Cum va funcționa „Sistem Alert”, mecanismul de avertisment în caz de urgență. Arafat: Va ajunge pe toate telefoanele, nu doar pe smartphone

Cum va funcționa „Sistem Alert, mecanismul de avertisment în caz de urgență. Arafat: Va ajunge pe toate telefoanele, nu doar pe smartphone
Publicat: 22/09/2017, 12:22

Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă.

„Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgență, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro și să se termine la 3-4 milioane. Suma se definește de soluția finală”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose și reprezentanții IGSU, ANCOM, STS și ai celor patru companii de telefonie mobilă.

Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va ști exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă.

„Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populația nu mai reactionează la el. Trebuie definit care a pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care da alertele, acesta e IGSU și poate coborî la nivel de inspectorate județene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, și atunci poți folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată”, a mai spus Raed Arafat.

Sistemul Alert va funcționa și pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenționare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.

Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Adrian Diță a declarat vineri că 95% din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.

Sistemul, spun autoritățile, ar putea fi funcțional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori.

La începutul săptămânii, premierul Mihai Tudose a decis constituirea unui grup de lucru, gestionat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, în urma unei întrevederi pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS.

Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a sistemului integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil, alertele urmând să fie emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional.
„«Sistem Alert» va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, în paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.
„Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.
Reacția autorităților vine după ce, în urma furtunilor din vestul țării, opt persoane au murit, iar alte 137 au fost rănite, fiind afectate 212 localități din 15 județe.
Premierul Mihai Tudose a anunțat, duminică seară, că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pentru ca cetățenii să poată primi informații prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află.
„Sunt toate autoritățile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi și implementat”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.
Tudose a mai declarat și că se gândește să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunțați toți cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.
„Sunt țări unde funcționează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligați să trimită o avertizare. Ar trebui implementat și la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic și cât de disponibili sunt operatorii la așa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi și se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.
Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să explice dacă s-au respectat procedurile în cazul dezastrului de duminică, din vestul țării, și „cine se face vinovat de neglijență sau incompetență”. De asemenea, șeful statului solicită implementarea unui sistem de avertizare a populației.
„Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.(…) Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Șeful statului susține că existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. „Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, mai arată Iohannis.
Iohannis precizează că, dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață