncească, ca să-și mențină măcar tonusul psihic. Din punctul ei de vedere, situația porcilor din localitate a agravat mult lucrurile, povestind că are vecini care chiar s-au îmbolnăvit pe fondul stresului de a nu mai putea crește porci.

„Nu, ce ne facem? Mărește pensii, mărește salarii și ce ne face? Ne ia pe altă parte? Le mărește pe ale lor în supermarkete? Și ce să facem? Să luăm de acolo? Nu. Trebuie să ne unim să facem un lucru bun în țara asta, că altfel ne ducem de râpă. Copiii noștri au plecat de aici. De ce-au plecat? Că plâng într-una. Copiii mei sunt plecați. De ce-au plecat? Mamă, ce să fac aici? Să mor de foame? Am 57 de ani și sunt bolnavă, sunt operată cu coloana, nu pot să merg”, spune tanti Ana.

Lângă ea, un localnic deplânge, la fel ca și tanti Ana, soarta țării: „Cum e? E vai de capul la țara noastră! Țara noastră o să ajungă în râpă, cât de curând ajungem în râpă. Că lățanii o să aibă mai mulți bani, că românul e lățan și lățanul e român. În ziua de astăzi nu se știe. S-au scumpit pâinea, s-a scumpit alimentele, noi cu ce trăim? De Crăciun ce facem? Tăiem o găină și mâncăm, că nu mai e bani. Cu un milion, care am ajutor. Asta e viața, mergem înainte”.

Lângă cârciuma din localitate stă un bătrân îngândurat. Întrebat despre masa de Crăciun, acesta a spus că singura lui speranță pentru un prânz festiv stă tot la copii, care îl mai ajută, pentru că singur nu se poate descurca: „Mâncăm carne, ce să facem? Carne de la magazin. Bani avem, că lucrează copiii, că eu, la 65 de ani cum să mă mai duc la muncă? Ei răspunde, ei cumpără după la Alexandria, după… pe unde găsește. Viața e mai scumpă, asta e! Cu ce să crești și porc? Mai am un an până la pensie și așa că. Nu cred că mai merită, păi dacă sunt interdicțiile astea așa mari, deci cinci trebuia să cumpăr în continuare, asta e treaba!”.

În luna iulie a acestui an, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman dispunea uciderea preventivă a tuturor suinelor din comuna Smâdioasa, ducând astfel numărul porcilor uciși la nivelul județului la peste 7000.

Și în Galați au fost afectate de pesta porcină numerose localități.

Membrii unei comunități de la periferia orașului Galați au rămas fără porci și sunt nevoiți să cumpere carne de la magazin. Pentru cei mai mulți dintre ei, prețul cerut de comercianți este prea mare. Alții spun că au ales să mănânce conserve de carne de porc chiar dacă nu sunt siguri de calitatea acestora.

De la apariția pestei porcine, în județul Galați au murit mii de porci. Potrivit datelor oficiale furnizate de ANSVSA, 251 de gospodării au fost afectate și au fost înregistrate 53 de focare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice