Cum ar fi încercat Arsene să-l liniștească pe Pinalti cu „ordonanța de grațiere”. Numele unui ziarist, în dosarul șefului CJ Neamț. MOTIVARE

Cum ar fi încercat Arsene să-l liniștească pe Pinalti cu „ordonanța de grațiere. Numele unui ziarist, în dosarul șefului CJ Neamț. MOTIVARE
Publicat: 23/01/2018, 19:55
Actualizat: 24/01/2018, 08:42

„Tribunalul constată că deși există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, se apreciază că o măsură preventivă mai ușoară, cea a controlului judiciar, este suficientă pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului de la judecată ori al prevenirii săvârșirii unor alte infracțiuni”, arată instanța motivele pentru care au dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit documentului, Ionel Arsene ar fi primit mită de la Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, pentru mai multe scopuri.

„Din actul de sesizare rezultă că în vara anului 2013, în restaurantul Chocolat din București, Ștefan Gheorghe (în acea perioadă primarul municipiului Piatra Neamț și președinte PDL Neamț) i-a dat lui Arsene Ionel (în acea perioadă președinte PSD Neamț și deputat din partea aceleiași formațiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui Horia Georgescu, președinte al Agenției Naționale de Integritate – ANI-, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâță Culiță (în acea perioadă președintele Consiliului Județean Neamț și președintele UNPR Neamț). De asemenea, ȘG (Ștefan Gheorghe -n.r.) a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui AI (Arsene Ionel -n.r) în timp ce se aflau la hotelul Caro din București pentru a fi remiși redactorului șef al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre TC (Tărâță Culiță -n.r.). Un alt aspect al denunțului formulat de ȘG privește remiterea sumei de 50.000 euro lui AI, în vara anului 2013, pentru ca acesta să intervină la președintele Administrației Fondului pentru Mediu – AFM – GA, pentru ca acesta să vireze sume de bani către Primăria Gîrcina, județ Neamț în vederea achitării unor facturi emise de SC STRONG MONTAJ SA”, se arată în motivarea magistraților de la Tribunalul Bacău.

Aceeași sursă mai arată că în urma discuției purtate între Gheorghe Ștefan și Ionel Arsene, din anul 2013, într-un restaurant din București, cel dintâi i-a înmânat președintelui PSD Neamț 100.000 de euro.

„Suma a fost adusă de către fiul lui ȘG, ȘG, la cererea celui dintâi. AI a afirmat că suma de bani va fi remisă numitului TD (Turturică Dan -n.r.), în acea perioadă redactor-șef al cotidianului România Liberă, persoană care la rândul său urma să remită banii lui Horia Georgescu, pentru ca acesta în calitate de președinte al ANI să constate nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților de către TC (Tărâță Culiță -n.r.). AI a afirmat că legătura cu TD (Turturică Dan -n.r.) era asigurată prin intermediul unei consiliere personale, persoană care îl cunoștea în mod direct pe TD întrucât lucrase în presă”, mai precizează judecătorii.

De asemenea, remiterea sumei de bani nu a avut finalitatea urmărită, motiv pentru care în anul 2014, Gheorghe Ștefan i-a cerut explicații lui Ionel Arsene, însă acesta a motivat spunând, arată documentul, „că sunt influențe politice – din partea numitului OG (Gabriel Oprea – n.r.), președinte UNPR și a președintelui PSD, VP (Victor Ponta – n.r) și că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidențiale din 2014, alegeri în care aveau nevoie de susținerea lui TC. Mai mult, în octombrie 2014, Gheorghe Ștefan a fost arestat preventiv în dosarul Microsoft, iar după decesul lui Culiță Tărâță, acesta i-a cerut fiului său să solicite restituirea mitei.

„ȘG, aflat în arest preventiv, i-a solicitat fiului său, ȘG (Ștefan Gabriel -n.r.), să-i ceară lui AI restituirea sumei de 100.000 euro întrucât scopul pentru care primise această sumă nu fusese atins. Tot la solicitarea lui ȘG, martora PCM (persoană din anturajul lui ȘG) s-a întâlnit cu AI la Aeroportul Otopeni și i-a transmis acestuia că ȘG îi cere restituirea banilor prin fiul său. Urmare a acestui demers, AI i-a restituit lui ȘG suma de 20.000 euro. După ce măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar – 19.06.2015 -ȘG a luat legătura cu AI și i-a solicitat și diferența de bani. AI a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiți în 2013 au fost dați mai departe pentru atingerea scopului) dar pentru restituirea unei părți din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei IZOPOINT, controlată de PV (Panait Vasile- n.r.), să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icușești, jud Neamț. Din profitul ce urma a fi obținut, PV urma să-i dea și lui ȘG o parte, fără a fi stabilită o sumă anume. În anul 2015 PV era primarul comunei Dragomirești și o persoană apropiată atât de AI cât și de ȘG. Ulterior, între ȘG și PV au avut loc discuții în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obținut profit întrucât IZOPOINT a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de AI, firmă care a supraevaluat lucrările”, arată motivarea.

În data de 3 octombrie 2016, Gheorghe Ștefan a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 6 ani închisoare și a fost liberat condiționat la data de 20 septembrie 2017, timp în care, în cursul anului trecut, între cei menționați anterior au avut loc mai multe discuții în legătură cu restituirea datoriei de către Ionel Arsene. După condamnarea lui Pinalti, el i-a cerut lui Arsene, prin intermediul unui bilet înmânat de fiul său, banii, iar președintele PSD Neamț l-a încurajat să fie liniștit, întrucât PSD o să dea o ordonanță de grațiere.

„După arestarea preventivă a lui ȘG (27.10.2014), la solicitarea acestuia, (Ștefan Gabriel ) l-a contactat pe AI pentru a-i cere restituirea sumei de 100.000 euro. În acest moment tatăl său i-a relatat motivul pentru care i-a dat banii în 2013 lui AI. ȘG (Ștefan Gabriel-n.r.) a arătat că după arestarea preventivă a tatălui său a avut mai multe întâlniri cu AI, la una din acestea fiindu-i dată suma de 20.000 euro, fără a putea preciza data. Atât primirea sumei cât și modul de cheltuire au fost notate de martor pe o hârtie – pentru a justifica tatălui său gestionarea banilor familiei. După condamnarea definitivă a tatălui său (3.10.2016), la cererea acestuia, l-a contactat din nou pe AI și i-a transmis un bilețel scris de ȘG. Întâlnirea dintre martor și AI a avut loc în biroul acestuia din urmă din Consiliul Județean Neamț, la sfârșitul lunii ianuarie 2017. După ce a citit biletul AI i-a zis că e ok și tatăl său să stea liniștit întrucât PSD va da o ordonanță de grațiere în următoarele zile”, se mai arată în motivarea magistraților Tribunalului Bacău.

De asemenea, Ionel Arsene a găsit, potrivit documentului, o soluție pentru a înapoia banii: ar fi făcut demersuri pentru atribuirea unei lucrări de către o primărie din județul Neamț către o firmă controlată de Panait Vasile, iar din profitul rezultat, cel din urmă ar fi urmat să îi dea o sumă de bani lui Pinalti pentru a compensa o parte din cei 80.000 de euro rămași neînapoiați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana