Dan Adamescu, audiat la DNA, în dosarul judecătorilor acuzați de corupție

Dan Adamescu, audiat la DNA, în dosarul judecătorilor acuzați de corupție
Publicat: 22/05/2014, 11:18
Actualizat: 01/02/2019, 21:58

Dan Adamescu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 10.15 și nu a dorit să facă nicio declarație.

Surse judiciare au declarat că Dan Adamescu a fost citat să se prezinte joi la DNA, fiind suspectat că, pentru a obține soluții favorabile în dosare, ar fi dat mită judecătorilor de la Tribunalul București puși sub acuzare pentru corupție.

Procurorii DNA au făcut miercuri percheziții la locuința omului de afaceri Dan Adamescu și la firmele deținute de acesta, în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul București sunt acuzați că ar fi luat mită pentru intervenții în dosare de insolvență.

Direcția Națională Anticorupție a arătat, într-un comunicat de presă, că miercuri au fost făcute percheziții la nouă sedii ale unor societăți comerciale, precum și la domiciliul unei persoane fizice, toate situate în București, în dosarul în care au fost arestați patru judecători de la Tribunalul București.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează urmărirea penală și față de alte persoane, pe lângă cei patru judecători.

Dan Adamescu deține, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și clubul de fotbal din Liga I Oțelul Galați.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, toți de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, acuzați că primeau bani și bunuri pentru intervenții în dosare de insolvență, au fost arestați preventiv, printr-o decizie luată marți de Curtea de Apel București, la propunerea procurorilor anticorupție.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistrații ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, pentru a decide privind modalitățile de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferențial administratori judiciari, pentru a atribui preferențial dosare de insolvență sau pentru a-și exercita influența pe lângă judecători de la diverse instanțe din București și din țară, folosind informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Insolvența FC Oțelul Galați, Piața de Gros, Rosegur și Argirom International se numără printre dosarele în care judecătorii Mircea Moldovan și Elena Rovența au intervenit, selectând și desemnând în mod discreționar lichidatorii judiciari, în schimbul unor favoruri, arată DNA.

În documente obținute de MEDIAFAX, procurorii anticorupție relatează în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal București selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenței.

Mircea Moldovan, susține DNA, a desemnat-o preferențial pe Monica Borza, în 10 iulie 2013, în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvența FC Oțelul Galați – controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

„În același context al îndeplinirii în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu și în scopul atribuirii preferențiale a unui dosar de insolvență, la data de 29 martie 2013, judecătorul sindic Moldovan Mircea a contactat-o pe Cândea Elena-Cristina, reprezentant al Legal Recovery IPURL, procedeu repetat și în zilele de 1 aprilie 2013, 3 aprilie 2013 și 12 aprilie 2013”, mai notează anchetatorii.

Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolvență în cazul Oțelului Galați, a făcut ilegal acest demers, în contextul în care știa despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu că se află pe profit.

Anchetatorii anticorupție susțin că judecătorul era conștient de acțiunile sale nelegale și că, după ce a deschis procedura insolvenței în acest caz, nu a mai lăsat dosarul la arhiva instanței, fiindu-i teamă să nu fie studiat de reprezentanți ai presei care ar fi descoperit că magistratul a băgat firma în faliment, deși aceasta era pe profit.

Dosarul insolvenței FC Oțelul Galați a fost repartizat de Moldovan, preferențial, lichidatorului judiciar Monica Borza

Potrivit procurorilor, în 10 iulie 2013, judecătorul Mircea Moldovan i-a spus Monicăi Borza că în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvența FC Oțelul Galați a amânat un termen de judecare pentru 4 decembrie 2013, „precizând că va soluționa «opozițiile și problemele» ce vor apărea conform intereselor acesteia, reprezentantul Activ Lichidator reproșându-i judecătorului sindic că «se plânge» de singurul dosar pe care i l-a repartizat”.

„În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvență a societății FC Oțelul, în dosarul nr. 23900/3/2013, în data de 2 septembrie 2013 judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela că nu a lăsat la arhiva instanței dosarul menționat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanșa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit. Ca atare, judecătorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului în insolvență să depună la dosar «concluzii scrise, nu datate, ca și cum ar fi fost la termen» care să conțină aspecte de natură a susține decizia de intrare în insolvență a societății menționate”, au mai notat anchetatorii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...