DNA cere pedepse majorate în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a primit, inițial, 6 ani de închisoare

DNA cere pedepse majorate în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a primit, inițial, 6 ani de închisoare
Publicat: 09/05/2018, 17:28

La ultimul termen de miercuri de la instanța supremă, în dosarul „Gala Bute”, a fost audiat Adrian Gărdean, martor denunțător în această cauză, dar și fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.

Avocații Elenei Udrea au cerut amânarea cauzei pentru ca aceasta să poată fi audiată, însă instanța a respins această solicitare pe motiv că este „opțiunea exclusivă a inculpatei de a nu participa la propria cauză”.

„Lipsa sa e o consecință asumată și proprie de a nu fi în sala de judecată. Nu este dovedită imposibilitatea obiectivă a lipsei de la termen”, a conchis judecătorul.

Apărătorii fostului ministru al Turismului au mai cerut, având în vedere declasificarea protocolului dintre Parchetul General și SRI, emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin care să se specifice solicitarea scrisă făcută de procurorul de caz, indicarea dosarului penal și a numelui procurorului, să se spună dacă SRI a comunicat integral sau selectiv interceptările din dosar, să se precizeze dacă au fost transcrieri operative, făcute pe moment, să se precizeze dacă au existat echipe comune, mixte și ce activități au făcut acestea precum și să se certifice dacă a existat un suport de specialitate în dosar.

„Mandatele au fost autorizate la cererea Serviciului în baza cererii de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceste mandate de interceptare sunt la volumele dosarului și, în afară de aceste mandate și de niște redări, noi nu cunoaștem nimic. Potrivit deciziei CCR 51, toate actele emanate de SRI în acest dosar sunt nelegale. Astfel că toate probele aduse sunt lovite de nulitate absolută. Considerăm că anularea acestor probe constituie temei ca dosarul să fie retrimis instanței de fond”, a arătat avocatul Elenei Udrea în instanță.

O a doua solicitare a apărătorilor fostului ministru a fost transmiterea unei adrese similare la Serviciul Român de Informații (SRI), prin care să se precizeze dacă vreunul dintre martori este sau nu colaborator al acestui Serviciu.

„Vrem să dovedim că a existat un interes deosebit în realizarea probelor al SRI. Instanța să ceară instanței supreme numele judecătorului ÎCCJ care a autorizat SRI pentru efectuarea interceptărilor dintre Gărdean Adrian și Gărdean Miron. E posibil ca judecătorul respectiv să fie în compunerea completului de judecată”, a mai spus avocatul în instanță.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, în martie 2017, la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani