Director de școală despre proiectul pilot „O masă caldă pentru elevi”: A fost gândit propagandistic / Care este explicația

Director de școală despre proiectul pilot „O masă caldă pentru elevi: A fost gândit propagandistic / Care este explicația
Publicat: 28/01/2020, 17:47

Mircea Bertea a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că școala a primit niște fonduri pentru proiectul pilot „O masă caldă pentru elevi”, iar celor din conducere li s-a transmis să se descurce.

„Noi suntem de la început în proiectul pilot «O masă caldă pentru elevi», lansat în 2016, singurii din Cluj. Problema e că nu a fost un proiect pilot în sensul bun al cuvântului. Un proiect pilot presupune identificarea zonelor de risc, să știi ce trebuie să faci, să ai etape, să urmărești și să optimizezi, or nouă ni s-au dat niște fonduri și ni s-a spus să ne descurcăm. Am fost un exemplu de cum se poate face ceva când, de fapt, nu se poate. Au fost oameni care au știut, cel puțin cei care au lucrat la metodologie, ce trebuie, dar cred că proiectul a fost gândit propagandistic, s-a lansat o idee, să facem ceva, ca în Vest, dar problema este că acordăm suport alimentar, dar nu acordăm suport celor care acordă suportul alimentar”, a spus Bertea.

Potrivit acestuia, inițiatorii proiectului nu au verificat nici măcar baza de date cu numărul de elevi, astfel că în primul an de implementare s-au primit fonduri doar pentru jumătate din elevii colegiului clujean, astfel că s-a acordat masa caldă gratuită doar copiilor de la grădiniță și celor din clasele primare și gimnaziale.

„Proiectul a început cu 5 luni întârziere din cauza metodologiei, care este extrem de complicată, a licitațiilor și a problemelor igienico-sanitare. Dacă la noi, care avem cantină școlară și tot ce trebuie, a fost greu, ce să zic de școlile din mediul rural… Proiectul nu a prevăzut și dublarea personalului de la cantină, aveam un personal angajat pentru servirea a maximum 200 de elevi de la internat, bucătar, ajutor de bucătar și femeie de serviciu. A trebuit să servim masa pentru 600 de elevi, să triplăm activitatea, cu același personal. Ulterior am detașat personal, i-am trimis la cursuri”, a explicat directorul Colegiului Pedagogic „Gheorghe Lazăr”.

Acesta a subliniat că a fost nevoie de reorganizarea activității profesorilor ca să poată să îi însoțească pe elevi la masă, deși proiectul nu a prevăzut masa caldă și pentru diriginți și învățători.

„Nimic din ceea ce înseamnă logistică, oameni mai mulți, baza materială, veselă, încă o linie de servire, nimic nu era asigurat prin proiect. Trebuia să stăm să ne gândim de ce avem nevoie și apoi să spunem ce trebuie făcut, dacă vrem să facem proiect-pilot. A fost și problema licitațiilor, pentru că vorbim de sume foarte mari, de alimente luate de pe SEAP, dar sunt școli care, poate, nu au contabil. În plus, am avut controale, pentru că de controlat știu să te controleze, dar să te ajute, mai puțin”, a subliniat Mircea Bertea.

Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca a primit sprijin de la Primăria Cluj-Napoca pentru suplimentarea sumei alocată mesei copiilor, de la 7 lei, la 10 lei, pentru trei felurii, iar, ulterior, și Guvernul a aprobat majorarea sumei.

„Am avut, luni, o întâlnire la Ministerul Educației, cu directori și cu un secretar de stat pe tema acestui proiect în condițiile în care actualul Guvern a angajat o pilotare așa cum trebuie făcută, cu extinderea mesei calde. Sperăm ca actualul Guvern să țină cont de solicitările noastre, să spunem exact de ce avem nevoie, să ni se suplimenteze personalul de la cantină, să se aprobe masa și pentru cadrele didactice, și să trecem la a pilota cu adevărat. Dacă noi nu am fi depășit problemele întâmpinate, proiectul era mort de la început, a fost mai mult o ambiție de-a noastră să îl continuăm”, a mai spus Mircea Bertea.

Directorul Colegiului Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca a avertizat că dacă nu se va ține cont de observațiile înaintate iar situația va rămâne așa, în ședința Consiliului de Administrație al școlii se va decide ca masa caldă să fie acordată doar elevilor de la internat, nu și celorlalți.

„Uman, moral, nu mai putem continua așa. Oamenii pleacă și nu mai găsești alții. Există riscul ca acest proiect pilot să se închidă”, a menționat Bertea.

Printre propunerile înaintate Guvernului se numără revizuirea listei școlilor care au intrat în acest proiect, apoi să aibă loc o discuție cu directorii unităților școlare care rămân și să fie întrebați de ce au nevoie, după care să fie continuat proiectul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021