DNA cere arestarea a șapte patroni de firmă, pentru evaziune de 14 milioane de euro

DNA cere arestarea a șapte patroni de firmă, pentru evaziune de 14 milioane de euro
Procurorii DNA cer arestarea preventivă a șapte administratori ai unor firme pe care îi acuză de evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la aceste fapte, după ce aceștia nu au plătit statului impozitele și taxele datorate pentru achiziții în valoare de aproximativ 14 milioane de euro.
Publicat: 25/04/2014, 18:33
Actualizat: 02/02/2019, 21:26

Procurorii DNA de la Oradea i-au reținut, vineri, pe Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauș, Dumitru Cioacă, Ion Pădure și Păstorel Florescu, administratori și reprezentanți ai unor societăți comerciale, pe care îi acuză de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Alături de aceștia este cercetat și liderul rețelei, Vasile Valer Boer, arestat în alt dosar, administrator al societății Oilserv Total Oradea, pentru evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

În ordonanțele de reținere emise de anchetatori se arată că în perioada 2008-2012, Boer a inițiat și coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel național, constituit din mai multe societăți comerciale înființate în diferite localități din țară.

Prin aceasta, notează anchetatorii, s-a urmărit justificarea scriptică a achizițiilor de motorină și înregistrarea facturilor fiscale de proveniență, în evidențele contabile ale Oilserv Total, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operațiuni comerciale nereale constând în achiziții de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăți comerciale care aveau un comportament tip fantomă.

Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preț competitiv pe piața internă raportat la prețurile practicate de comercianții consacrați pe piața produselor energetice și ca rezultat, sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize și TVA aferentă, respectiv impozit pe profit.

Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, susțin procurorii, care precizează că a fost extinsă pe aproape întreg teritoriul național, fiind implicate diferite persoane, ca și reprezentanți ai unor societăți comerciale având comportament tip fantomă, similare celor administrate de inculpați, dar având în același timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăți comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul acestei societăți.

Aceste firme erau interesate să-și diminueze în mod fraudulos obligațiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul național produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăți de la clienții lor, fiind inclusă în prețurile de vânzare evidențiate pe facturile fiscale emise, potrivit DNA.

Modalitatea de acțiune a celor implicați consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăți prin virament bancar între societățile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de societatea Oilserv Total.

Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului Vasile Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reținând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3% din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activității infracționale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăților „furnizoare”, mai arată anchetatorii.

Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, reținut în sarcina Oilserv Total, prin reprezentantul său legal, Vasile Boer, este de 62.819.772 de lei (aproximativ 14.000.000 de euro), din care accize – 26.064.125 de lei, TVA – 23.243.488 de lei, impozit pe profit – 13.512.159 de lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 de litri.

În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul DGA Bihor.

Procurorii anticorupție îi vor prezenta pe cei șapte unui judecător de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția