CSAT: Armata va discolca 1.311 militari în afara țării în 2014, iar MAI – 791

CSAT: Armata va discolca 1.311 militari în afara țării în 2014, iar MAI - 791
CSAT a aprobat, marți, Planul de întrebuințare a forțelor armate ale României în 2014, urmând să fie discolați în afara teritoriului 1.311 militari, cu 725 mai puțin decât în 2013, și 791 de militari și polițiști din MAI, cu 301 mai mulți decât în 2013.
Publicat: 17/12/2013, 18:04
Actualizat: 09/09/2014, 22:18

CSAT a aprobat Planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit în misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Președinția.

Armata României realizează două misiuni esențiale: apărarea României și, respectiv, apărarea aliaților săi prin participarea la operații de apărare colectivă și promovarea stabilității regionale și globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operației ISAF din Afganistan și cu menținerea angajării în teatrul de operații din Balcani.

„În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni și operații din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forțe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, forțele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și polițiști. Față de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată într-un comunicat al Președinției remis Agenției MEDIAFAX.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naționale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituțiile românești au pus în aplicare sancțiunile internaționale legal prevăzute.

Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum și despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul capacităților civile. În urma informării s-a constatat că România și-a adus contribuția la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate și Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfășurat în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

O altă temă pe agenda ședinței CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 și în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creștere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB. În finalul ședinței, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru 2014.

Pe timpul ședinței s-au abordat și alte subiect de interes pentru securitatea națională, potrivit Președinției.

La ședință au participat prim-ministrul Viorel Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chițoiu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiției, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei-Dominic Gerea, directorul Serviciului Român de Informații, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul CSAT Ion Oprișor și purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.

Au mai participat, ca invitați, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Marcel Opriș, directorul STS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului