Cum învață elevii de la un liceu tehnologic din Timișoara să devină electricieni. Cât de mult îi va ajuta BAC-ul profesional

Cum învață elevii de la un liceu tehnologic din Timișoara să devină electricieni. Cât de mult îi va ajuta BAC-ul profesional
Elevii de la un liceu tehnologic din Timișoara vor participa anul acesta la un program pilot, care îi va face electricieni cu acte în regulă. Proiectul este denumit „Școala profesională", iar în cadrul lui, profesorii, inginerii și specialiștii de la o multinațională îi vor pregăti pe primii 21 de elevi pentru piața muncii.

Elevii de la un liceu tehnologic din Timișoara vor participa anul acesta la un program pilot, care îi va face electricieni cu acte în regulă. Proiectul este denumit „Școala profesională”, iar în cadrul lui, profesorii, inginerii și specialiștii de la o multinațională îi vor pregăti pe primii 21 de elevi pentru piața muncii.

Directoarea Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I din Timișoara ne-a explicat că proiectul este realizat în parteneriat cu compania Continental, care plătește un expert german pentru a-i învăța pe profesori să adapteze programa școlară la cerințele de pe piața muncii.

„Începem cu elevii de clasa a X-a, care, timp de doi ani, vor face stagii de practică la departamentele firmei. Părinții elevilor care au fost selectați de companie în urma interviulor au semnat un contract prin care își dau acordul ca absolvenții să fie angajați”, a spus pentru gândul Patricia Pisano. Contractul prevede obligația elevului de a urma stagiile de practică, dar și obligația companiei de a le oferi elevilor condițiile de studiu.

Grupați câte cinci, cursanții vor merge la diverse departamente ale companiei, unde vor învăța alături de profesioniști. Ei vor fi recompensați, după caz, fie cu burse de merit, fie cu burse sociale.

În al doilea an de studiu, patru din cinci zile vor fi de practică

Proiectul „Școala profesională” prevede ca, în primul an de studiu, 40% din ore să fie de teorie, din materii de cultură generală și din profilul tehnic, predate de profesorii-ingineri de la clasă. Restul de 60% din ore va fi petrecut în cadrul companiei. În al doilea an de studiu, cursurile terotice se vor diminua la 25% din programa școlară, iar stagiul de practică va acoperi 75% din progamul școlară.

„Timpul acordat pentru practică va crește în clasa a XI-a, care este și ultimul an de practică. În acest ultim an, elevii vor petrece patru din cinci zile la companie”, arată Patricia Pisano.

Întrebată despre bacalaureatul profesional, profesoara a spus că nu știe dacă elevii vor alege acest tip de examen.

„Să vedem ce presupune acest tip de bacalaureat profesional și cât de mult vine în întâmpinarea elevilor de la noi. Mai potrivit ar fi fost un bacalaureat diferențiat. BAC-ul din prezent este unul pur teoretic și nu vine în folosul elevului de la licee”, a spus directoarea din Timișoara.

Ea consideră că ideea unui proiect și a unei probe practice, prevăzute de noul tip de examen, este una bună pentru liceele de tip tehnologic. „Elevii de la noi pot alege proiectul și proba practică din ceea ce au învățat la clasă, dar și în practică. Dar educația antreprenorială nu știu cât îi ajută pe elevii de la noi”, a precizat Pisano.

Reprezentanții companiei în care elevii vor face practică susțin că tinerii vor fi atent monitorizați.

„Practica va fi vitală. Elevii vor fi monitorizați și trebuie să-i supraveghem. Și să ne asigurăm ca trec examenele cu brio, pentru că noi le dăm și niște burse”, a declarat Elena Tanasă, coordonator de relații publice la Continental Auto Motive România.

Ea a precizat că programa școlară va fi adaptată la nevoile companiei, dar că acest lucru nu va lăsa la o parte cultura general a elevilor.

Peste 12.000 de elevi au ales școlile profesionale

Școala profesională de la Timișoara este una dintre cele 473 care s-au înscris în programul „Alegeți drumul!”, aprobat prin ordin de ministru de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. În total, s-au înscris 12.471 de elevi car evor face practică în peste 1.500 de firme.

Ordinul ministerial prevede că procesul educațional va dura 2 ani, clasa a X-a ;i clasa XI-a: în primul an, elevii vor face 40% teorie (525 de ore) și 60% practica (740 de ore).

În anul al doilea de învățământ profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani. Elevul va avea tutore de practica de la angajator.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. Va fi un certificat de calificare de profesionist adevarat in meseria pe care o va face si un certificat care va fi recunoscut la nivel European.

Toate detaliile despre școlile profesionale se găsesc la alegetidrumul.edu.ro.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide