CSM nu sesizează Inspecția Judiciară pentru declarațiile lui Șova, dar le conexează la raportul în cazul lui Ponta

CSM nu sesizează Inspecția Judiciară pentru declarațiile lui Șova, dar le conexează la raportul în cazul lui Ponta
Plenul CSM a decis, joi, să nu sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile făcute de Dan Șova despre condamnarea lui Năstase, dar le conexează la raportul în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, care, potrivit Consiliului, au afectat independența justiției.
Publicat: 16/01/2014, 13:30
Actualizat: 07/02/2019, 20:44

Propunerea de analizare a posibilității de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, pentru declarații despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase, a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Plenului CSM au decis să nu sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile făcute de Dan Șova, într-o emisiune televizată, despre condamnarea la patru ani de închisoare a lui Adrian Năstase.

În schimb, CSM a hotărât să conexeze aceste afirmații, precum și unele declarații făcute de purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, la raportul Inspecției Judiciare privind declarațiile premierului Victor Ponta, despre același subiect, respectiv că Adrian Năstase a fost condamnat politic.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a declarat, marți, la Digi 24, că este de acord cu afirmația premierului Victor Ponta, potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.

„Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească – că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură – nu se poate afla decât în trei situații: este pronunțată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, și atunci este o hotărâre legală și temeinică, ori este pronunțată în contradicție cu probele de la dosar și atunci este o hotărâre nelegală și netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunțată fără probe sau contra probelor de la dosar și atunci trebuie să-mi spuneți dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă”, a spus Dan Șova, la Digi 24.

Șova a precizat că, în opinia sa, nu au fost respectate condițiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.

„Prostia asta cu a nu comenta – se răscoală toată pregătirea mea juridică – apelul, recursul, căile extraordinare de atac se bazează pe critica hotărârii. Procedura este publică”, a spus Dan Șova.

Declarațiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase și celeritatea soluționării unor sesizări penale afectează independența justiției și induc un sentiment de neîncredere în rândul populației, potrivit concluziilor din raportul Inspecției Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât și despre celeritatea soluționării unor sesizări penale.

În sesizarea transmisă Inspecției Judiciare, Secția pentru judecători a CSM arăta că declarațiile premierului au caracter politic, „iar în raport cu principiul separației puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declarațiile făcute de premier în 6 ianuarie. În cadrul acestor verificări vor fi avute în vedere și declarațiile premierului Victor Ponta privind sesizările trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.

Inspecția Judiciară a analizat și dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalități reclamate de Guvern privind acțiuni ale foștilor guvernanți nu există răspuns de la Parchet.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentința dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala țintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate și a amintit că pentru sesizările de ilegalități transmise de Guvern pentru acțiuni ale foștilor guvernanți nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

În același timp, Ponta a comparat situația lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko.

„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu și cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a reclamat în mai multe rânduri faptul că plângerie penale înaintate de către Guvern nu au primit un răspuns.

Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului și cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA și Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete