Discuțiile privind înființarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureș au eșuat. Prorectorul și prodecanul maghiari vor demisiona vineri

Discuțiile privind înființarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureș au eșuat. Prorectorul și prodecanul maghiari vor demisiona vineri
Publicat: 24/04/2014, 22:08
Actualizat: 27/09/2018, 21:47

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat, într-o conferință de presă, că, în urma discuțiilor care au avut loc, joi, în prezența ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, punctele de vedere ale conducerii UMF și ale cadrelor didactice maghiare care solicită înființarea imediată a unei linii de învățământ separate „rămân divergente”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Rectorul a arătat că Senatul UMF Târgu Mureș a decis, în urmă cu trei săptămâni, amânarea discuției referitoare la acest subiect și că se intenționează reluarea ei, dar s-a ajuns la „un blocaj”, întrucât cadrele didactice maghiare cer aplicarea punctului 7 din protocolul semnat în 2012, în prezența fostului ministru Ecaterina Andronescu, privind înființarea liniei maghiare.

La rândul său, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, a declarat, în conferința de presă, că în pofida „discuțiilor îndelungate”, punctele de vedere ale celor două părți „nu s-au apropiat” și că, dacă primele șase puncte din protocol s-au realizat, „în mare, cam scârțâind”, profesorii maghiari consideră că „prima măsură ar trebui să fie înființarea” liniei maghiare prevăzută la punctul 7.

El a adăugat că profesorii maghiari sunt nemulțumiți că nu au primit nici măcar promisiunea convocării unei noi ședințe a Senatului UMF pe această temă și au decis punerea în aplicare a hotărârii Adunării lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiți în funcții de conducere – adică prorectorul și prodecanul – și boicotarea, de către cei aleși în organele de conducere, a ședințelor forurilor respective.

„De mâine (vineri – n.r.), prorectorul și prodecanul își vor prezenta demisiile, iar cei din funcțiile alese vor boicota ședințele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale și Consiliilor Departamentelor. Au trecut trei ani de la apariția Legii educației. Noi am apelat de fiecare dată la metode legale. Nu dorim să facem facultăți separate, universități separate, ci să fie aceeași structură, cu departamente separate la linia maghiară”, a spus Szabo Bela.

Ministrul Mihnea Costoiu s-a declarat „dezamăgit” de decizia anunțată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureș, precizând că le-a spus acestora că e „o decizie greșită, profund greșită” și subliniind că, mai ales în sfera academică dialogul, purtat în cadru instituțional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

El a arătat că ministerul a monitorizat aplicarea punctelor din protocol și consideră că acestea au fost rezolvate.

„Punctul 7 din protocol prevede în primul rând acreditarea liniei de studiu în limba maghiară. E rezolvată. După, e decizia de înființare a departamentelor. UMF n-a respins, a amânat luarea unei decizii. Eu nu cred că departamentele sunt problema. E o problemă falsă. Problema e în interiorul UMF și trebuie discutat mai mult. (…) Ambiția e în interiorul UMF și lucrurile trebuie reglate în interiorul universității”, a declarat Costoiu, care, întrebat fiind dacă este vorba de fapt despre funcții, a răspuns că nu vrea să spună mai mult.

Ministrul a arătat că „nu e nimeni vinovat” de faptul că s-a reușit ocuparea a mai puțin de jumătate din posturile solicitate de cadrele didactice maghiare, care au fost scoase la concurs, și că el crede că pe acestea ar trebui să le preocupe să „aducă oameni în universitate”.

Întrebat despre disponibilitatea unor profesori de la universități din Ungaria de a preda la UMF Târgu Mureș, Costoiu a precizat că normativele prevăd că 70 la sută din posturi trebuie să fie acoperite cu cadre didactice cu normă de bază la universitate, titularizate aici, „deci nu veniți prin corespondență”.

Potrivit sursei citate, aproximativ 20 de discipline care se predau studenților maghiari nu au cursurile actualizate.

El a arătat că în discuțiile cu studenții maghiari a remarcat că, pe lângă probleme specifice, aceștia „au reluat un anumit tip de mesaj”, dar speră că i-a lămurit cum stau lucrurile și că i-a îndemnat pe toți cei implicați să continue dialogul, fiind convins că acesta este doar „un impas de moment”.

„Dacă structurile universității nu vor funcționa, vom interveni instituțional. Pot să funcționeze și pot să nu funcționeze. Nu sunt afectate studiile în limba maghiară, dacă nu sunt înființate aceste departamente, iar studenții n-au niciun fel de avantaj sau dezavantaj. (…) Dacă vor fi înființate imediat, departamentele nu vor putea funcționa, decât ca niște structuri care să aibă o denumire. Ele însă vor fi goale de conținut. Departamentele, vreau să înțelegeți, nu sunt programe de studii, sunt niște structuri administrative, structuri unde se întâlnesc niște oameni. Departamentul nu este o nouă universitate în care linia maghiară să facă exclusiv ce vrea. Toate deciziile se aprobă în Senat, unde majoritari sunt românii, și oricum va fi nevoie de dialog pentru decizii tehnice”, a spus Costoiu.

Rectorul UMF Târgu Mureș, Leonard Azamfiei, a precizat că, după înregistrarea demisiilor prorectorului și prodecanului maghiari, va delega atribuțiile acestora altor persoane.

El a arătat că boicotarea ședințelor Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale și Consiliilor Departamentelor de către profesorii maghiari va crea „o dificultate”, dar nu crede că această situație va ține mult, pentru că aceștia își vor da seama că urmează să se ia decizii importante și pentru ei în aceste foruri.

Azamfirei a spus că o situație similară a existat și în 2012 și UMF a funcționat astfel aproape un an, precizând că sunt peste 20 de cadre didactice maghiare în forurile de conducere, însă, la fel ca atunci, este posibil ca unele să se prezinte în continuare la ședințe.

El a arătat că, potrivit Cartei Universității, locurile din Senatul UMF se vacantează în cazul celor care absentează nemotivat de trei ori, apreciind totodată că nu vor exista „probleme majore de funcționare a universității”.

O Hotărâre de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureș a fost aprobată, la sfârșitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs față de sentința de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acțiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mureș, cu programe în limbile română, maghiară și engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto