DAN DIACONESCU cere în instanță anularea deciziei de excludere din PRIVATIZAREA OLTCHIM

DAN DIACONESCU cere în instanță anularea deciziei de excludere din PRIVATIZAREA OLTCHIM
Publicat: 10/10/2012, 14:15
Actualizat: 03/02/2019, 15:15

Dan Diaconescu a venit, miercuri, la Tribunalul București pentru a depune o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei și OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acțiuni deținut de stat la Oltchim.

Dan Diaconescu a declarat, la sosirea la Tribunalul București, că avocații lui din străinătate au stabilit că ar trebui să ceară despăgubiri în valoare de două miliarde de euro, în timp ce avocații săi din țară s-au gândit la o sumă mai mică.

Diaconescu a precizat că aceste despăgubiri nu vor fi solicitate statului român, ci unor persoane fizice, printre care Victor Ponta, Remus Vulpescu și celelalte persoane care l-ar fi nedreptățit. El a mai spus că avocații lui ar urma să solicite ca acestor persoane să li se pună sechestru pe avere, iar odată obținuți, banii din despăgubiri se vor duce tot în bugetul Oltchim.

Dan Diaconescu a afirmat că nu are cum să piardă acest proces pentru că, din punctul său din vedere, probele sunt evidente.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Comitetul își propune să găsească soluții pentru plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta declara vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

În 3 octombrie, Remus Vulpescu a demisionat de la conducerea OPSPI, exprimându-și public regretul pentru insuccesul licitației de privatizare a Oltchim.

În aceeași zi, OPSPI a sesizat Parchetul instanței supreme în privința săvârșirii de către Dan Diaconescu a infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare a statului român și a opiniei publice în ce privește deținerea sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la Oltchim de statul român.

Ulterior, Parchetul instanței supreme a anunțat că Direcția Națională Anticorupție are competența de a investiga faptele reclamate de OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu.

În 1 octombrie, Dan Diaconescu declara, la ieșirea din sediul Ministerului Economiei, că va contesta în instanță decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim și că va face plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta și a lui Remus Vulpescu, acuzându-i că au făcut o „escrocherie”.

În 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție o plângere penală la adresa lui Victor Ponta și a lui Remus Vulpescu.

Întrebat care sunt acuzațiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu a spus că, în primul rând, „este vorba de șantaj și amenințare”. Acesta a precizat că va avea o echipă formată din avocații lui din România, dar și din avocați din străinătate.

Pe lângă Diaconescu, au mai depus oferte pentru cumpărarea acțiunilor Oltchim compania PCC, înregistrată în Germania, acționar minoritar la Oltchim, și firmele Aisa Invest și Chimcomplex, ambele controlate de omul de afaceri Ștefan Vuza.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice