Discuții aprinse în ceea ce privește bunăstarea celei de-a doua cea mai abatorizată specie de animale din UE

Discuții aprinse în ceea ce privește bunăstarea celei de-a doua cea mai abatorizată specie de animale din UE
Publicat: 09/01/2020, 17:00

Principala problemă de bunăstare cu care se confruntă iepurii închiși în cuști convenționale este cea a spațiului de mic mișcare. Concluzia în cauză reprezintă o parte a rezultatelor unui studiu comparativ complex, în ceea ce privește sistemele de cuști pentru iepuri folosite în interiorul blocului comunitar (UE28).

Opinia științifică a EFSA este bazată pe rezultatele investigațiilor extensive cu experți în cuniculicultură (n.r. – ramură a zootehniei care se ocupă cu creșterea iepurilor de casă). Concluziile studiului se bazează pe expertiza specialiștilor din sector, în condițiile în care nu există prea multe informații disponibile pe piață pe acest subiect.

În recomandările sale, EFSA subliniază că nevoia de centralizare la nivel european a informațiilor în ceea ce privește bunăstarea iepurilor din exploatațiile de creștere. De asemenea, oficialii EFSA sugerează că sistemele de cuști convenționale pentru creșterea iepurilor ar trebui să dispună de mai mult spațiu, astfel încât nivelul de bunăstare a acestora să fie crescut.

Experții Autorității au luat în calcul un număr de probleme care vizează bunăstarea animalelor și care țin de sănătate și comportament, cum sunt cele de mișcare și de odihnă, foame și sete prelungită, respectiv stres termic și ale bolilor de piele.

Majoritatea fermelor de iepuri ale blocului comunitar se găsesc în Franța, Ungaria, Italia, Portugalia și Spania. Bunele practici în creșterea iepurilor variază destul de mult atât la nivel intern al acestor țări UE, cât și la nivel interstatal.

Pentru a surprinde aceste diferențe constate, opinia științifică a celor de la EFSA s-a bazat pe date privind cele șase sisteme de creștere a iepurilor: cuști convenționale, cuști cu structură îmbunătățită, cuști deschise suspendate și la sol, sisteme în câmp deschis sau parțial acoperite, respectiv sisteme de creștere organică.

Principalele concluzii la care au ajuns specialiștii implicați sunt următoarele: bunăstarea iepurilor adulți crescuți în cuști convenționale este una mai mică față de cea a animalelor crescute în alte sisteme (acuratețe care variază între 66 și 99%). Cea mai semnificativă problemă constatată în ceea ce privește bunăstarea este lipsa spațiului de mișcare. Bunăstarea iepurilor neînțărcați este mai mică în sisteme deschise și mai mare în cuștile deschise aflate la înălțime (acuratețe care variază între 66 și 99%). Cel mai mare impact de bunăstare în ceea ce privește iepurii neînțărcați crescuți în sisteme deschise, în câmp, este cel al stresului termic. În ceea ce privește sistemul organic, în principal aici nu au fost constatate probleme.

EFSA a publicat alte două opinii în ceea ce privește probleme de bunăstare asociate creșterii iepurilor. Una dintre ele identifică problema asomării și identifică astfel un pericol la adresa bunăstării, respectiv indicatorii de conștientizare în procesul de abatorizare. Prima opinie propune inclusiv măsuri corective. Cealaltă vizează uciderea iepurilor în alt scop decât abatorizarea, și anume controlul bolilor.

Iepurii reprezintă a doua cea mai abatorizată specie de interes zootehnic la nivelul UE, în ceea ce privește numărul de capete. Chiar dacă există reguli care prevăd standarde minime în ceea ce privește protecția animalelor de fermă, incluzând aici și iepurii, nu există o legislație specifică în ceea ce privește bunăstarea iepurilor la nivelul blocului comunitar.

În urmă cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în ceea ce privește standardele minime de protecție a iepurilor crescuți în fermă și a solicitat EFSA o opinie științifică menită să ajute la implementarea rezoluției.

Parlamentul a răspuns astfel la temerile ONG-urilor, beneficiarilor și grupurilor de consumatori cu privire la nivelul scăzut de bunăstare și înalt de stres, respectiv la ratele mari de morbiditate și de mortalitate înregistrate la iepurii crescuți în fermele din UE.

De asemenea, există semne de întrebare serioase cu privire la electroșocurile aplicate iepurilor și care nu întotdeauna induc starea de inconștiență înainte de abatorizare. Procedeul aplicat ar genera uneori durere, stres și suferință.

Creșterea comercială în cuști înseamnă tortură

Anul trecut, Animals International anunța că în mai multe exploatații din Italia, „bunăstarea” din sistemele de creștere comercială în cuști a iepurilor înseamnă tortură pentru aceștia.

Ca atare, 145 de ONG-uri din toate țările UE au cerut interzicerea creșterii iepurilor în cuști.

„Imaginile realizate de Compassion in World Farming (CIWF) în mai multe ferme din Italia ilustrează că, indiferent de tipul cuștilor, bunăstarea animală în acest tip de creștere înseamnă tortură pentru animale”, se menționează într-un comunicat de presă al Animals Internațional. „Iepurii stau permanent pe o podea din grilaj care le cauzează răni pe lăbuțe. Animalele trăiesc atât de înghesuite, încât suprafața alocată unui singur iepure este echivalentă cu cea a unei coli A4 de hârtie. Mărimea cuștilor nu le permite să se ridice, să sară, să alerge sau să își exprime oricare dintre comportamentele naturale. Aceste lipsuri au un impact în detrimentul bunăstării animale”.

Cele mai multe animale de fermă crescute în cuști sunt iepurii. Se nasc și rămân în cușcă până la vârsta la care sunt sacrificați, adică aproximativ 77 de zile, a precizat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

„Ei nu vor vedea niciodată soarele, nu vor avea acces la aer liber, nu se vor putea deplasa, iar ochii devin ulcerați din cauza amoniacului din aer rezultat de la excremente”, a adăugat directorul UE al Animals Internațional. „Am inspectat amănunțit parametrii de bunăstare animală din toate tipurile de ferme comerciale de iepuri. Pot concluziona cu certitudine că dintre toate speciile de animale de fermă, iepurele este cea mai sensibilă și mortalitatea este inacceptabil de ridicată, deși se folosesc antibiotice la greu pentru a controla bolile respiratorii și diareea. Practic, această specie nu se pretează a fi crescută în ferme”.

700.000 de europeni au semnat deja Inițiativa Cetățenească Europeană „Sfârșitul Erei Cuștilor”, petiție care avea nevoie de un milion de semnături unice până în septembrie 2019 pentru a determina Comisia Europeană să ia măsuri și să înceapă procesul pentru o nouă legislație care să pună capăt utilizării cuștilor pentru toate animalele, inclusiv pentru iepuri.

În România, Animals International și-a unit forțele cu FREE România (Freedom and Respect for Every Earthling) pentru a contribui la atingerea țintei de un milion de semnături.

În anul 2017, Parlamentul European a adoptat un raport prin care se recunoaște că sistemele de creștere în cuști nu sunt adecvate pentru iepuri și arată considerație pentru îngrijorarea cetățenilor europeni față de condițiile în care aceste animale sunt crescute.

Sursa foto: CIWF

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Românii care se operează gratuit la privat. Schimbări importante în sistemul de sănătate
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Controversele pe tema educației sexuale în școli continuă în România. Țara din UE în care...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunț GRAV! Când vor crește cazurile de COVID în România, de fapt. Valeriu Gheorghiță avertizează...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Umilinţă totală pentru Măruţă! Alex Velea a răbufnit şi a spus totul. Scandalul este total
Doliu uriaș în România. A murit un cunoscut cântăreț. Boala l-a răpus la 49 de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...