Cum au rezolvat Europa și SUA problema câinilor maidanezi. Vestul a optat pentru eutanasiere, Estul mizează pe sterilizare și adăposturi

Cum au rezolvat Europa și SUA problema câinilor maidanezi. Vestul a optat pentru eutanasiere, Estul mizează pe sterilizare și adăposturi
Câinii fără stăpân sunt o problemă mai ales în țările din spațiul fostei Uniuni Sovietice și Balcani

Primarul Sorin Oprescu speră să rezolve problema câinilor maidanezi prin organizarea unui referendum în cadrul căruia să-i întrebe pe bucureșteni dacă sunt sau nu de acord cu eutanasierea, data propusă de acesta fiind 6 octombrie. Decizia sa vine după ce, la începutul acestei săptămâni, un copil de 4 ani a fost ucis de câini maidanezi. Acesta nu este însă singurul caz în care o persoană și-a pierdut viața din cauza cânilor fără stapân. În ultimii șapte ani, opt persoane au murit după ce au fost atacate de maidanezi.   

Câinii fără stăpân sunt o problemă mai ales în țările din spațiul fostei Uniuni Sovietice și Balcani, dar și în Asia sau America de Sud. Cele mai multe țări din estul și sudul Europei nu au apelat la eutanasie, în ciuda numărului mare de maidanezi prezenți în orașe, soluție agreată însă de Statele Unite și majoritatea țărilor din vestul Europei. 

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă și care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. În urmă cu trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotărâre prin care a mărit termenul la 5 zile.

Aproximativ 3 – 4 milioane de câini și pisici sunt eutanasiați în adăposturile din SUA, în fiecare an.

De asemenea, în cele mai multe state este permisă împușcarea oricărui câine care intră pe o proprietate personală.

Marea Britanie este una dintre țările care abordează cu cea mai mare seriozitate protecția animalelor, primele acte normative în acest sens datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici, majoritatea familiilor au un animal de companie, iar pisicile și câinii vagabonzi atât de comuni în țările din estul și sudul Europei, aproape că nu există. Câinii maidanezi care sunt găsiți totuși pe străzi sunt ținuți în adăposturi, iar dacă în șapte zile nu sunt revendicați, sunt fie dați spre adopție, fie eutanasiați.

Potrivit unui raport al Dog Trust, unul dintre cele mai importante ONG-uri care se ocupă de câinii din Marea Britanie, în 2008, din 96.892 de câini maidanezi adunați de pe străzi, au fost eutanasiați doar 6.710 (7%).

În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiți și eutanasiați în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile. În plus, în cazul în care un propietar nu își supraveghează câinele corespunzător, primește pe loc o amendă.

În Franța, atât câinii, cât și pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate. Mai mult decât atât, legislația din unele zone permite chiar împușcarea acestora. Estimările neoficiale arată că, în fiecare an, în Franța, sunt uciși între 50.000 și 500.000 de câini.

Legea franceză prevede ca persoanele care au animale să facă posibilă recunoașterea lor prin introducerea unor cipuri, dar acest lucru nu este riguros respectat. Francezii au și ei un număr crescut de maidanezi, mai ales în regiunile rurale, acolo unde câinii se reproduc necontrolat.

În Germania, câinii fără stăpân sunt sterilizați gratuit de autorități, dar prezența lor pe străzi este un caz rar. Și asta datorită unei legislații bine puse la punct. Persoanele care abandonează animalele pe străzi trebuie să achite amenzi usturătoare. În plus, în această țară sunt foarte multe adăposturi pentru animale, atât private, cât și de stat.

Legislația este extrem de strictă și în cazul proprietarilor de câini. Aceștia nu trebuie să își lase câinii nesupravegheați. În plus, este interzis accesul câinlor în parcurile pentru copii. În caz contrar sunt amendați. Fiecare proprietar de câine necastrat trebuie să achite, în fiecare an, la autoritățile locale, o taxă pentru fiecare exemplar pe care îl are în grijă.

În Spania, animalele fără stăpân sunt ținute două săptămâni în adăposturile primăriei. Apoi, dacă nu sunt revendicate sau adoptate, ele sunt eutanasiate. În cazul în care ajunge într-un adăpost privat, câinele poate rămâne acolo, dacă nu este adoptat.

Până în anii ”90, guvernul din Italia a încercat să rezolve problema pisicilor și a câinilor comunitari prin prinderea, adăpostirea și, ulterior, uciderea lor, în cazul în care nu erau revendicați sau adoptați în trei zile. Ulterior, eutanasia a fost interzisă, iar acum fiecare comunitate are încheiat un contract cu un adăpost, care are obligația de a ține maidanezii sau pisicile fără stăpân timp de 60 de zile, perioadă în care animalele pot fi revendicate de stăpâni. După expirarea perioadei de grație, animalul este dat spre adopție.

În Italia, stăpânii de animale sunt obligați prin lege să își înregistreze animalul, acesta primind un cod de identificare. Mai mult, câinii sunt trecuți într-un registru național. Maltraterea și abandonarea animalelor reprezintă infracțiuni. Dacă în Germania persoanele care abandonează câinii plătesc o amendă usturătoare, în Italia legislația prevede ca acestea să meargă la închisoare.

În Polonia, câinii nu sunt eutanasiați, deși reprezintă o mare problemă. Majoritatea adăposturilor sunt supraaglomerate, iar principala cauză pentru această problemă este faptul că polonezi care au câini nu îi sterilizează și, astfel, se înmulțesc necontrolat.   

Adăposturile de stat nu pot refuza să primească câini pentru că sunt susținute financiar atât de stat, cât și prin sponsorizări.

La Chișinău, câinii fără stăpân sunt eutanasiați. Decizia a fost luată de primarul Dorin Chirtoacă, în februarie 2010, după ce șase copii au fost atacați de câini maidanezi, ajugând în stare gravă la spital.

Legislația din Bulgaria prevede ca organizațiile pentru protecția animalelor să ia maidanezii în adăposturi, să îi castreze, să îi deparaziteze și să îi vaccineze împotriva rabiei. Apoi, câinii vagabonzi sunt dați spre adopție, timp în care sunt ținuți în adăposturi. Potrivit setimes.com, în Bulgaria, câinii nu sunt eutanasiați decât dacă sunt bolnavi sau agresivi.

Aceleași măsuri se aplică și în Grecia, unde eutanasia nu este legală decât în situații speciale (câinele este bolnav sau agresiv). Dar, la fel ca și în Bulgaria, adăposturile sunt supraaglomerate. Autoritățile elene se plâng că nu mai pot adăposti animalele fără stăpân din cauza lipsei de bani, generate de criza finaciară.

Vassilis Papantoniou, resprezentant al unui adăpost de câini din Rafina, Grecia, spune că numărul câinilor fără stăpân, din această zonă a țării, se dublează la sfârșitul fiecărei veri, pentru că oamenii îi abandonează. Cei mai mulți sunt de rase de vânătoare. „Multe dintre aceste animale nu supraviețuiesc pe străzi deoarece au fost domesticite”, a precizat Papantoniou. În Grecia, pe străzi, trăiesc aproximativ 300.000 de maidanezi, număr în creștere din cauza abandonului câinlor necastrați care se înmulțesc necontrolat.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide