Decizia Instanței Supreme după fuga lui Radu Mazăre în Madagascar

Decizia Instanței Supreme după fuga lui Radu Mazăre în Madagascar
Publicat: 10/01/2018, 14:34
Actualizat: 07/06/2018, 01:03

„Atitudinea echivalează cu o sfidare a instanței și o sfidare a justiției din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane care au anumite posibilități materiale care le permit să sfideze instanță. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. DNA Constanța îl are ca suspect în patru dosare penale. Îmi aduc perfect aminte în martie 2016 că a spus că este în imposibilittaea asigurării existenței depunând un contract de munca în Egipt. La momentul respectiv am susținut că demersul e neserios. Iata că acum a cerut azil politic. În mod evident, acesta se sustrage cercetării judecătorești”, a spus procurorul de ședință în sala de judecată.

„Gestul inculpatului este ca urmare a unor demersul judiciare pe care el evident că le consideră injuste din 2017”, a replicat avocatul.

Apărătorul a precizat că Radu Mazăre nu se sustrage de la judecată, prezența lui nefiind obligatorie.

„Legea prevede ca inculpatul să fie reprezentat de avocat. Prezența lui nu este obligatorie”, a mai spus avocatul. „Până este obligatorie!”, a replicat judecătorul.

În cererea înaintată instanței, DNA susține că lipsa nejustificată de la poliție, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.

„Constatările făcute de către organele de poliție dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credință, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar și riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului țării (faptul că investigațiile efectuate de către organele de poliție au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanță sub acest aspect, al intenției sustragerii acestuia de la răspundere penală)”, se arată în cererea înaintată de DNA instanței.

„În acest context, considerăm că există în prezent suficiente date din care rezultă că inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată și totodată că există un risc real și serios ca inculpatul să se sustragă de la răspundere penală datorită faptului că investigațiile organelor de poliție au relevat că a părăsit țara. Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică și anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deținut funcții publice importante și care au fost sau sunt acuzați (ori condamnați) pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție”, mai explică parchetul.

Procurorii spun că având în vedere faptul că lui Mazăre i se aduc mai multe acuzații, „este neechivoc interesul public ca inculpatul să fie privat de libertate prin arestare preventivă, în scopul înlăturării stării de pericol pentru ordinea de drept”.

Într-o scrisoare transmisă prin avocații săi, Radu Mazăre își motivează plecarea prin faptul că este ținta statului paralel și nu va beneficia în țară de o justiție independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susține că va reveni doar când va exista o justiție reală.

„Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forță și justiție mă cercetează abuziv, nu ține cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună știință deciziile Curții Constituționale, dovedește că sunt în continuare o țintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace”, scrie fostul primar.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 2015, sub control judiciar, pentru trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Alături de el sunt judecate și alte persoane.

Potrivit unui comunicat DNA din 2015, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și a primit circa 1.000.000 euro și 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului, explicau procurorii.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L și Primăria Constanța a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se...
×