Cu o lună înainte de începerea anului școlar, Ministerul Educației retrage acreditarea tuturor manualelor auxiliare. „De azi nu mai sunt valabile”

Cu o lună înainte de începerea anului școlar, Ministerul Educației retrage acreditarea tuturor manualelor auxiliare. „De azi nu mai sunt valabile
Publicat: 09/08/2017, 13:47

„Am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deși Legea Educației a apărut în 2011. Fapt pentru care am emis un ordin, care anulează acest act normativ din 2002, adică, toate mijloacele de învățământ didactic auxiliar și curicular trebuie revizuite. Adică, toate auxiliarele, începând din ziua de astăzi, nu mai sunt valabile și fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unitățile școlare și către profesor pentru că începând de astăzi niciun auxiliar nu este omologat”, a declarat Liviu Pop, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului Educației o comisie va elabora, în cel mult 30 de zile, noile norme metodologice, care vor sta la baza avizării și acreditării manualelor auxiliare. Aceasta ar urma să fie formată din doi secretar de stat, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), reprezentanți ai federațiilor sindicale din învățământ, un reprezentant al Consiliului Elevilor și un reprezentant al Asociației de părinți, potrivit Mediafax.

„Niciun auxiliar în unitatea școlară nu va putea fi aprobat de către Consiliul Național de Evaluare și Examinare, pentru că vom modifica HG-ul în așa fel încât de evaluarea acestor auxiliare să se ocupe CNEE. Nu va putea aviza decât dacă profesorul sau învățătorul înaintează acest auxiliar și este aprobat de consiliul profesoral al unității școlare și are avizul conform Inspectoratului Școlar și asociației de părinți din unitatea școlară, asociație de părinți care, dacă își dorește acest auxiliar, trebuie să se angajeze în a derula operațiunile financiare pentru achiziționarea auxiliarului”, a mai spus Pop.

Totodată, Pop a revocat consiliul de administrație al Editurii Didactice și Pedagogice, acuzând Editura că a accesat mai puțin de 5% din banii pentru manuale în ultimii cinci ani. În acest context, Pop a dat, din nou, asigurări că elevii vor avea manuale la începutul anului școlar.

„Licitația este în curs. Consiliul de soluționare a contestațiilor ne-a dat un prim răspuns la câteva contestații, urmează și alte răspunsuri (…) Elevii vor avea manuale de clasa a 5-a în 11 septembrie. Avem soluția de rezervă”, a mai spus Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase