DNA: Nicușor Constantinescu amenința conducerea Telegraf și dicta ce să scrie despre el

DNA: Nicușor Constantinescu amenința conducerea Telegraf și dicta ce să scrie despre el

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanța, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care ar fi prejudiciat cu peste opt milioane de euro județul Constanța.

În noul dosar, Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu (trei infracțiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat și conflict de interese (nouă infracțiuni, din care cinci în formă continuată).

Procurorii DNA Constanța arată, în rechizitoriul trimis instnaței, că din conținutul interceptărilor telefonice rezultă că Nicușor Constantinescu exercita o „influență covârșitoare” asupra conducerii cotidianului Telegraf și asupra televiziunii TV Neptun.

Astfel, în perioada în care se afla în arest la domiciliu, Nicușor Constantinescu a luat legătura, fie direct, fie indirect, cu reprezentanții celor două canale media, cărora le-a trasat politica editorială, comandând ample campanii de presă îndreptate în sprijinul poziției sale procesuale și împotriva Direcției Naționale Anticorupție.

„Este de menționat, în acest context, că inculpatul avea o poziție de totală și necontestată autoritate asupra conducerii ziarului și televiziunii cărora le-a dictat ce subiecte să abordeze și cât de des să o facă, le-a livrat materiale, i-a amenințat și le-a reprosat atitudinea de pasivitate pe care, în opinia sa, o manifestaseră față de situația sa, după ce instanța luase față de el măsura arestului la domiciliu”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii au atașat la dosar și transcrierea unei discuții telefonice interceptate, care a avut loc în 12 martie, în care Nicușor Constantinescu îi imputa directorului ziarului Telegraf, Monalisa Popa, lipsa de susținere și implicare a cotidianului în sprijinirea poziției sale.

„CND: Băi Mona ce se întâmplă la voi acolo, mă? Eu…Ați dat luni un material, două pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie și mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ți-aș, zici că… totul e ok! Scriu doar ăștia care mănâncă căcat de mine și de Sorin și de Mazăre! Nu se poate! Chiar așa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferință de presă, dar când l-a reținut pe Strutinsky și l-a arestat, am făcut o conferință de presă publică!

PM: Da, da, da…

CND: Care ar trebui reluată în permanență ca și temă, da?! Pe urmă ați fost controlați voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru, da? Și la TV Neptun, Soti, și la Telegraf, că eu aș fi făcut! Voi nu scrieți nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăștia din rechizitoriu din Ziua de Constanța și din alte publicații pro acestui… sistem care ne urăște și voi nu faceți?! Ce ați dat? Eu stau acasă și citesc în fiecare zi! Ați dat luni o pagină jumate și atât! Și în rest, ați dat interviuri cu domnul vicepreședinte Dragomir, care … ce șmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… și hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: «Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu” cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu ești la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca și președintele, tu, vicepreședinte, și ceilalți consilieri județeni»?

PM: Am înțeles…

CND: Nu-i normal să puneți aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

PM: Am înțeles, am înțeles.

CND: Mă, ți-am mai spus de câteva ori și nici nu mai te sun, mă, și nici nu mai dau nicio relație! Eu nu vă spun vouă ce aveți de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitație publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun și la alte… și voi nu scrieți nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă! Toți!!!

PM: Am înțeles, o să dăm…

CND: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat !!! Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri Evenimentul Zilei, tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Că am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e și avocatul meu, să-l întreb: «Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, așa cum am spus în conferința de presă?!»”

PM: Nu e niciun secret…

CND: E vreun secret??? Da …? Nu scrie pe magistrați.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit ??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA și această jigodie împuțită de Andrei, de aici??? Da” voi… nu vă interesează și voi nu luptați pentru noi mă, stați liniștiți, vă luați salariul bine mersi, înțelegi ? Și vă doare în cur de tot ce se întâmplă! Înțelegi ??? Până în ziua în care o să vă ia și pe voi să vă aresteze, să vedeți cum este, înțelegi?

PM: Știi că nu e așa…

CND: Cum să nu știu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă, sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu ești în stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, dați … așa, știri care vin, cum vrea unul sau altul!

PM: Am înțeles, o să…

CND: Ai înțeles pe dracu”, nu ai înțeles nimic, mă!!!

PM: Ei…(vol.57, filele 28-30)”, potrivit interceptării din dosar.

Anchetatorii susțin că, din tonul discuției, se desprinde „dominarea clară” a lui Nicușor Constantinescu asupra directorului cotidianului Telegraf, Monalisa Popa, ale cărei replici sunt, în general, „da” sau „am înțeles”.

În urma acestor discuții, reprezentanții cotidianului Telegraf s-au conformat solicitărilor lui Nicușor Constantinescu și au declanșat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susținerea poziției acestuia și în încercarea de a proba netemeinicia acuzațiilor formulate împotriva președintelui suspendat al CJ Constanța. Astfel, din 13 martie și până în 4 aprilie, cu excepția duminicilor, când ziarul nu apare, cotidianul Telegraf a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăției lui Nicușor Constantinescu, „împrejurare care confirmă existența unei influențe deosebite a inculpatului asupra ziarului a cărui politică editorială o controlează în mod direct și nemijlocit”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii prezintă în dosar și transcrierea interceptării unei alte discuții, din 13 martie, între Nicușor Constantinescu și martorul Gabriel Constantin Diceanu, în care președintele suspendat al CJ Constanța îi reproșa insuficienta expunere mediatică a apărării sale.

„CND – Da? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema… nimeni, nu zice nimic! Absolut nimic! Și eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac și pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum știi!

DGC – Eu am văzut… știu, păi da ? păi i-am spus lui Victor, da eu am văzut astea date-n presă, cel puțin în presa locală!

CND – Băi, Gabi, hai, mă ! (Înjurătură obscenă) Facem mișto unul de altul sau ce facem?

DGC – Nu…

CND – N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate și atât!!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Și-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit VICTOR RADU, de 2 lei! Aia ai văzut tu!

DGC – Și știri…

CND – Ce-am văzut și eu! da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ți-am explicat românește!

G – Da, dom”le, am înțeles, o să se facă!
…………………………………………………………………………………………………………………….
CND – Ia de la Carmen Banioti – Banioti, toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da?

G – Da, da.

CND – Și… vis-a-vis de… de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ți-am spus, și vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris și ai copie după asta, că sunt legale hotărârile și dispoziția nr. 7, pentru care sunt acuzat că… cutare ! dați-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă!!! Nu are ce spun eu! Am vorbit cu Ciutacu, mi-a zis «domn” Constantinescu, eu nu știu ce să… eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac? Nu trebuie să mă conving și eu de o realitate, acuzațiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-ați depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…» Și normal!

G – Da.

CND – Eu nu știu, că eu nu am… fiind acasă, eu nu am… o… hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul ăsta cu arestarea! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă! Da!

G – Am înțeles.

CND – Da…

G – Bine, bine.

CND – Și să coordonezi zilnic treaba asta, da?”, conform transcrierii interceptării telefonice.

Procurorii susțin că și din această conversație se remarcă aceeași atitudine de autoritate a lui Nicușor Constantinescu și „poziția net superioară” a acestuia față de interlocutorul său, căruia îi dă ordine directe și îi face reproșuri, folosind uneori un limbaj licențios.

În rechizitoriu este redată și o discuție telefonică din 13 martie, între Nicușor Constantinescu și un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

„X – Da.

CND – Ai primit alea?

X – Am primit, acuma îi dădeam și lu”… VICTOR RADU.

CND – Așa, dă-i exact cum ți-am dat eu scris, că e punctual făcut !

X – Da. Da, le transmit și colegilor…

CND – Citește ca să înțelegi și tu, dă-i și lui VICTOR RADU că știe subiectul, pentru că a fost la NEW YORK și-l ajut cu treaba asta, da?

X – Da ! Da, da, da, normal !

CND – Și dă-i și interviul, tot, brut, să facă ce vor și ei, nu numa”… nu dai numai o știre de 2 minute! Dă tot… ce ți-am dat interviul!

X – Acuma-l trimit pe tot la Constanța, VICTOR RADU mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

CND – Bine. Să trăiești.

X – Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere.

CND – Pa.”

Persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deținută de SC Soti Cable Neptun SRL, au precizat procurorii.

„În legătura cu discuția redată mai sus, se remarcă împrejurare că inculpatul are puterea de a solicita ca televiziunea amintită să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecțiuni Astfel cum am arătat anterior, aceste convorbiri telefonice, coroborate cu veritabila campania de presă pornită de cotidianul Telegraf și Televiziunea TV Neptun, în susținerea nevinovăției inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel, la cererea acestuia, demonstrează fără dubiu influența pe care acesta o exercita asupra trustului de presă, pe care de altfel îl finanța din fonduri publice precum și autoritatea și prestigiul de care el se bucura în fața conducătorilor ziarului și televiziunii a căror politică editorială o coordona în mod direct și nemijlocit”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că motivul pentru care Nicușor Constantinescu „se bucura de asemenea puteri” este strâns legat de infracțiunile de conflict de interese investigate în dosar, pentru calitatea acestuia de fondator al ziarului și al postului de televiziune, relațiile comerciale și de prietenie cu Sorin Strutinsky și importantele sume din fonduri publice de care mijloacele media au beneficiat de-a lungul timpului ca urmare a contractelor acordate de președintele suspendat al CJ Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația