DEZASTRU în prima zi de școală: MII DE ȘCOLI FĂRĂ AUTORIZAȚIE sanitară și de incendiu. Sănătatea și securitatea copiilor, PING-PONG între ISU și autoritățile din învățământ

Publicat: 09/09/2018, 19:27
Actualizat: 19/11/2018, 17:44

Pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, clădirile școlilor, grădinițelor și liceelor trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru evacuarea în siguranță a copiilor în caz de incendiu: mai multe ieșiri, scări exterioare, uși anti-panică, pereți realizați din materiale rezistente la foc pentru căile de evacuare, sisteme de detecție fum și dispozitive pentru stingerea incendiilor (sprinklere). Acestea sunt prevederile din Ordonanța de urgență nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care a fost elaborată ulterior incendiului din Colectiv. Inițial, termenul limită a fost 2016, pentru ca, din cauza blocajelor birocratice, Executivul să îl prelungească succesiv.

În timp ce primăriile și autoritățile din învățământ susțin că procedura de obținere a autorizațiilor este greoaie, că legea nu este suficient de clară, iar cerințele pentru obținerea acestei autorizații sunt foarte costisitoare (o nouă ieșire din clădire, scări etc), cei de la ISU răspund că legea trebuie respectată, iar primarii aduc dosare incomplete și din cauza lor, nu pot emite autorizațiile de securitate la incendiu.

Incendiu în mai la o școală neautorizată din București

Gravitatea situației iese la iveală abia când se întâmplă un dezastru. Cu doar trei luni în urmă, pe 28 mai, un incendiu puternic a izbucnit la Școala nr. 124 din Sectorul 5 al Capitalei, iar o parte din acoperișul clădirii s-a prăbușit. Focul a fost anunțat la dispeceratul ISU București-Ilfov de către locatarii din blocurile învecinate. Ulterior, ISU a precizat că unitatea de învățământ nu avea autorizație de securitate la incendiu, după ce fusese avizată în 2001, ci doar un aviz de securitate pentru lucrări de consolidare și refuncționalizare. Din fericire, focul a izbucnit după miezul nopții, când nu se afla nimeni în clădire, astfel că nu au fost victime. Dar în acest caz, vorba președintelui, este vorba doar despre noroc chior. În Școala nr 124 din Sectorul 5 al Capitalei învățau 750 de copii, iar elevii au fost relocați.

„Autoritățile locale sunt sigur vor lua măsuri operative ca până la începutul anului școlar să găsim o formulă fie de reabilitare, fie de demolare”, a declarat la acel moment Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Autorizațiile se obțin la standardele europene, iar unele clădiri în București nu le mai pot obține în mod obiectiv, din punct de vedere al construcțiilor, a explicat Banu.

„Dacă ne uităm la clădire, a fost reabilitată, nu structural, pentru că noi am am avut un program prin care noi am reabilitat un sfert din unitățile din învățământ din Capitală la standarde ultramoderne și prin care am verificat absolut tot, structura de rezistență, instalații șamd. Controalele le exercită instituțiile abilitate, colegii de la ISU, evident că problema autorizațiilor face parte prioritar din problema cadrelor didactice și siguranței copiilor și evident că este un semnal că lucrurile trebuie văzute mult mai serios. La raportul de început de an școlar, avem două categorii de rapoarte, pe clădiri, 915 sunt în București și rapoarte pe unități de învățământ. Cel puțin 200 dintre ele nu au nevoie de autorizație conform legislației actuale și noi avem circa 70-80 de dosare pentru a abține aceste autorizații”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Copiii vor învăța în școli fără apă potabilă sau toalete

La trei luni de la acest incendiu, situația nu s-a schimbat prea mult, dacă ne uităm la comunicatul ISU din 7 septembrie 2018.

Amenzile pentru lipsa autorizației pot ajunge la 100.000 de lei, conform OUG, iar termenul pentru obținerea acesteia a expirat de aproape un an de zile. „Termenul prorogat pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu expiră la data de 30 septembrie 2017. Începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancționare contravențională, pentru nedeținerea acestuia”, declarau reprezentanții ISU la începutul lunii octombrie 2017.

În acest moment, există aproape 3.900 de clădiri în care funcționează unități de învățământ de la nivelul țării, dar nu au autorizații ISU. La acestea se adaugă câteva mii fără autorizații sanitare. Și chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe nu au obținut documentația pentru că au toaletele în curte și nu dispun de surse de apă potabilă.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul PNL Marilen Pirtea, a declarat, duminică într-o conferință de presă, că deschiderea anului școlar nu este o prioritate pentru guvernarea PSD, în condițiile în care, din 6.200 de școli, 3.892 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizație sanitară. Acesta a mai spus că, la nivel național, aproximativ 4.000 de unități de învățământ nu au avize sanitare, ceea ce „înseamnă că sute de mii de elevi vor începe anul școlar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără toalete – aproximativ 2.300 de școli au toalete în curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fără gard”. Pirtea a adăugat că deficitul de profesori este în creștere, cu toate că Guvernul susține că acordă prioritate sistemului de învățământ.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu