Cum arată indexul clientelismului politic în alocarea banilor publici, pe ani și guverne

Publicat: 24/12/2012, 12:54
Actualizat: 30/04/2015, 11:23

Un studiu al ExpertForum arată că în perioada 2004-2011 consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de Urgență al Guvernului decât primarii PDL.

ExpertForum a analizat alocările discreționare de la guvern la consiliile județene și de la consilile județene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 și au fost urmărite șase fonduri naționale. Cele șase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgență al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile județene și rurale, Fondurile pentru școli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 și fondurile alocate prin Ordonanța 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conțin doar banii de la bugetul de stat și nu includ finanțările europene.

În principiu, raportul a analizat câți bani au fost alocați de la bugetul de stat către autoritățile locale în funcție de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele șase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile județene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.

Vezi mai jos un grafic al alocărilor pe criterii politice

„Indicatorul nostru arată că în 2007, spre exemplu, fondul de urgență a fost cel mai afectat de clientelism. Spre exemplu, în 2007 erau de 7 ori mai multe șanse să obții bani din acest fond dacă erai primar al coaliției de guvernare. Aceleași constatări au fost găsite și pe celelalte fonduri. Astfel că, în medie, un primar al partidului de guvernamânt avea de 3 ori mai multe șanse să obțină fonduri guvernamentale”, a explicat Sorin Ioniță de la Expertforum

Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creșetere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele șase fonduri au fost direcționate în mare parte pe criterii politice. Concluziile cercetării mai arată și că o parte din cele șase programe finanțează același tip de activități sau investiții.

Reprezentantul Expertforum, Sorin Ioniță, susține că pentru ca astfel de fenomene să fie atenuate ele trebuie urmărite de organizații de tip watchdog care să denunțe astfel de practici. „Trebuie să avem organizații care să monitorizeze buna guvernanță atât în țări precum România dar și în țările vestice. Trebuie urmărite instituțiile care pot fi folosite politic. Dacă ar fi existat organizații de monitorizare în Grecia, poate că această țară nu ar fi ajuns în situația în care este acum”, a declarat Sorin Ioniță

CITEȘTE AICI CONCLUZIILE RAPORTULUI DESPRE CLIENTELISMUL POLITIC

Expertforum va publicat și un studiu extins care va cuprinde date precise despre fiecare consiliul județean și primărie.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Macron l-ar fi numit "clovn" pe Boris Johnson în discuţiile cu apropriaţii: "Este trist să...
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBĂ TOTALĂ de la Alexandru Rafila! Ar trebui SĂ NU MAI VORBIM de certificatul verde
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...