Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. „Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest”

Deputatul Nicolae Păun a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. „Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest
Publicat: 27/02/2016, 17:07

„Eu nu am luat un leu de la Partida Romilor. Merg să fac pedeapsa pentru că trebuie să plătesc pentru alte persoane. E o făcătură politică.”, a declarat Nicolae Păun, ajuns la arestul Poliței Capitalei pentru a se preda după ce judecătorii au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele său.

Acesta a făcut referire și la parlamentarul Mădălin Voicu, cercetat în același dosar, pentru care deputații au respins cererile DNA de reținere și arestare.

„Mădălin Voicu trebuie să stea acasă, că a sărit opinia publică. Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest. Eu trebuie să le trag pe toate.Mădălin Voicu nu e arestat pentru că e iubit de populație, e apreciat în Parlament. Eu de aceea nu m-am prezentat în Parlament, pentru că am vrut să voteze cum au crezut de cuviință. Au dovedit că sunt părtinitori. Eu recunosc interceptările. Când îi înjuram pe procurori vorbeam cu Mădălin Voicu”, a spus deputatul Păun.

Deputatul Nicolae Păun a fost reținut joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA.

Nicolae Păun s-a prezentat joi la sediul Direcției Naționale Anticorupție, după ce Camera Deputaților a încuviințat, miercuri, cererea DNA, 165 de deputați votând pentru și alți 86 împotriva arestării. După câteva ore de audieri, deputatul a fost reținut pentru 24 de ore.

Nicolae Păun, care este și președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată”.

În același dosar mai sunt urmăriți penal deputatul PSD Mădălin Voicu, soția acestuia și foștii șefi ai ANAF Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu.

Luni, Nicolae Păun, a fost înștiințat de procurorii că ancheta în cazul său a fost extinsă, fiind acuzat de evaziune fiscală după ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumpărat terenuri la preț supraevaluat pentru ca astfel să fie majorate cheltuielile societății și diminuat impozitul datorat statului.

Conform DNA, dosarul în care se cere arestarea parlamentarului vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene, care s-a desfăsurat în perioada 2010-2013.

Potrivit procurorilor, grupul-țintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții” și că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.

De asemenea, DNA susține că „banii destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane”.

Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”.

De asemenea, DNA a vizat și proiectul cu finanțare europeană „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, derulat în aceeași perioadă.
„A rezultat ca unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc”.

Neregulile în administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de „14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată