Dinel Nuțu a revenit la numele de Staicu

Dinel Nuțu a revenit la numele de Staicu
Publicat: 08/07/2013, 15:42
Actualizat: 22/08/2013, 19:36

Dinel Nuțu a revenit, din luna aprilie, la numele de Staicu, după ce în martie 2011 își luase numele soției, fapt ce l-a ajutat să plece din țară și să nu fie de găsit pentru a executa o pedeapsă de șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

Dinel Staicu a purtat numele de Nuțu în perioada 8 martie 2011 – 9 aprilie 2013, arată luni Direcția Națională Anticorupție, în comunicatul în care a anunțat că judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu au fost trimise în judecată, fiind acuzate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni pentru soluții favorabile în alte dosare.

În același dosar vor fi judecate alte 21 de persoane, printre care și fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, pentru dare de mită și cumpărare a influenței.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București, primul termen fiind stabilit în 31 iulie.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soției, de Nuțu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanța de executare a pedepsei dându-l în urmărire națională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare și l-a predat Poliției Române, fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curții de Apel București au decis anularea condamnării de șapte ani de închisoare a lui Staicu, pe motiv că a mai fost judecat pentru aceleași fapte.

Dinel Nuțu a fost eliberat din arest în 11 februarie, în urma unei decizii a Tribunalului București. Judecătoarea Antonela Costache, care a fost în completul ce a dat decizia din 11 februarie, este judecată pentru luare de mită în schimbul unor soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu.

Dinel Nuțu declara în 14 martie, pentru MEDIAFAX, că Antonela Costache a procedat corect și legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condițiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaș, în care are calitate de complice

Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2007, în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Alături de acesta sunt judecați Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaș, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu și Vlad Rebega – foști directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Națională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum și Iulian și Tudorică Siclitaru.

Judecătoria Sectorului 2 a admis, în 15 mai, cererea procurorilor și a dispus aplicarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dinel Staicu, până la concurența sumei de 26.082.460,55 lei, în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș.

Decizia a fost contestată de Dinel Nuțu la Tribunalul București, care a respins pe 4 iunie recursul acestuia, decizia fiind definitivă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA București, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SM SRL București.

Convențiile de plăți ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 și a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaș, societățile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică și Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relații comerciale cu societățile implicate în încheierea actelor de compensare și nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcționate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu și ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaților sau în conturile altor societăți în care aceștia ar fi fost implicați și de unde ar fi fost retrase în numerar. Pentru negocierea și încheierea convențiilor de plăți, Dinel Staicu ar fi beneficiat și de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic