Cum riscă România să piardă „Cumințenia Pământului”. Ultima ofertă făcută de Ministerul Culturii a fost de 15 ori mai mică decât prețul cerut de proprietari

Redactor:
Mihai Schiau
Din nou negocieri pentru Cumințenia Pământului, capodopera sculptorului Constantin Brâncuși. Discuțiile au durat mai bine de patru ore și au fost conduse chiar de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. Însă fără niciun rezultat concret. Prețul pe care l-a oferit este mult mai mic decât valoarea operei, iar proprietarii nu l-au acceptat.

Ultima negociere a avut loc în octombrie 2015, când statul a oferit 5 milioane de euro pentru „Cumințenia Pământului”, de 15 ori mai puțin decât cer proprietarii. De data aceasta, ministrul Culturii a negociat direct cu proprietarii, nu cu vreo casă de licitații, ca până acum.

În urmă cu câteva zile, ministrul Culturii a declarat într-o conferință informală că statul român trebuie să facă un efort și să dea o parte din banii pentru cumpărarea capodoperei lui Constantin Brâncuși, indiferent care e starea de prosperitate a națiunii.

Dacă negocierile vor eșua și luni, proprietarii care s-au judecat 9 ani cu statul român pentru recuperarea statuii o pot vinde. Există cumpărători din țară și din străinătate, dar lucrarea face parte din tezaur și poate părăsi România numai în condiții speciale, scrie tvr.

Inchide