Cum ajungi „om de știință” în închisoare. Profesor coordonator al unei „lucrări științifice”: „Nu am citit cele două volume, dar sunt foarte utile”

Cum ajungi „om de știință în închisoare. Profesor coordonator al unei „lucrări științifice: „Nu am citit cele două volume, dar sunt foarte utile

Cei trei profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj care au dat recomandări pentru cele patru cărți scrise în detenție de fostul primar Sorin Apostu susțin că nu au citit volumele respective, dar că acestea sunt „foarte utile” pentru studenți.

Sorin Apostu, condamnat în iulie 2014 la patru ani și șase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, a scris în detenție, în Penitenciarele Gherla și Bistrița, patru cărți pentru care a primit recomandări de la trei profesori de la USAMV Cluj-Napoca, foști colegi de-ai săi de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentară, unde fostul edil a predat înainte de a fi arestat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cărțile scrise de fostul primar din Cluj-Napoca în detenție, în perioada octombrie 2014 – iulie 2015, sunt „Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare”, „Norme de igienă în unitățile de alimentație”, „Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii” și „Controlul calității cărnii și produselor din carne”.

Profesorul universitar Cornel Laslo de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentară din cadrul USAMV Cluj-Napoca a dat recomandări pentru cărțile „Controlul calității cărnii și produselor din carne”, scrisă de Apostu în perioada 21 octombrie – 17 decembrie 2014 și publicată de editura Risoprint în 22 decembrie 2014, și „Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare”, scrisă între 21 ianuarie și 25 februarie 2015 și apărută la aceeași editură.

„Cele două volume pentru care am dat recomandări sunt foarte utile, pentru că se adresează studenților din anii III și IV de la mai multe specializări. Studenții nu au un curs adecvat pentru planul lor de învățământ. Ei foloseau un tratat, «Igiena, inspecția și siguranța alimentară», al cărui coautor este Apostu, dar care peste 2.000 de pagini. Iar acum a dorit să scrie ceva mai comprimat ca să poată fi folosit un semestru de către studenți, iar din tratatul acela mare s-a angajat să scoată părți reduse ca volum, ca număr de pagini. Nu este plagiat, este din cartea al cărui coautor este, poate scrie câte fascicule vrea din tratat”, a spus Laslo.

El a afirmat că nu a văzut și nici nu a citit cărțile scrise în penitenciar de Sorin Apostu, ci a dat doar o recomandare „ca necesitate pentru instruirea studenților”.

Volumul „Norme de igienă în unitățile de alimentație”, scris între 16 martie și 25 mai 2015, a primit recomandare de la profesorul universitar Sevastița Muste, decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Muste a declarat corespondentului MEDIAFAX că o astfel de recomandare pentru scrierea de cărți cu caracter științific se dă persoanelor care au competențe.

„Domnul Apostu este profesor universitar și poate să stea și o sută de ani undeva că el rămâne profesor universitar. Recomandarea este ca dânsul să scrie o carte care se adresează tuturor specialiștilor din domeniu. Volumele sunt, probabil, în bibliotecă, ar trebui să fie și în librării, pentru că acolo este locul cărților”, a spus Muste.

Cartea „Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii” a fost scrisă în perioada 22 iunie – 20 iulie 2015 și a primit o recomandare de la conferențiar universitar Dorin Țibulcă, de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor.

„Este un volum care se încadrează în categoria carte științifică și cred că este util studenților, mai ales că este o disciplină predată care se referă la controlul calității laptelui. Eu încă nu am văzut cartea, nu am intrat în posesia ei, dar merita să fie scris un astfel de volum”, a spus Țibulcă.

Gândul a scris anul trecut cum ajung condamnații să-și scadă din pedepse câte 30 de zile pentru fiecare lucrare. Directorul unei edituri din Craiova, la care au apelat mulți dintre deținuții autori de „lucrări științifice” pentru a-și publica scrierile, a povestit pas cu pas cum are loc de fapt acest proces. Reporterul Gândul s-a folosit de pretextul că este un avocat care caută să publice lucrarea unui client de-al său care este închis. Directorul editurii a povestit că, din experiența sa, deținuții „scriitori” contactează un cadru didactic universitar, prin relații sau pe bani, care e dispus să le gireze științific scrierile. Se merge pe „căi semi-oculte”. În spatele gratiilor, de cele mai multe ori, accesul la resurse bibliografice este însă aproape inexistent, iar lucrarea dezvoltată o scrie de fapt altcineva, spune directorul: „Când totul este scris, de mână, ia toate hârtiile, vi le dă și cineva se apucă și culege pe calculator. Acuma, nu trebuie să culeagă neapărat ce a scris el… Adică cineva poate dezvolta. Majoritatea să spunem că însăilează, iar însăilările astea urmează să fie completate de cineva. Nu e niciun comitet științific nicăieri”.

Pe de altă parte, Gândul l-a contactat pe profesorul care i-a coordonat lucrările din domeniul medicinei dentare lui Realini (Alin) Lupșa, fostul component al trupei „Gaz pe foc”. Medic stomatolog, conferențiarul Sergiu Drafta susține că și-a ajutat fostul student cu materiale bibliografice, însă crede că legea este prost făcută: „L-am întrebat și eu, cine ți-a verificat lucrarea, cine a zis dacă e bună sau nu e bună? A zis că a fost șeful închisorii. El s-a dus la o comisie și ăia să-și dea cu părerea de stomatologie, de celule stem?”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine