De ce persoanele infectate cu Covid-19 se confruntă cu oboseală cronică pe termen lung?

De ce persoanele infectate cu Covid-19 se confruntă cu oboseală cronică pe termen lung?
Publicat: 20/07/2020, 17:55
Actualizat: 06/04/2021, 14:47

Oamenii care au fost grav răniți și tratați la unitățile de Terapie Intensivă se pot aștepta să dureze câteva luni pentru a se recupera complet, indiferent de boala lor. Cu toate acestea, cu COVID-19, dovezi cresc că unele persoane care au avut simptome relativ ușoare la domiciliu pot avea, de asemenea, o boală prelungită. Oboseala copleșitoare, palpitațiile, durerile musculare și multe alte simptome sunt raportate ca efecte secundare ale virusului. Aproximativ 10% din cei 3,9 milioane de persoane care contribuie la aplicația COVID Symptom Study au efecte care durează mai mult de patru săptămâni.

Oboseala cronică – clasificată ca oboseală care durează mai mult de șase săptămâni – este recunoscută în multe medii clinice diferite, de la tratamentul cancerului până la artrita inflamatorie. Poate fi dezactivant. Dacă 1% din cei 290.000 de oameni care au avut COVID-19 în Marea Britanie rămân sub condiții meteorologice la trei luni, aceasta va însemna că mii de oameni nu se pot întoarce la muncă. Probabil vor avea nevoi complexe pe care NHS este prost pregătită pentru a le aborda în prezent.

COVID-19 nu este singura cauză de oboseală cronică. Oboseala prelungită este bine recunoscută după alte infecții virale, cum ar fi virusul Epstein-Barr, care determină mononucleoza infecțioasă (cunoscută și sub denumirea de febră glandulară). Oboseala post-virală a fost, de asemenea, observată la un sfert dintre cei infectați cu virusul original Sars în Hong Kong în 2003, potrivit The conversation.

Când vine vorba de tratarea oboselii cronice, accentul a fost pus anterior pe tratamentul eficient al bolii de bază, cu convingerea că aceasta ar diminua oboseala. Cu toate acestea, pentru majoritatea infecțiilor virale nu există un tratament specific și, deoarece COVID-19 este atât de nou, nu știm încă cum să gestionați oboseala post-COVID.

Ce ar putea cauza oboseala post-COVID?

Deși știm că oboseala de durată poate urmări uneori și alte infecții virale, o perspectivă mecanică detaliată lipsește, în cea mai mare parte. O infecție virală continuă în plămâni, creier, grăsime sau alte țesuturi poate fi un mecanism. Un alt răspuns imunitar prelungit și necorespunzător după ce infecția a fost curățată poate fi altul.

Cu toate acestea, un studiu anterior ne-a oferit unele informații. Când un produs chimic numit interferon-alfa a fost administrat oamenilor ca tratament pentru hepatita C, a generat o boală asemănătoare gripei la mulți pacienți și oboseală post-virală în câțiva. Cercetătorii au studiat acest „răspuns artificial la infecții” ca model de oboseală cronică. Ei au descoperit că nivelurile de bază ale două molecule din organism care promovează inflamația – interleukina-6 și interleukina-10 – au prezis dezvoltarea ulterioară a oamenilor de oboseală cronică.

De interes deosebit, aceste aceleași molecule pro-inflamatorii sunt văzute în „furtuna de citokine” a pacienților grav bolnavi de COVID-19. Acest lucru sugerează că ar putea exista un model de activare a sistemului imunitar în timpul infecției virale care este relevant pentru simptomele în curs de desfășurare. Suportul suplimentar pentru interleukina-6 care joacă un fel de rol vine din utilizarea cu succes a tocilizumab – un tratament care reduce impactul interleukinei-6 și reduce inflamația – pentru a trata COVID-19 sever.

Ce trebuie să se întâmple în continuare

La TwinsUK, la King’s College London, se investighează factorii genetici și de mediu care influențează boala prin studierea gemenilor. Se foloseste aplicația COVID Symptom Study pentru a examina simptomele de lungă durată raportate. Se trimit chestionare gemenilor voluntari adulți din baza de date, mulți dintre ei fiind incluși anterior în studiile sistemului imunitar cu mult înainte de epidemia de coronavirus. Ne propunem să definim „sindromul post-COVID” și se analizează markerii din sânge pentru a arunca mai multă lumină asupra mecanismelor imunitare care contribuie la simptomele pe termen lung.

Acesta va fi un studiu dificil de proiectat: persoanele cu COVID-19 au avut mai mult decât o simplă infecție virală în desfășurarea normală a lucrurilor. Boala lor a avut loc în timpul unei schimbări sociale fără precedent, a restricției în mișcare și a unei perioade de anxietate mare și a riscurilor dificil de cuantificat – toate însoțite de știri în curs de 24 de ore. Unii pacienți au fost foarte bolnavi acasă și s-au gândit că sunt aproape de moarte. Din acest motiv, vom examina și stresul post-traumatic, deoarece interpretarea simptomelor raportate trebuie să fie stabilită în context.

Oboseala cronică nu se încadrează în sfera unei singure specialități medicale, de aceea este adesea trecută cu vederea programele școlare medicale, iar medicii sunt slab instruiți în diagnosticul și gestionarea oboselii cronice. Însă s-au înregistrat progrese recente și este disponibilă instruirea online pentru medici care acoperă modul de îngrijire a cel puțin celor cu simptomele cele mai severe.

De asemenea, sunt disponibile instrucțiuni pentru pacienții în gestionarea oboselii cronice și cum să conserve energia. Lucrul important de subliniat este faptul că scoaterea unui membru la sală și exercițiul de împingere este un lucru greșit de făcut și îi poate readuce în mod considerabil pe oameni. Eforturile mici – mentale sau fizice – trebuie urmate de odihnă. Întoarcerea la muncă, când se întâmplă, ar trebui să fie un proces gradat și gradat. Învățarea la ritmul activităților este foarte mult la ordinea zilei.

Mai mulți supraviețuitori ai COVID-19 au povestit că au continuat să se confrunte cu simptomele bolii timp de săptămâni sau chiar luni întregi de la diagnosticare.

Acesta este unul dintre noile mistere ale coronavirusului, care s-a răspândit la nivel mondial și a ucis peste 570.000 de persoane, informează Euronews.

Unii dintre supraviețuitori caută în continuare ajutor pe internet de la persoane care s-au confruntat cu complicații similare ca urmare a COVID-19, boală care ar putea să îi lase cu afecțiuni pe termen lung.

Abia la o lună de când a început să aibă primele simptome, Genevieve a fost internată în spital unde i s-a făcut o tomografie care a arătat că este posibil ca aceasta să aibă COVID-19. Chiar și după încă o lună, femeia a continuat să aibă simptome, neputând să stea în picioare mai mult de cinci minute.

Claudia Uceda, o traducătoare din Paris în vârstă de 24 de ani, a fost internată de mai multe ori cu crize de astm după ce s-a vindecat de COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi