Valentin Vidu
14.03.2016
Știri

Cum a ajuns un polițist român să fie arestat în Danemarca pentru furt. Surpriza pe care au avut-o autoritățile când au ajuns la tribunal

Cum a ajuns un polițist român să fie arestat în Danemarca pentru furt. Surpriza pe care au avut-o autoritățile când au ajuns la tribunal
Un român acționa la îndemnul autorităților române atunci când a furat echipament de la firme daneze, dezvăluie publicația Tidsskrift for Kriminalret, citat de site-ul TheLocal.dk. în ediția de luni.

Într-un caz rămas necunoscut publicului înainte să fie dezvăluit de publicație, un tribunal, Înalta Curte din Est, a stabilit în 2013 că Poliția Română a ordonat furturi în valoare de patru milioane de coroane (peste 536.200 de euro), cu scopul de a prinde infractori români.

Procurorul Jan Rechendorff a declarat pentru agenția Ritzau că este vorba despre „un caz foarte, foarte special”, deoarece autoritățile daneze nu au știut nimic despre planurile omologilor lor români, ilegale potrivit legii daneze.

Potrivit publicației, bărbatul respectiv a furat trei utilaje folosite în construcții de la Scantruck, din Skive, în noiembrie 2013, pe care le-a adus în România, unde au fost livrate unor persoane prezentate ca făcând parte din mafia românească.

O lună mai târziu, același bărbat a furat șase încărcătoare telescopice de la firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg. De această dată, românul și complicii săi au fost arestați la un popas în Germania.

Românul a fost inculpat de autoritățile daneze, însă potrivit publicației tribunalul respectiv l-a achitat pentru că lucra pentru Poliția Română – în pofida faptului că autoritățile daneze nu au fost informate în legătură cu operațiunea.

Rechendorff a negat că acest caz ar servi ca o undă verde pentru ca România sau alte țări să efectueze operațiuni similare pe teritoriul danez.

„Pot să spun că, în general, țări străine pot desfășura operațiuni în urma unui acord cu poliția daneză și după ce primesc instrucțiuni complete de la partea daneză”, a declarat el pentru Ritzau.

Potrivit ziarului, autoritățile daneze au solicitat de mult timp Poliției Române să returneze echipamentul furat, însă nu au primit încă un răspuns în acest sens.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a afirmat într-un comunicat de presă că  „aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii D.I.I.C.O.T., iar cel în cauză nu face parte din Poliția Română”.

„De fiecare dată când polițiștii români desfășoară activități operative pe teritoriul altui stat, instituția informează, prin canalele de cooperare polițienească, autoritățile din țările respective”, se mai spune în comunicat.

Inchide