Doar 4 copii ai refugiaților ucraineni din Iași pot să meargă la școală alături de elevi români, în aceleași condiții. Inspectoratul Școlar Iași: „problema e bariera lingvistică”

Doar 4 copii ai refugiaților ucraineni din Iași pot să meargă la școală alături de elevi români, în aceleași condiții. Inspectoratul Școlar Iași: „problema e bariera lingvistică”
Publicat: 05/09/2022, 17:10

129 de copii din Ucraina merg la cursuri începând de luni, 5 septembrie, la școlile și liceele din Iași. 125 dintre aceștia vor participa ca audienți, fiind prezenți la ore și la unele activități, dar fiind evaluați și notați separat, fără a putea promova clasa, iar patru dintre ei au depus solicitare să învețe cot la cot cu elevii din Iași, fiind etnici români cu cunoștințe bune ale limbii.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean din Iași spun că aceștia se adaugă altor 200 de elevi care se reîntorc în școlile din județ după ce părinții lor, care au fost plecați la muncă în străinătate, au revenit în țară.

„Ei sunt distribuiți în mai multe școli care îi pot absorbi, fiindcă trebuie să rămânem pe o rețea școlară deja aprobată, nu putem constitui formațiuni de studiu noi și atunci trebuie să îi distribuim pe acești elevi acolo unde există locuri în școlile din Iași. Nu vor învăța în clase special destinate. Considerăm că este o decizie corectă mai ales din perspectiva integrării lor, că au nevoie și de integrare lingvistică, socială”, a spus Luciana Antoci, inspector școlar general, într-o conferință de presă.

Copiii nu pot participa integral la ore pentru că nu cunosc limba

Ea a mai precizat că marea provocare este pregătirea acestor elevi pe termen mediu și lung, fiindcă există o barieră lingvistică atât pentru copii, care nu pot participa integral la ore necunoscând limba, cât și pentru profesori.

ISJ Iași a încercat să treacă peste acest hop, însă cursurile gratuite de limbă română pe care au încercat să le organizeze reprezentanții inspectoratului s-au blocat de faptul că doar un singur profesor care știe limba ucraineană din județ s-a oferit să îi ajute.

În lipsa acestor module lingvistice și a cunoștințelor de limba română, din ce în ce mai mulți copii au ales să continue să studieze în limba ucraineană, folosind informațiile de pe platformele puse la dispoziție de către statul vecin, cu sprijinul profesorilor refugiați.

Astfel, ei vor putea promova într-un an superior, chiar dacă învață de la distanță.

„Ceea ce și-ar dori părinții lor nu avem un cadru legal să le oferim: de a putea învăța pe programe specifice țării lor sau să lucreze pe platformele pe care le oferă Ministerul Educației din Ucraina. Dar din păcate cadrul nostru legislativ nu ne permite decât să îi integrăm în sistemul nostru de educație ca audienți sau ca elevi, iar din datele pe care le avem mulți preferă să lucreze în regim particular, sprijiniți de refugiați care sunt la rândul lor profesori sau de oameni din sistem. Așadar interesul nu e foarte crescut pe zona de a învăța ca audient, ei își doresc ca învățarea să se finalizeze cu promovarea într-un an de studiu superior”, a precizat Luciana Antoci.

Acesta a mai menționat că există oricum o situație de depopulare a școlilor în mediul rural, care va fi analizată la nivelul ISJ Iași în perioada următoare, existând posibilitatea chiar de a se restructura și reorganiza unele școli, acolo unde nu mai sunt suficienți copii pentru a forma clase.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ajutorul de încălzire 2024-2025. Ce condiții trebuie să îndeplinești și de ce documente ai nevoie
Dacia ieftinește mai multe modele, pe fondul scăderii vânzărilor. Cât vor costa Duster şi Logan
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
„I-am zis: Dormi? Când m-am dus era mort”. Un bărbat în vârstă de 49 de...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Ești obligat să înmatriculezi o remorcă ușoară? Ce tip de remorci poți tracta cu permis...
La Doha, mii de ursuleţi aduc un omagiu copiilor din Gaza
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Elena Udrea este devastată. Anunț din închisoare: Te iubesc cel mai mult pe lumea asta!
Kylie Minogue a anunţat un nou turneu. Fanii vor avea parte de surprize mari
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Alin Oprea, noi dezvăluiri despre aventurile extraconjugale ale fostei soții! Dovezile care susțin infidelitatea Larisei...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Europa stă mai bine decât SUA la capitolul „oraș de 15 minute”