Dezvăluiri despre Revoluția din 1989. Numărul morților ar fi putut fi mai mare / Amintirile unui student: Nu am găsit un tablou cu Ceaușescu, ci niște cărți cu PCR

Redactor:
Vasile Magradean
Dezvăluiri despre Revoluția din 1989. Numărul morților ar fi putut fi mai mare / Amintirile unui student: Nu am găsit un tablou cu Ceaușescu, ci niște cărți cu PCR
O tragedie ce pare similară masacrului de la Otopeni, când militari de la Câmpina trimiși să apere aeroportul au fost împușcați, a fost evitată acum 30 de ani, la Cluj. Un student de atunci povestește, pentru prima dată, cum s-au petrecut faptele.

Valentin Guia era în decembrie 1989 student în primul an la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și, împreună cu mai mulți tineri, a preluat, aproape în totalitate, conducerea Securității și Miliției Cluj.

„În 22 decembrie 1989, exact acum 30 de ani, am intrat primul în sediul Comitetului Județean al PCR Cluj-Napoca, județeana de partid cum i se spunea atunci, iar cei de la etaj s-au speriat de mine. Nu am găsit un tablou cu Ceaușescu, ci niște cărți cu PCR și am rupt fotografia acestuia dintr-un volum și am aruncat-o de pe balcon. Ne-am coalizat mai mulți tineri și am aflat că pe str. Traian cei de la Securitate nu vor să se predea, astfel că am pornit cu mai multe TAB-uri ale Armatei, care erau plasate în fața Comitetului Județean al PCR, spre sediul Securității. Când am ajuns în zonă, am observat sute de pesoane în fața sediului Securității scandând împotriva acestei instituții. Eu am luat o portavoce m-am urcat pe gard și am făcut apel să nu fie linșați cei care erau în birouri. Împreună cu tinerii cu care eram, pot spune că am preluat, aproape în totalitate, conducerea Securității și Miliției Cluj, ambele instituții având sediul în aceeași clădire”, a declarat Guia pentru MEDIAFAX.

Acesta susține că grupul de tineri a coordonat, timp de trei zile, activitatea Miliției și a asigurat predarea armamentului de către milițieni.

„La un moment dat, în seara de 22 decembrie 1989, cineva, exact ca în același scenariu ca la București-Otopeni, când au murit împușcați zeci de militari de la Câmpina, a sunat de la Județeana de Partid Cluj, din partea FSN constituit acolo, și a spus că, obligatoriu, șeful de la Circulație al Miliției, Marc, cu o Dacie antemergător, să însoțească un autobuz la Aeroportul Cluj, deoarece vine un avion de la București cu o delegație de la FSN care va conduce Clujul. Era seara târziu și eu m-am urcat în mașina de Miliție cu șeful de la Circulație și cu șoferul acestuia, Crișan Ambrozie, și ne-am îndreptat spre Aeroport, având în spate un autobuz. Era ceață de nu se vedea decât la câțiva metri în față”, a povestit fostul student.

Valentin Guia a precizat că tinerii din comitetul de coordonare al Miliției Cluj au fost dotați cu stații de emisie-recepție pentru a putea comunica, iar după ce a plecat spre Aeroport, a ținut legătura cu un coleg aflat în sediul Miliției pe care l-am rugat să afle cine anume a sunat de la județeana de partid pentru a afla numele celor din delegația de la București care urmau să aterizeze la Cluj.

„Pe drum, colegul care a rămas la Miliție mi-a transmis prin stație că nimeni de la FSN, dintre cei care erau la Județeana de Partid din Cluj, nu își asumă că ar fi sunat să trimită oameni la Aeroport. Atunci i-am spus să sune și la Aeroport, să îi confirme că este în aer un avion care vine de la București. Ne-am continuat drumul iar aproape de Aeroport ne-am oprit pe marginea drumului și eu le-am spus să ne întoarcem, pentru că ceva nu mi se părea în regulă. Pe drumul de întoarcere, undeva în zona Mărăști, colegul care era la Miliție ne-a apelat din nou prin stație să ne spună să ne întoarcem și să nu mai mergem la Aeroport deoarece aflase că cineva a sunat acolo să îi avertizeze că vine o mașină și un autobuz plin cu securiști să atace și să ocupe Aeroportul și să tragă asupra noastră. Era același scenariu de diversiune care a funcționat la București-Otopeni, unde au murit împușcați zeci de militari de la Câmpina, doar că noi am scăpat cu viață”, a explicat Guia.

Acesta consideră că incidentul, pe care nu l-a povestit niciodată în ultimii 30 de ani, rămâne, încă, una din enigmele Revoluției de la Cluj din 1989.

Cu toate că a fost implicat încă din primele momente ale Revoluției, Valentin Guia nu a cerut niciodată certificat de revoluționar, spunând că a făcut tot ceea ce făcut din spirit civic și din patriotism.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
CTP, în război cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Diego Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator
Nurcile cu coronavirus, în stare avansată de descompunere, ies prin pământ din gropile comune unde...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. ”A fost rivalul meu”
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
Anunț BOMBĂ: ”Nu e nevoie de vaccin. Pandemia s-a ÎNCHEIAT”. Fostul vicepreședinte Pfizer rupe tăcerea
Preşedintele Klaus Iohannis, anunț după ședința de la Cotroceni. "Am ajuns pe un palier, iar...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. De câţiva ani, nu mulţi,...
Zodiile pe care finalul de an nu le prinde împreună. Despărțirile vor fi cu multe...
Inchide