Cum arată și ce planuri au fetele de 10 la BAC: „Rămân în țară. Examenul suprem abia urmează”

Ansira Dinu a terminat liceul la Colegiul Național Bănățean, la specializarea Matematică-Informatică. Tânăra este singurul absolvent din județul Timiș cu media 10 la examenul de Bacalaureat.

Ansira Dinu a declarat, corespondentului Mediafax, că s-a așteptat să obțină nota maximă doar după ce a susținut toate probele examenului de Bacalaureat, despre care spune că nu i s-a părut foarte greu.

„Sincer, mă așteptam să iau 10 după ce am susținut probele. Știu foarte bine să mă autoevaluez și eram conștientă că am făcut bine. Oricum, nota mea tindea către 10, depindea doar de corectori. BAC-ul ca și nivel de dificultate nu mi s-a părut foarte greu, dimpotrivă, mi s-a părut chiar accesibil și notele au fost pe măsură, consider eu”, a explicat Ansira Dinu.

Eleva de 10 a precizat că în cei patru ani de liceu a învățat cam tot ce trebuia pentru Bacalaureat și că nu a luat deloc meditații pentru materiile din care a susținut probele.

„Nu știu exact când am început să învăț pentru Bac, pentru că pur și simplu a fost o muncă pe parcursul celor patru ani de liceu, și nu numai. Strict, să știu că învăț numai pentru o probă, am început cu două, trei săptămâni înainte de Bac. Nu foarte devreme, pentru că eu deja știam cam tot ce trebuie pentru Bacalaureat. Nu am luat meditații pentru materiile de Bacalaureat”, a afirmat Ansira Dinu.

În ceea ce privește planurile de viitor, absolventa de liceu a declarat că vrea să se înscrie la Universitatea de Medicină din Timișoara, la Medicină Generală, visul ei fiind să devină chirurg.

„Mă pregătesc la Biologie pentru admitere, pentru că vreau să dau la Facultatea de Medicină. Rămân în țară, sper să intru la Medicină, iar după cei șase ani de studiu, sper să urmez chirurgia, dar nu știu exact. La admiterea la Medicină e testul suprem, pentru mine cel puțin”, a povestit Ansira.

Absolventa Colegiului Național Bănățean spune că a fost mereu a doua din clasă și că nu a „alergat” niciodată după cele mai bune note, iar la Bacalaureat crede că pur și simplu s-a descurcat mai bine decât ceilalți candidați.

„Nu am fost niciodată prima din clasă, ci a doua, pentru că nu am făcut sport și mereu eram cu câteva sutimi la medie în spate, având o materie în minus. Nu am fost niciodată elevul care să alerge după note, să ies în evidență, pur și simplu am vrut să fiu evaluată ca și restul. La Bacalaureat, așa a fost să fie, aparent m-am descurcat mai bine decât ceilalți. Am fost într-o stare de șoc când am aflat că am luat 10, pentru câteva secunde. Părinții mei sunt despărțiți, eu sunt navetistă, locuiesc în Giarmata, stau în chirie în Timișoara. Nu au avut niciodată o posibilitate financiară extraordinară încât să zic că îmi permit orice. În schimb, mama mea fiind învățătoare și tatăl meu o persoană pasionată de așa ceva, au pus accent pe educația mea. Nu știam bine să citesc și făceam integrame cu bunicul meu și ușor”, a declarat Ansira Dinu.

De partea cealaltă, în Gorj, singura elevă care a obținut 10 pe linie la Bacalaureat, Raluca Dogaru a spus că nu a învățat extrem de mult, dar a lucrat constant. „Îmi voi continua studiile în România, afară doar câștigi bani mai mulți, dar împlinirea sufletească nu cred că o ai”, spunea aceasta.

Raluca Dogaru a absolvit Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, profilul matematică – informatică, cu media 10.

Tânăra de 18 ani este singura elevă din județul Gorj care a obținut media 10 la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an.

„Sincer, nu mă așteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că știam că făcusem, dar e greu totuși să iei 10 la toate, mai ales la română, pentru că este foarte subiectiv. Chiar nu mă așteptam. Cu atât mai mult cu cât sunt singura cu 10 pe linie”, declară tânăra.

Ea spune că nu a lucrat niciodată extrem de mult, dar a muncit constant și a încercat mereu să învețe la toate materiile importante.

„Din clasa a noua, de când am intrat la liceu, am învățat mereu, pentru că nu cred că poți să ai rezultate extraordinare dacă te apuci doar la sfârșit, în clasa a XII-a. Eu am vrut medie bună. Nu aveam pretenții neapărat să iau media aceasta. Părinții mei mereu au investit și au mers cu mine, oriunde am avut nevoie și am fost la pregătiri. Chiar mi-au asigurat tot ce am avut nevoie. A fost susținut și de ceilalți efortul meu. Mama lucrează la spital, în medicină, este asistentă la laborator și tatăl inginer la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Raluca Dogaru.

Raluca vrea să urmeze Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din București.

Nici după ce va finaliza studiile nu dorește să plece din România.

„Clar o să rămân în țară, voi continua studiile aici, pentru că mă simt foarte legată de țară și chiar nu vreau să plec. Aici am familia, prietenii și mi se pare că afară doar câștigi bani mai mulți, adică împlinirea sufletească nu cred că o ai dacă pleci din România, doar materială. Voi merge la Politehnică, la Calculatoare, la București, cred că voi rămâne în Capitală, pentru că în IT nu cred că am atâtea posibilități în Gorj”, afirmă Raluca Dogaru.

Aceasta este din comuna Bumbești-Pițic, iar în perioada liceului a locuit la Târgu-Jiu.

În județul Gorj, promovabilitatea în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este, înainte de contestații, este de 58.85%.

Ioana Zah, absolventă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care a obținut media zece la examenul de Bacalaureat 2017, susține că vrea să studieze și să rămână în țară, deoarece avem „un pământ bogat” ce trebuie descoperit, iar în străinătate va merge doar în vizită.

Ioana Zah este unul dintre cei cinci absolvenți din județul Alba care a luat media zece la examenul de Bacalaureat și crede că munca susținută a dus-o la acest rezultat.

„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret. În anii de liceu am învățat cu scopul de a ști și de a lua note bune, iar astfel am pus baze solide, necesare acestor rezultate. Le mulțumesc din tot sufletul profesorilor de la clasă pentru acest aspect! E drept că în ultimele trei săptămâni am învățat temeinic doar pentru Bacalaureat, în special la limba română și biologie, unde e mai mult de memorat”, a declarat, corespondentului MEDIAAFX, Ioana Zah.

Ea a terminat Colegiul „HCC” din Alba Iulia, specializarea matematică-informatică, iar acum are un singur țel: să urmeze Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

„Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca este prima mea opțiune și sper să nu mai fie nevoie de alta. Din toamnă, de când m-am decis, am descoperit cât sunt de pasionată atât de artă, cât si de muncă și că nu aș dori să profesez în niciun alt domeniu. O pasiune născuta cam târziu, dar pe viață”, spune absolventa.

Întrebată unde vrea să muncească în viitor, în țară sau străinătate, Ioana a răspuns: „Aș vrea să cunosc viața altor țări, cât mai multe, însă doar temporar. Patria mea rămâne România. Consider că avem o mulțime de aspecte ce așteaptă sa fie dezvoltate, în acest sens țara noastră fiind > ce trebuie descoperit de noi, românii”, a mai spus eleva.

Ioana Zah nu a avut nevoie de ore suplimentare pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, „informația de la clasă fiind consistentă”.

„Sunt fascinată, dacă se poate spune așa, de ceea ce urmează să studiez: Arhitectura. Mă pasionează mișcarea, natura în puterea ei, desenul și pictura”, a răspuns Ioana, întrebată de pasiunile sale.

La proba la alegere a profilului și specializării, ea a susținut examenul la biologie vegetală și animală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice