Cum își vor putea valida elevii și studenții calitatea de asigurat CNAS. Anunțul făcut de ministrul Educației

Cum își vor putea valida elevii și studenții calitatea de asigurat CNAS. Anunțul făcut de ministrul Educației
Publicat: 15/09/2016, 18:28
Actualizat: 31/10/2016, 16:38

„Am semnat zilele acestea un protocol de colaborare cu CNAS, care va scuti elevii și studenții de obținerea și transmiterea unei adeverințe în plus. Este vorba de atestarea calității de elev sau student, pentru a beneficia de asigurarea de sănătate. Am creat astfel un instrument modern de validare electronică, dar între timp lucrăm activ și la alte proceduri care, prin interconectarea între bazele de date electronice, să ducă la reducerea birocrației”, a scris ministrul Educației pe Facebook.

Practic, „documentul vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituții”, după cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educației.

„Conform legislației în vigoare, elevii și studenții (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 și 26 de ani sunt asigurați fără plata contribuției de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până în acest moment, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat, persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învățământ, să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află o adeverință eliberată de instituția în care studiază. Protocolul semnat de MENCȘ și CNAS va permite eliminarea acestei formalități, inițial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară și pentru studenți/doctoranzi.

Verificarea și validarea calității de asigurat urmează să fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educației și a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

Ministerul Educației și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor asigura și controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protecției și securității datelor furnizate”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase