CRIZĂ DE TIMP. Cazanciuc despre votul în Parlament privind starea de alertă: Sunt trei zile în care românii nu vor avea niciun fel de reglementare/

CRIZĂ DE TIMP. Cazanciuc despre votul în Parlament privind starea de alertă: Sunt trei zile în care românii nu vor avea niciun fel de reglementare/
Publicat: 12/05/2020, 20:03

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat marţi că Parlamentul va vota în procedură de urgenţă proiectul de lege privind situaţia de alertă, cu toate că rămân trei zile în care românilor nu li se va aplica nicio reglementare. Cazanciuc a spus că Guvernul trebuia să se asigure că trimite proiectul din vreme.

„Am văzut puţin mai devreme declaraţia preşedintelui Iohannis, dar, din păcate, nu am văzut nicio vorbă despre ce se întâmplă cu cele trei zile în care, practic, românii nu vor avea niciun fel de reglementare. Am auzit însă încă o dată un apel al preşedintelui Iohannis către Parlament la responsabilitate. Parlamentul României, ca de obicei, a fost responsabil, va vota astăzi în scurt timp în Senat proiectul de lege, vom trimite astăzi către Cameră, Camera Deputaţilor se va mobiliza mâine pentru un vot în procedură de urgenţă şi îl vom trimite în procedura de promulgare. Dar, cu toate aceste eforturi ale parlamentarilor, rămân în continuare trei zile până la momentul la care orice formă de modificare va fi în Monitorul Oficial cu efecte depline”, a spus Cazanciuc într-o conferinţă de presă organizată la Senat, citat de Agerpres.

Cazanciuc a criticat Guvernul pentru lipsa de mobilizare

„Lucrurile trebuiau făcute puțin altfel. În primul rând Guvernul trebuia să se asigure din timp, de când știa că această stare de urgență nu o să fie prelungită, că va trebui să elaboreze un proiect de lege dacă dorește în continuare să restrângă drepturi și libertăți. Adică dacă situația sanitară impune restrângerea de drepturi și libertăți, trebuia să avem un proiect în dezbatere. Dacă situația sanitară nu impune restrângerea de drepturi și libertăți, atunci facem proiectul de lege referitor la starea de alertă, care înseamnă gestiune mai degrabă locală decât națională. Putea Guvernul să trimită cu o săptămână în urmă, putea să trimită vineri, să avem timp suficient în așa fel încât să nu existe acest hiatus”, a spus social-democratul Robert Cazanciuc, citat de Mediafax.

Întrebat ce se mai poate face astfel încât să nu existe zile neacoperite nici de starea de urgență, nici de starea de alertă, Cazanciuc a spus că tot ce se poate face „depășește cadrul constituțional”

„Ce poate să facă Guvernul? Păi poate să facă un nou abuz, să emită o ordonanță de urgență în care să restrângă drepturi și libertăți, dacă are informații că situația sanitară este în continuare serioasă, gravă și se impun anumite restrângeri de drepturi și libertăți. Poate președintele Iohannis să prelungească starea de urgență cu câteva zile. Se pot găsi soluții, dar ele sunt, evident, în momentul de față, în afara unui cadru constituțional”, a răspuns Robert Cazanciuc.

Cazanciuc a precizat că proiectul privind starea de alertă trimis de Guvern Parlamentului are chestiuni neclare

„Din păcate nota de fundamentare a acestui act normativ nu conține un studiu care să arate foarte clar câți români au fost testați, câți români sunt infectați, care este previziunea epidemiologică pentru perioada următoare. Toate aceste lucruri, din păcate, nu se regăsesc. De aceea și amendamentele făcute de noi astăzi (marți, în Comisia Juridică – n.r.) au fost pentru situația în care în plan local pot fi lucruri care trebuie reglementate, care trebuie gestionate”, a mai spus Cazanciuc.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este nevoie urgentă de proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă şi a solicitat Parlamentului să decidă în cazul acestui act normativ cu „maximă celeritate”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani