CSM a RESPINS propunerile Monei Pivniceru pentru DNA și Parchetul General. Ioan Irimie și Tiberiu Nițu, nepregățiti la testul cu Morar și Hăineală

Publicat: 23/11/2012, 09:22
Actualizat: 01/05/2015, 12:39

CSM a emis un aviz negativ pentru cei doi procurori propuși de Mona Pivniceru pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA. Procurorii Tiberiu Nițu (propus pentru Parchetul General) și Ioan Irimie (propus pentru DNA) au fost audiați joi de secția de procurori ai CSM. Audierile au fost extrem de tensionate. Daniel Morar membru al Comisiei i-a suspus unui adevărat test de cunoștințe pe cei doi candidați. Atât Morar cât și vicepreședintele CSM Oana Schmidt Haineală s-au arătat nesatisfăcuți de răspunsurile celor doi canidați. Ioan Irimie nu putut să răspundă coerent și la majoritatea întrebărilor adresate.

Tiberiu Nițu în schimb a fost somat de membri secției CSM să se liniștească pentru că era extrem de tensionat. În opinia procurorilor CSM nici Tiberiu Nițu nu a reușit să răspundă corect întrebărilor adresate.

Secția de procurori a CSM a avizat negativ cele două propuneri făcute de Mona Pivniceru pentru funcțiile de procuror general și procuror șef DNA. Avizul secției de procurori a CSM este consultativ. Acest aviz va fi transmis MJ care în va înainta președintelui Traian Băsescu. Președintele are ultimul cuvânt în acest caz.

Decizia CSM a fost luată cu un scor de 5 la 1 singurul vot de susținere pentru cei doi candidați a fost dat de către Mona Pivniceru

Nu este prima dată când o propunere pentru o funcție de conducere din cadrul Ministerului Public este primește aviz negativ.

Mona Pivniceru a declarat anterior că dacă Irimie și Nițu vor fi respinși atunci probabil îi va propune pentru cele două funcții pe Cladiu Dumitrescu și Elena Hach. În acest caz procedura urmează să fie reluată doar la CSM.

Citeșteaicimai multedespre procedura de numire a procurorului general și a procurorului șef DNA.

Urmăriți mai jos, în formatLIVE TEXT, desfășurarea audierilor:

Cum s-a derulat audierea lui Tiberiu Nițu

UPDATE 15:03 Daniel Morar spune că Nițu nu i-a răspuns la întrebări. Intervine Mona Pivniceru: „A răspuns, a dat patru soluții”.

Danile Morar îl întreabă pe Nițu dacă știe cât sechestrează procurorii: „Îmi cereți cifre? Nu știu cifre”.

Daniel Morar: „Ne puteți explica cum ați obținut 8000 de metri pătrați în calitate de revoluționar?”.

Tiberiu Nițu: „În baza legii. Nu am fraudat nimic. Ce vreți să insinuați? Vreți să prezumați asupra mea o acuzație de necinste. Am făcut o cerere ca alți 78 de persoane și am primit cei 8000 de metri pătrați. Sunt foarte mulțumit”

Audierea lui Tiberiu Nițu s-a încheiat.

UPDATE 14:52 Daniel Morar îl chestionează pe Nițu despre procedurile de infirmare a rechizitoriilor. Nițu evită să răspundă întrebărilor. Membrii CSM discută aprins. Intervine și Mona Pivniceru: „Mă stresați pe mine, darămite pe candidat!”.

UPDATE 14:44 Daniel Morar îl chestionează pe Tiberiu Nițu. „Vă rog să ne spuneți de ce meritați să ocupați acestă funcție. Vă rog să ne spuneți unu sau două dosare mai importante pe care le-ați anchetat? Vă rog să ne spuneți ceva excepțional ce ați realizat”.

Tiberiu Nițu răspunde: „Cred că experiența mea de 17 ani mă califică. Sunt un procuror onest. De ce faceți diferența între procurori?”

Vicepreședintele CSM intervine: „Depășiți orice limită! Suspendăm sedința dacă nu vă cenzurați ieșirile”. Nițu răspunde: „Cred că am fost decent”. Daniel Morar insistă ca Nițu să își expună cele mai importante cazuri pe care le-a investigat. Nițu evită răspunsul.

UPDATE 14:24 Oana Schmidt Haineală îl întreabă ce program de muncă avea ca procuror general adjunct și dacă avea capacitatea de muncă. „Am capacitate de muncă, trebuie să mă credeți”, spune Nițu. Oana Schmidt Haineală insistă și îl întreabă dacă plecă de la muncă după ora 16. „Mă jigniți. Aveți vreo informație? Vă rog să spuneți public”, revine Nițu.

Intervine și Mona Pivniceru: „Dacă există o problemă, ea trebuie expusă public, doamnă vicepreședinte”

Daniel Morar intervine și el în discuție: „Vă rog să ne spuneți la cât plecați în general de la muncă. La ce oră ați plecat cel mai târziu? Dumneavoastră sunteți candidat. Nu ne dați lecții nouă”.

Nițu răspune: „Cel mai târziu. Așa întrebare, așa răspuns”.

UPDATE 14:21 Oana Schmidt Haineală președinte al secției de procurori spune că nu identificat în proiectul managerial soluții concrete la problemele identificate la Parchetul General. „Da! Știu am scris proiectul sub presiunea timpului. Eu mă bazez pe MCV. Putem atrage fonduri pentru specializare”, a răspuns Nițu.

UPDATE 14:08 Un alt moment intens la audierile din CSM. Oana Schmidt Haineală, președinte al secției de procurori, îi adresează lui Nițu o întrebare: „Credeți că sunteți îndreptățit ca procuror general să cereți date, interceptări din dosarele DNA?”. Tiberiu Nițu, în replică: „Nu înțeleg întrebarea. Cum să cer date din dosare?”. Oana Schmidt Haineală îl atenționează că a ridicat tonul: „Vă rog să vă calmați! Aveți emoții, dar trebuie să fiți calm”. Nițu spune că este calm.

UPDATE 14:02 Tiberiu Nițu susține că Parchetul General are destui procurori. „Stăm foarte bine la număr de procurori și la bugetare”, explică Tiberiu Nițu. Procurorul Bogdan Gabor spune că numărul de cauze de violență a crescut în ultima vreme și îi cere procurorului Nițu soluții pentru prevenirea acestui fenomen. „Ce ați vrea să fac eu? Adică Ministerul Public să propună soluții macro pentru ca oamenii să nu mai bea și să nu mai comită acte de violență. Cred că se poate intensifica relația cu structurile de poliție”, a explicat Nițu.

UPDATE 13:58 Procurorul Bogdan Gabor îl chestionează pe Tiberiu Nițu despre relația cu Poliția Judiciară, cea care acționează direct cu procurorii în cadrul anchetelor. „Nu cred că acum puteam prelua întreaga Poliție Judiciară. Cred, însă, că s-ar putea constitui o structură de poliție judiciară în cadrul Parchetului. Rezultatele noastre nu sunt cele pe care le dorim, tocmai pentru că nu avem Poliția Judiciară. 90% din activitatea procurorului depinde de Poliția Judiciară”, răspunde Tiberiu Nițu

UPDATE 13:43Moment hilar la audieri. Tiberiu Nițu se oprește și se adresează răspicat președintelui șecției de procurori: „De ce vă strâmbați la mine? Nu e prima oară”. Vicepreședintele CSM, Oana Schmidt Haineală, care deține și funcția de președinte al secției de procurori îi răspunde: „Nu mă strâmbam la dumneavoastră. Constat doar că interpretați. Vă rog să vă abțineți de la considerații personale”.

UPDATE 13:40Procurorul Gheorghe Muscalu îl întreabă pe procurorul Nițu dacă, în opinia sa, legea „micii reforme” funcționează la parametrii așteptați. Procurorul Nițu spune că nu știa că există de o evaluare a impactului legii „micii refome”. „Nu știam. Vă rog să îmi spuneți, ca să îmi notez”, a declarat Tiberiu Nițu

UPDATE 13:33Tiberiu Nițu și-a terminat prezentarea programului managerial. „DNA și DIICOT au rezultate bune pentru că au structuri compacte și flexibile. Vedem că în unele cazuri intervine structura centrală. O restructurare și un act omogen poate duce la o eficientizare a activității Parchetului General. Am văzut că procurorii cu probleme penale provin de la parchetele mici”, a mai afirmat Tiberiu Nițu.

UPDATE 13:26Procurorul Nițu spune că în 2010 un procuror a trimis în medie 18 dosare în instanță, pe când în statele UE media ajunge undeva la peste 100 de rechizitorii trimise la instanță de un procuror într-un an. „Cred că eficiența în Parchetul General privind numărul de dosare soluționate poate fi crescută printr-o mai bună organizare a resurselor”, a explicat Tiberiu Nițu.

UPDATE 13: 07 CSM a început audierea lui Tiberiu Nițu, procurorul propus de Mona Pivniceru pentru funcția de procuror general. Tiberiu Nițu își prezintă CV-ul și proiectul managerial. Procurorul Tiberiu Nițu este inspector în cadrul Inspecției Judiciare a CSM. A activat ca adjunct al procurorului general. A fost numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea – a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general al României între 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziție timp de zece luni.

CITEȘTE AICI PROIECTUL MANAGERIAL REALIZAT DE TIBERIU NIȚU


Ioan Irimie pus în dificultate de Daniel Morar la audierea de la CSM

Audierea procurorului Ioan Irimie, propus pentru a prelua conducerea DNA, s-a terminat după două ore. Irimie a fost supus unui adevărat test de către membrii secției de procurori ai CSM. La cele mai multe dintre întrebări, Irimie nu a reușit să ofere răspunsuri concludente, fiind deseori corectat de procurorii CSM.

Un moment marcant al audierii a fost când procurorul Irimie a fost întrebat de vicepreședintele CSM, Oana Schmidt Haineală, dacă a intervenit pe lângă alte persoane în interes personal sau în interesul altor persoane. „Nu! Nicodată. Acestea sunt fapte periculoase”, a răspuns procurorul Irimie.

La finalul audierii, Irimie a fost chestionat de către Daniel Morar fostul șef al DNA și actual procuror general. Daniel Morar a arătat că l-a revocat în 2005 pe Irimie de la conducere DNA Cluj pentru că nu a avut rezultate. În acest context, Irimie a recunoscut că nu a realizat niciun rechizitoriu în ultimul an.

Chestionat de jurnaliști cu privire la tirul întrebărilor lui Daniel Morar, Irimie a declarat, după interviul în fața membrilor CSM: „Nu a fost acid, suntem colegi, suntem prieteni, nu m-a facut zob”, relatează Mediafax

UPDATE 12:34Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, s-a declarat mulțumită de prestația lui Ioan Irimie, pe care l-a propus pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, în fața secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Audierea procurorului Irimie s-a încheiat. Citește mai jos principalele momente ale audierii

UPDATE 11:56 Ministrul Justiției intervine și spune că nu dorește să pună întrebări. „Aș dori să știu, dacă nu scrieți rechizitorii, mergeți la muncă? S-ar putea înțelege că stați așa și citiți presa vremii”, a întrebat Mona Pivniceru. Ioan Irimie răspunde că muncește foarte mult. Ioan Irimie vorbește din nou despre revocarea de la șefia DNA din 2005.

UPDATE 11:54 Daniel Morar arată că Ioan Irimie a avut o activitate foarte slabă ca șef al DNA Cluj. „După ce ați plecat de la conducerea DNA Cluj, serviciul a avut performanțe foarte bune”, a precizat Daniel Morar.

UPDATE 11:49 Daniel Morar a explicat că, în 2005, când Irimie a condus DNA Cluj, structura nu a realizat niciun rechizitoriu. „Eu eram delagat la București. Aveau nevoie de mine”, a precizat Irimie. Procurorul clujean spune că în ultimul an nu a făcut niciun rechizitoriu. „Nu am făcut niciun rechizitoriu, dar asta nu înseamnă că nu am muncit”, a explicat Irimie. Morar în replică: „Cum ați putea să mobilizați DNA când dumneavoastră nu ați realizat niciun rechizitoriu în ultimul an? Cum ar arăta activitatea DNA sub conducerea procurorului DNA? Vă spun eu: Zero barat!”

UPDATE 11:47 Procurorul Irimie nu a răspuns covingător la întrebările lui Daniel Morar privind modul în care va eficientiza activitatea DNA și cum va reduce numărul de dosare alocate unui procuror.

UPDATE 11:44 Întrebat dacă procentul de 10% achitări din România este mai mare sau mai mic decât în celelalte state. „Pe mine mă interesează ce se întâmplă în România nu ce se întâmplă în Spania. eu vreau o țară curată aici”, explică Ioan Irimie

UPDATE 11:41 Ioan Irimie către Daniel Morar: „Eu vă consider prieten, de ce să fim dușmani?”. Daniel Morar l-a întrebat cum va reduce numărul de achitări în dosare DNA. „Tot așa dosare grele să fie repartizate procurorilor cu o cultură mai bogată”, a răspuns Irimie. Întrebat care este procentul de achitări la DNA Irimie a declarat că el știe că procentul este de 25%. În realitate procentul de achitări este de 10%

UPDATE 11:34 Daniel Morar l-a întrebat pe procurorul Irimie despre activitatea DNA în domeniul infracțiunilor ce privesc fondurile europene. Procrorul Irimie nu a putut răspunde coerent la întrebările legate de acestă tematică. „Cifric nu prea știu dar am sesizat niște probleme. Hai să nu discutăm statistică”, a declarat Irimie. Daniel Morar îi explică procurorului Irimie că DNA are în ficare an un raport de activitate.

UPDATE 11:31 Procurorul general interimar Daniel Morar îl chestionează pe procurorul Irimie. „Proiectele acestea de management nu sunt relevante este important ce a făcut acel procuror. Cu mine v-ați întersectat activitatea cel mai des în acești ani. În 2010 nu eu v-am chemat la DNA ci dumneavoastră ați participat la un concurs”, a precizat Danile Morar

UPDATE 11:30 Privind scurgerile de informații din DNA, procurorul clujean a precizat că, dacă va depista asemenea cazuri, îi va ancheta pe colegii săi din DNA și va sesiza CSM. „Informațiile către presă trebuie transmise doar prin biroul de presă”, a declarat Irimie.

UPDATE 11:28 Procurorul Irimie spune că poate informa Ministerul Justiției privind unele anchete derulate de DNA. „Ca si procuror șef al DNA, pot trimite informări la MJ privind anchetele ce interesează opinia publică. Desigur, fără elementele care nu sunt publice. Nici eu nu sunt de acord ca procurorul general să dea raport Parlamentului. Suntem autonomi, ne bucurăm de independență și putem fi trași la răspundere de Inspecția Judiciară”, a precizat Irimie.

UPDATE 11:21 Procurorul Irimie este chestionat despre cine ar trebui să susțină în instanță cauzele trimise spre judecare de DNA. Irimie a explicat că în opinia sa procurorii de ședință pe dosarele DNA trebuie să provină din DNA.

UPDATE 11:15 Irimie este invitat să indice trei calități și defecte ale sale. „O calitate ar fi experiența pe care o am. O altă calitate este puterea de muncă și calitatea de a pleca de la birou numai după ce îmi termin munca. Un defect este exigența mea față de colegi. Poate le cer prea mult colegilor. Un defect este că am prea mare încredere în oameni”.

UPDATE 11:10 Magistratul clujean susține că milizează pentru întărirea statutului procurorului în general. „Vreau o întârire a statutului procurorului, astfel încât să fie protejat de presiunea politicului și a presei”, a mai afirmat Irimie.

UPDATE 11:05 Irimie susține că nu contează ce vechime are un procuror pentru a accede într-o funcție de conducere din cadrul DNA. „Interviul nu este mereu relevant. Nu contează vârsta, contează puterea de muncă și abilitățile. Poți să ai și 10 ani și să nu cunoști procedurile sau să nu ai abilități. Un flagrant poate dura și patru zile. De aceea, procurorul trebuie să aibe putere fizică„.

UPDATE 10:56 Procurorul Gheorghe Muscalu l-a întrebat pe Ioan Irimie cum crede că procurorii ar putea dobândi inamovibilitatea, având în vedere că inamovibilitatea este prevăzută în lege doar pentru judecători. „Eu mă gândeam că statutul procurorului trebuie întârit”, a explicat Irimie.

UPDATE 10:45Președintele secției de procuroriOana Schmidt Haineală l-a întrebat pe procurorul Irimie dacă în ultimii ani a intervenit pe lângă alte persoane în interes personal sau în interesul altor persoane. „Nu! Nicodată. Acestea sunt fapte periculoase”, a răspuns procurorul Irimie.

Ioan Irimie a fost întrebat de ce a fost revocat în 2005 din funcția de procuror șef al DNA Cluj. „Am fost revocat pentru management defectuos, dar activitatea mea a arătat că de fapt nu eram așa. În 2010, domnul procuror Morar m-a solicitat să revin la conducerea DNA Cluj”, a explicat magistratul. Candidatul pentru șefia DNA a fost întrebat de ce a preferat să demisioneze în 2005 de la șefia DNA Cluj în momentul în care Daniel Morar a propus revocarea deși putea contesta revocarea

UPDATE 10:40 Președintele secției de procuroriOana Schmidt Haineală i-a adresat mai multe întrebări procurorului privind Grupul de State Împotriva Corupției, din Consiliul Europei (GRECO). Președinta secției i-a corectat răspunsurile. În cadrul discuției, a intervenit și ministrul Mona Pivniceru: „Nu suntem ca la clasa I”, a declarat Pivniceru.

UPDATE 10:33 Procurorul Irimie susține că o mare problemă a DNA este numărul mare de dosare/procuror. „DNA este casa noastră. Uneori stăm 12-14 ore acolo. Sunt un om de bună credință, cu dragoste pentru sistemul nostru judiciar. Îmi pare rău că DNA nu s-a creat când aveam 30 de ani”, a declarat Irimie în finalul prezentării proiectului său.

UPDATE 10:24 A început audierea procurorului Ioan Irimie. Magistratul clujean își prezintă planul managerial pe care l-a detaliat și în cadrul interviului de Ministerul Justiției. Citește aici proiectul managerial realizat de procurorul Irimie. „Voi întrerupe scurgerile de informații din cadrul anchetelor penale. Eu nu fac telejustiție. Urmărirea penală nu este publică. Aceste scurgeri de informații au impact negativ și bulversează societate”, a declarat Ioan Irimie în fața secției de procurori a CSM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței