Demisii în bloc la UPU Bacău, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat: „Demisiile sunt scrise de toți medicii din UPU, sperăm să găsim înțelegere” / DSP Bacău explică amenda dată medicului: Am aflat de coronavirus după două ore, din alte surse

Demisii în bloc la UPU Bacău, după ce medicul care a tratat studentul întors din China a fost amendat: „Demisiile sunt scrise de toți medicii din UPU, sperăm să găsim înțelegere / DSP Bacău explică amenda dată medicului: Am aflat de coronavirus după două ore, din alte surse
Sumele pentru concediile medicale alocate de la stat vor crește la rectificarea bugetară
Publicat: 29/01/2020, 13:33

Șapte medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău și-au scris demisiile miercuri dimineață, după ce colegul lor a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău cu 20.000 de lei.

„La acest moment în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Bacău există un val de nemulțumire din partea medicilor, vizavi de un control efectuat imediat după transferul acelui pacient suspect de infecție cu coronavirus din data de 27 ianuarie, care s-a soldat cu o amendă pentru medicul curant din acea dată, motivul practic fiind că știrea sau cazul mai întâi a apărut în presă și mai apoi la organele abilitate”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

Acesta a precizat că se poartă discuții cu medicii pentru a nu se ajunge la un blocaj în cazul în care aceștia își mențin dorința de a demisiona.

„Demisiile sunt scrise de toți medicii din UPU, sperăm să găsim înțelegere, avem dialog cu dânșii încontinuu, chiar de aseară. Încercăm să nu supunem UPU unui blocaj complet, pentru că dacă medicii se hotărărsc în bloc să își dea demisia atunci pune în imposibilitate desfășurarea activității din Unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat managerul.

Amenda este de 20.000 de lei și a fost dată medicului care a tratat tânărul de 24 de ani, student care s-a întors din China.

„În dimineața aceasta (miercuri – n.r.), demisia a fost scrisă de toți medicii și parafată, nu a fost încă înregistrată, la rugămintea noastră de a încerca o conciliere și un dialog, pentru că în momentul în care este înregistrată ea practic intră într-un parcurs oarecum ireversibil”, a mai spus Adrian Popa.

Managerul susține că aceste cazuri trebuie raportate „de îndată de la depistate”.

„Cazul a fost evaluat de medicul de urgență, împreună cu ceilalți medici de specialitate, după care a fost întocmit o adresă către DSP și transmisă către toate căile, de la fax, e-mail, până la WhatsApp. Presa a aflat mai repede, presa are libertatea ei, noi nu intervenim, din punctul nostru de vedere, ne-a intersat parcursul și evoluția cazului medical”, a mai explicat acesta.

Directorul medical al Spitalului Județean Bacău, Ioana Dinu a precizat că în momentul de față activitatea în UPU se desfășoară normal.

„Medicul care a fost amendat și care azi dimineață (miercuri – n.r.) și-a depus demisia este la serviciu, își desfășoară activitatea, consultă pacienți. Demisia, dacă domnul doctor nu se va răzgândi își va urma parcursul legal, dar în momentul ăsta activitatea în UPU este funcțională, pacienții sunt văzuți, sunt investigați”, a explicat Ioana Dinu.

Aceasta a spus că doctorul ar fi trebuit felicitat, nu amendat.

„Domnul doctor, la urgențe, nu a avut de instrumentat doar acest caz, care și din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere al impactului care este la acest moment este destul de dificil. Dumnealui în continuare a consultat, a trimis la invetigații și a stabilit diagnostice și eventual tratament și pentru alți pacienți care erau în UPU. Activitatea nu a fost oprită, s-a desfășurat normal, în plus, fiind acest caz. Ar trebui, din punctul meu de vedere, medicul și toate cadrele medicale felicitate pentru cum au manageriat acest caz. Am avut avizul de la București, lucrurile s-au desfășurat bine, pacientul a fost trimis”, a mai declarat Ioana Dinu.

Conducerea Spitalului Județean Bacău a decis să conteste amenda dată de DSP.

Studentul din Bacău s-a întors din China și a prezentat simptome de gripă, motiv pentru care au existat suspiciuni de coronavirus. El a fost transferat la Institutul Matei Balș din București de la Spitalului Județean Bacău.

Medicii de la Institutul „Matei Balș” au stabilit că studentul nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății. Tânărul a fost externat și continuă tratamentul în ambulatoriu.

DSP Bacău explică amenda dată medicului: Am aflat de coronavirus după două ore, din alte surse

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău explică, miercuri, amenda dată medicului care a tratat studentul suspectat de infecție cu coronavirus, spunând că nu au fost respectate protocolaele, instituția aflând după două ore și din alte surse despre cazul tânărului întors din China.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DSP Bacău, studentul a venit la UPU cu mașina personală la ora 13.28, a fost preluat la 13.30, iar la ora 13.35 a fost izolat, fără ca DSP să fie anunțată de acest caz, deși există o hotărâre de Guvern care stabiliește metodologia de raportare și de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile.

„Pentru bolile transmisibile marcate cu (T) – eveniment neobișnuit/neașteptat, din fișa unică de raportare prevăzută la art.1, toți furnizorii de servicii medicale au obligația să declare telefonic cazurile depistate, îndată după depistare, la serviciul de supraveghere și control al bolilor transmisibile din cadrul autorității de sănătate publică județene și, respectiv, a municipiului București”, se arată în HG 589/2007.

„Conform verificărilor efectuate, s-au constatat următoarele: pacientul R.V.D. s-a prezentat la UPU – SJU Bacău la ora 13.28, singur, cu mașina personală; se întocmește Fișa UPU, fiind preluat în vederea triajului, la ora 13.30; la ora 13.35 se izolează în camera desemnată. Menționăm că este foarte importantă transmiterea imediată a datelor preliminare către Compartimentul SCBT din cadrul DSP Bacău, pentru instituirea măsurilor în regim de urgență, a măsurilor corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic, care au ca scop limitarea transmiterii ulterioare a bolii către persoanele cu care intră în contact, având în vedere faptul că este vorba de circulația unui virus cu caracter de patogenitate necunoscut. Menționăm că instituția noastră a aflat de această situație după ora 14.00, din alte surse decât de la unitatea sanitară, dispunând imediat măsurile necesare”, se arată în comunicatul transmis de DSP Bacău.

Potrivit documentului citat, în jurul orei 16.30, o echipă din cadrul Inspecțiie Sanitare de Stat din cadrul DSP Bacău a mers la UPU Bacău pentru verificarea cazului și pentru a vedea ce măsuri s-au luat pentru protejarea celorlalți pacienți și a personalului medico-sanitar.

Aici, inspectorii au dat mai multe amenzi, între care medicului care a preluat pacientul și asistentei șefe din UPU.

Astfel, asistenta a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu s-au luat măsuri de asigurare a echipamentului de protecție specific în cazul pacientului cu suspiciune de coronavirus și pentru că nu s-au respectat protocoalele de lucru de către personalul auxiliar.

De asemenea, îngrijitoarea de tură a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu s-au făcut curățenie și nu s-au dezinfectat toate spațiile în care a primit asistență medicală pacientul suspectat de infecție cu coronavirus după părăsirea acestor spații și pentru că nu s-a realizat înregistrarea în graficul de curățenie-dezinfecție a operațiunilor de curățare și dezinfecție efectuate în camera de izolare.

În cazul medicului, amenda a fost de 20.000 de lei pentru „neraportarea suspiciunii cu coronavirus din data de 27.01.2020 îndată după depistare la Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, anunțarea instituției făcându-se la circa două ore de la izolarea cazului, nerespectându-se procedura specifică”.

Reprezentanții DSP Bacău spun că dacă sancțiunile sunt considerate abuzive, medicul și ceilalți angajați sancționați pot contesta în instanță.

Foto: caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu