„MAPA PROFESIONALĂ” a procurorului Ioan Irimie, propus la șefia DNA de Pivniceru: câte dosare de corupție a anchetat în 10 ani și cu ce rezultate

Publicat: 14/11/2012, 12:41
Actualizat: 02/05/2015, 13:47

Procurorul clujean Ioan Irimie, propus de ministrul Mona Pivniceru pentru șefia DNA, a semnat în 10 de ani activitat la DNA 14 rechizitorii. În 2005 l-a trimis în judecată pe Dumitru Sechelariu (fost primar al Bacăului și fost membru PSD) pentru luare de mită, abuz în serviciu și înșelăciune. Recent judecătorii l-au achitat pe Sechelariu în acest dosar. Irimie este și procurorul care anchetează dosarul fostului lider PPDD Bistrița Octavian Seciu pe care îl acuză că a vândut un loc de parlamentar.

Procurorul a organizat și un flagrant, dar Seciu a fugit cu banii de flagrant, iar judecătorii au respins cererea de arestare menționând că interceptările din dosar nu sunt elocvente. Gândul a inventariat toate dosarele instrumentate de Ioan Irimie în calitate de procuror DNA.

La solicitarea gândul, DNA a transmis lista cu cele 14 dosare trimise în instanță de procurorul Ioan Irimie. Procurorul care vrea să devină șeful DNA a anchetat în majoritatea dosarelor funcționari publici din provincie. Irimie nu a anchetat nici un parlamentar sau vreun ministru. În majoritatea dosarelor instanțele au pronunțat condamnări, însă în dosarele cu nume sonore judecătorii au dispus achitări.

Vezi aici adresa DNA trimisă la solicitarea gândul

Dosarul Selena, judecat de două ori, achitat de două ori

1. Dosarul penal nr. 3/P/2005 al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție privind pe inculpații SECHELARIU DUMITRU, LUCAȘ LAURIAN IULIAN și IFRIM VASILE DORINEL

Dosarul Selena este cel mai „greu” dosar investigat de procurorul Ioan Irimie. Acest dosar a fost judecat de mai multe instanțe, dar în final judecătorii nu au confirmat acuzațiile procurorului și l-au achitat pe principalul inculpat Dumitru Sechelariu fost primar al municipiului Bacău.

În iulie 2005, Sechelariu a fost trimis în judecată de Parchetul Național Anticorupție (PNA) sub acuzația de obținerea ilegală a aproximativ 300.000 de dolari, din afaceri cu terenuri și pentru prejudicierea Consiliului Local Bacău. Dosarul a fost instrumentat de către Ioan Irimie procurorul care este acum propus de Mona Pivniceru pentru șefia DNA.

Tot în acest dosar au mai fost trimiși în judecată fostul viceprimar și consilier local al Bacăului, Laurian Iulian Lucaș, și fostul șef al Serviciului Cadastral și Fond Funciar din cadrul Primăriei Bacău, Vasile Dorinel Ifrim.

Anchetatorii au susținut că Sechelariu, Ifrim și Lucaș ar fi acționat în scopul de a obține în proprietatea fostului primar și în concesiunea Asociației Club Karting „Selena Motor Sport” AFI Bacău și a „SC Selena SRL” Bacău – pe care le controla – mai multe suprafețe de teren în Bacău, pentru construirea unui kartodrom.

CITEȘTE AICI DETALIILE DOSARULUI

Acest dosar care a fost investigat de procurorul Ioan Irimie parcurs un ciclu procesual Tribunal-Curtea de Apel-Curtea Supremă care a decis rejudecarea. La al doilea ciclu procesul Dumitru Sechelariu a fost achitat în fond de Tribunalul Bacău. Curtea de Apel Bacău a dispus pe 6 octombrie achitarea lui Sechelariu și a coinculpaților săi. Decizia Curții de Apel Bacău nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Vezi aici decizia Curții de Apel Bacău.

Invinuitul fuge cu banii de flagrant și-l confundă pe procuror cu un hoț

2. Dosarul „bani pentru locul de deputat”. Procurorul Ioan Irimie este cel care investighează dosarul fostului lider PPDD Bistrița Octavian Seciu pe care îl acuză că a vândut un loc de deputat. Procurorul Irimie povestește că politicianul a fost surprins în timp ce primea 6.000 de euro de la un om de afaceri, însă a fugit cu banii când anchetatorii au vrut să-l rețină. Prins după trei ore, Seciu nu mai avea cei 6.000 de euro asupra lui. Fostul lider al PPDD a declarat că a crezut că anchetatorii sunt de fapt niște hoți care vor să-l jefuiască. Sunat de procuror și somat să se predea, Seciu i-a transmis acestuia că nu îl crede că lucrează la DNA.

Citește aici jos povestea unui flagrant pe jumătate ratat.

Procurorul Irimie a cerut arestarea lui Octavian Seciu, însă Judecătoria Cluj a respins cererea. Judecătorul a explicat că interceptările din dosar nu sunt elocvente.

Secretar de stat acuzat de trafic de influență – în final achitat

3. Dosarul penal nr. 222/P/2003 al Secției de combatere a corupției privind pe inculpatul TEODORESCU VIRGIL

În 2003, Virgil Teodorescu, fost secretar de stat a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Potrivit DNA, Teodorescu a pretins de la Octavian Ionescu un om de afaceri român, rezident în Elveția suma de 2 milioane franci elvețieni. În schimbul banilor Teodorescu s-ar fi anagajat să intervină pe lângă instituțiile statului pentru a garanta un credit de 58 milioane de dolari. În 2008 Curtea Supremă l-a achitat definitiv pe Virgil Teodorescu.

Doi comisari de poliție condamnați

4. Dosarul penal nr. 107/P/2002 al PNA – Secția de combatere a corupției privind pe inculpații GIURGI GHEORGHE, BURA ADRIAN și POP IOAN

În 2003, procurorul Irimie i-a trimis în judecată pe Adrian Bura, Ioan Pop șefii Poliției Rutiere Satu Mare. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru că au primit 20.000 euro mită de la patronul unei școli de șoferi. În schimbul banilor cei doi comisari se asigurau că elevii școlii de șoferi promovau examenele pentru permisul de conducere. Adrian Bura a fost condamnat al 5 ani de închisoare cu executare, iar Ioan Pop la 6 ani de închisoare.

5. Dosarul penal nr. 54/P/2004 al PNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpații POP GHEORGHE și ROMAN EMILIA

În acest dosar, Gheorghe Pop și Emilia Roman au fost condamnați definitiv de Curtea Supremă la patru ani și opt luni cu executare, respectiv doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri și abuz în serviciu. Cei doi au fost acuzați de trucarea unor licitații în cadrul Spitalului Clinic din Cluj. Gheorghe Pop a fost prins chiar în flagrant în timp ce primea mită pentru a aranja licitațiile.

6. Dosarul penal nr. 59/P/2004 al PNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpatul LUPEA VALER

În acest dosar procurorului Ioan Irimie l-a trimis în judecată pe Valer Lupea pentru trafic de influență și fals în inscrisuri. Procurorului susține că Valer Lupea a pretins de la o firmă austriacă 10.000 lei pentru a interveni pe lângă un judecător sindic care se ocupa de dosarul de recuperarea a unei creanțe de 65.000 lei în favoarea companiei din Austria.

7. Dosarul penal nr. 83/P/2004 al PNA – Secția de combatere a corupției, privind pe inculpații IONIȚĂ NISTOR și MARINESCU MIHĂIȚĂ,

Ioniță Nistor și Mihăiță Marinescu au fost trimiși în judecată de procurorul Irimie pentru trafic de influență. Ioniță Nistor a fost prins în flagrant de procuror în timp ce primea 12.500 euro de la un denunțător căruia i-a promis că îi va facilita un contract cu RATB. În final, instanța a decis să îl condamne pe Ioniță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, iar pe Mihăiță Marinescu la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Polițist prins cu mită, condamnat cu suspendare

8. Dosarul penal nr. 13/P/2003 al PNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpatul MUNTEAN MARIUS

Acest dosar a ajuns la procurorul Irimie după un ciclu, procesul în finalul căruia cazul a fost transmis DNA pentru reinstrumentare. În acest dosar, Marius Muntean a fost acuzat că în 1999 ar fi constrâns un cetățean din Cluj să-i ofere mită un Rolex și 2000 de mărci pentru a nu-i face dosar penal. În final în 2008 Munten a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Vezi aici detalii

9. Dosarul penal nr. 122/P/2002 al PNA – Secția de combatere a corupției, privind pe inculpatul GERHARDT MĂNĂILĂ IONEL GEORGE

În acest dosar, procurorul Irimie l-a trimis în judecată pe Gerhardt Manailă Ionel George pentru luare de luare de mită. Procurorul l-a acuzat pe Gerhardt că, în calitate de împuternicit la SC Petrom Consulting SRL Baia Mare, fiind însărcinat cu procedura de lichidare administrativă a Cooperativei de Credit Banca Populară „Familia” București, în mod repetat, a pretins și primit de la martorii Tarța Horea Nicolae și Tarța Ramona Ioana suma de 150.000.000 lei vechi, pentru a elibera un act, din care rezulta că aceștia nu sunt debitorii băncii. Gerhardt fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare.

11. Dosarul penal nr. 93/P/2009 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpata FLOAREA IANSON MARIANA

În acest dosar, Floare Ianson Mariana a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. În calitate de medic expert al Casei de Pensii Cluj a primit diverse sume de bani de la mai multe persoane în schimbul cărora le-a falsificat dosare de pensii. Mai precis, aceștia au primit pensii de handicap deși nu ar trebuit să beneficieze de aceste pensii. Dosarul a fost trimis în judecată în 2009 și nu s-a pronunțat o soluție pe fond.

12. Dosarul penal nr. 69/P/2010 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpatul MAIER SABIN

În 2011, procurorul Irimie l-a trimis în judecată pe Sabin Maier, un om de afaceri din Baia Mare, pentru fraudarea unui proiect finanțat din bani europeni. Maier a fost acuzat că a schimbat destinația a peste 30.000 euro dintr-un proiect european. Sabin Maier a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.

13. dosarul penal nr. 115/P/2008 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpații JIGMOND SEPTIMIU RICARDO și SC UNIVVERSAL DEVELOPMENTS SRL Bistrița

În 2011, Jigmond Septimiu Ricardo din Bistrița a fost trimis în judecată pentru înșelăciune. Procurorul Irimie îl acuză pe Jigmond că în 2007 a păcălit mai mulți cetățeni englezi promițându-le că va construi pentru ei un proiect rezidențial. În realitate, acesta le-a luat banii sub pretextul că sunt acționarii companiei și că rebuie să investească în acest proiect imobiliar. Procurorul susține că bistrițeanul i-a păcălit pe investitorii englezi cu suma de 1,2 milioane euro. La judecarea pe fond din 1 octombrie, Jigmond Septimiu Ricardo a fost condamnat la 14 ani de închisoare cu executare. Sentința nu este finală, mai există o cale de atac.

14. dosarul penal nr. 91/P/2007 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpații SIMIHĂIAN VALER și MUREȘAN LIVIA,

Valer Simihăian și Livia Mureșan au fost trimiși în judecată pentru că au fraudat 5000 de euro din bani publici. Cei doi au accesat, prin intermediul unei companii, un proiect european de 4 milioane euro în 2005, dar procurorul Irimie a constat că au fraudat 5000 de euro din acest proiect. Cei doi nu au mai primit cele 4 milioane de euro. Nu există o sentință în acest dosar.

15. dosarul penal nr. 48/P/2004 al PNA – Serviciul Teritorial Cluj privind pe inculpata OROS LEONORA. Pe site-ul PNA.RO și în sistemul ECRIS nu există date despre acest dosar.

Ce activitate a avut Ioan Irimie ca șef al DNA Cluj

Ioan Irimie a fost delegat/numit în funcția de procuror șef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA în perioadele: 15.07.2003 – 01.03.2004, 01.06.2004 – 01.03.2005, 01.08.2005 – 15.10.2005. În perioada în care a exercitat această funcție, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DNA au soluționat 142 de cauze penale, din care 7 cauze penale finalizate prin rechizitorii.

Din 2010 și până în 2012 Irimie a finalizat 4 rechizitorii. Relevant este și că în 87 de cauze Irimie a dispus soluții de netrimitere în judecată (neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărirea penală), a mai dispus 15 declinări și 16 conexări.

Vezi aici o analiză statistică trimisă de către DNA la solicitarea gândul

Informațiile utilizate în acest articol au fost transmise de DNA la solicitarea gândul. DNA a făcut umătoarea precizare: „Facem precizarea că prezenta comunicare a DNA referitoare la activitatea individuală a unui procuror este realizată exclusiv în contextul interesului public generat de nominalizarea d-lui Ioan Irimie în funcția de procuror șef al DNA. De asemenea, în perioada în care a fost delegat/numit în funcția de procuror șef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, dl. Ioan Irimie a avut și atribuții manageriale, pe lângă cele de instrumentare a unor cauze penale.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee