CSM caută un alt șef la Secția de anchetă, după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR

Redactor:
Mihaela Gidei
CSM caută un alt șef la Secția de anchetă, după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR
CSM a aprobat, la plenul de miercuri, organizarea în perioada 15 mai - 18 iunie a concursului pentru numirea șefului Secției de anchetare a magistraților. Concursul este organizat după ce după ce actualul șef, Gheorghe Stan, a fost numit judecător la CCR.

Potrivit anunțului Consiliului Superior al Magistraturii, la concurs se pot înscrie procurorii care îndeplinesc următoarele condiții:

– să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani
– să aibă cel puțin gradul de parchet de pe lângă curte de apel
– să aibă o vechime efectivă de cel puțin 18 ani în funcția de procuror
– să aibă o bună pregătire profesională
– să aibă o conduită morală ireproșabilă.

Înscrierea candidaților la concurs se face la CSM, până la data de 28 mai 2019, inclusiv, anunță CSM.

„Cererile de înscriere vor fi însoțite de un curriculum vitae, declarațiile prevăzute la art.48 alin (11) din LEgea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, o declarație pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt și nu au fost lucrători operativi, inclusiv acoperiți sau colaboratori ai serviciilor de informații, un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere și rice alte inscrisuri pe care candidatul le consideră relevante în susținerea candidaturii sale”, se arată în anunțul CSM.

Potrivit sursei citate, concursul se va derula după următorul calendar:

– 15 mai 2019 – publicarea datei, locului și a calendarului concursului
– 28 mai 2019 – ultima zi de depunere a candidaturilor la CSM
– 30 mai 2019 – afișarea listei candidaților care îndeplinesc condițiile legale de participare la concurs
– 31 mai 2019 – depunerea contestațiilor de către candidații respinși în urma verificării condițiilor legale de participare
– 3 iunie – 5 iunie 2019 – soluționarea de către plenul CSM a contestațiilor formulate de candidații respinși în urma verificării și comunicarea hotărârilor către contestatori
– 5 iunie 2019 – afișarea listei finale a candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concurs și publicarea pe pagina de internet a CSM a documentelor depuse de candidați
– 7 iunie 2019 – comunicarea către Inspecția Judiciară a raportului referitor la verificarea aspectelor privind integritatea candidaților
– 14-18 iunie 2018 – desfășurarea probei constând în prezentarea proiectului referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere și publicarea tabelului de clasificare a candidaților.

„La data stabilită pentru susținerea concursului, candidații vor susține oral, în fața comisiei de concurs, proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, în cadrul unui interviu care va fi transmis în direct pe ppagina de internet a CSM”, se mai subliniază în sursa citată.

Concursul este organizat după ce Camera Deputaților a votat, în urmă cu o săptămână, numirea lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în funcția de judecător al Curții Constituționale a României.

Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi, detronându-i pe Ioan Cupșa, propus de PNL, care a obținut 63 de voturi, și pe Vlad Ștefan, propus de USR, care a obținut doar 25 de voturi „pentru”.

Înainte de a deține șefia Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecției Judiciare.

Inchide