Diabeticii din România vor fi învățați cum să se îngrijească: primesc doze din ce în ce mai mari de insulină, iar regimul e pe ultimul loc

Diabeticii din România vor fi învățați cum să se îngrijească: primesc doze din ce în ce mai mari de insulină, iar regimul e pe ultimul loc
Publicat: 22/10/2015, 18:38

„Mă gândesc extrem de serios să introduc ceva condiții, în diabet, de exemplu. Numărul pacienților cu diabet crește în continuu, costurile cresc în continuu, medicamentele nu sunt ieftine. Nu poți să dai doze din ce în ce mai mari de insulină și insulină de ultimă generație, care costă și regimul să fie undeva pe ultimul loc. Cred că regimul ar trebui să fie în diabet pe primul loc și de abia după ce vezi cât poate să compeseze organismul în urma unui regim extrem de serios să vii și să aplici tratamentul. În toate țările din lume pe primul loc este regimul igienico- dietetic. Pacientul este învățat cât și cum să mănânce. La noi nu cred că este cineva care pierde prea multă vreme explicând cât ar trebui să mănânce și cum ar trebui să mănânce un diabetic”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Ciurchea a mai precizat că sunt și foarte multe medicamente care nu se asociază cu alcool, dar pacienții nu știu acest aspect.

„Sunt foarte multe tratamente, nu se iau cu alcool. Și iarăși ar trebui să ne educăm. Nu vreau să se înțeleagă, spunând aceste lucruri, că dau vina pe pacient, dar trebuie să fie o colaborare, trebuie să fie o înțelegere. Dacă toți privim responsabil eu cred că putem schimba ceva. Există o colectă la fonduri mult mai bună decât anul trecut, dar nu înseamnă că avem bani la discreție să putem face orice. Ieri discutam cu cineva vis-a-vis de un pacient pornind problema de la un calcul în vezica biliară. Nimeni nu s-a gândit că o ecografie ar putea rezolva problema, ci s-au gândit direct la RMN și au făcut un RMN ca să se dovedească că există un calcul în vezică. Și RMN-ul costă, costă mai mult decât o ecografie. (…) În alte sisteme există niște reguli, condiții pe care trebuie să le îndeplinești. În toată lumea numărul RMN-urilor este cam 30% din numărul CT-urilor, la noi 10% din numărul total de investigații de imagistică sunt CT-uri, în rest RMN-uri. Toată lumea se duce direct la RMN. Toate costă”, a mai spus Ciurchea.

Președintele CNAS a mai spus că în timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenționări legate de prețul medicamentelor.

„În timpul negocierilor pe hepatită au fost foarte multe atenționări legate de prețul medicamentelor. Eram întrebat de ce nu sunt de acord cu prețul cerut. Pot să fiu de acord cu prețul cerut, dar câți bolnavi vrem să tratăm? Să tratăm100 din 5000? Ce le spun la restul pacienților care au aceleași criterii medicale? Atunci am trecut peste toate aceste discuții și atât cât mi-a permis și timpul și legea zic eu că am obținut un preț rezonabil”, a mai spus Ciurchea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului