Doctorul Andrei Baciu, consilier în cadrul Ministerului Sănătății: Trebuie să le oferim medicilor stabilitate în parcursul profesional iar pacienților acces la servicii medicale conform standardelor europene – FOTO

Doctorul Andrei Baciu, consilier în cadrul Ministerului Sănătății: Trebuie să le oferim medicilor stabilitate în parcursul profesional iar pacienților acces la servicii medicale conform standardelor europene - FOTO
Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu
Publicat: 09/11/2019, 21:00

Una dintre problemele principale ale sistemului medical din România este lipsa specialiștilor și a cadrelor medicale cauzată de exodul medicilor iar, conform ultimelor date, în jur de 20.000 – 30.000 de medici au plecat din țară spre sisteme medicale mai bune precum cele din Germania, Franța, Marea Britanie ș.a.m.d.

„Nicio societate nu poate funcționa fără cei care se îngrijesc de sănătatea ei.”

Andrei Baciu, consilier în cabinetul Ministerului Sănătății condus în prezent de doctorul Victor Costache, a declarat faptul că una dintre principalele cauze care îi determină pe tinerii medici să plece din țară este și instabilitatea profesională pe care o întâmpină în România.

Una dintre problemele recente pe care tinerii medici aflați în pregătire au trebuit să o înfrunte a fost instabilitatea examenului de rezidențiat.

„Nu cred că s-a mai întâmplat așa ceva într-o țară din cadrul Uniunii Europene. Trebuie să le oferim medicilor stabilitate în parcursul profesional. Și eu am plecat din țară în urmă cu câțiva ani și am învățat de la specialiști de top din Franța și am văzut cum este sistemul medical de acolo, considerat cel mai bun din lume. Dar am ales să mă întorc pentru că sufletul meu tot în România este, probabil așa cum este cazul tuturor românilor care pleacă, inclusiv al medicilor”, a declarat Andrei Baciu pentru Gândul.info.

„După perioada petrecută în străinătate, când am avut privilegiul de a lucra și învăța de la profesori de renume, am ales să mă întorc. Și m-am întors nu oricum, ci susținut de către toți cei din Franța, pentru a dezvolta și aici tot ce acolo și-a dovedit deja eficiența”.

Acesta a menționat că este necesară o strategie pe termen lung care să îi determine pe medici să rămână în România și chiar să se întoarcă (în cazul celor care deja profesează în alte țări) iar unul dintre proiectele pe care Andrei Baciu vrea să îl implementeze și care se află în prezent într-o fază destul de avansată este „Medici pentru România„.

Inițiatorii programului sunt Doctorul Andrei Baciu, Conferențiarul Doctor Victor Costache, Sebastian Burduja și Alexandru Costache care își propun să reformeze sistemul medical din România atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Aceștia îi îndeamnă pe cei care vor să participe la acest proiect să îi contacteze pe adresa [email protected] sau prin intermediul website-ului medicipentruromania.ro.

„Încercăm să găsim soluții care într-un final să le ofere pacienților din România condițiile și tratamentele din străinătate, precum și încrederea că pot accesa în țară servicii medicale de standarde europene”.

„Știm cu toții că în ultimii ani au plecat din țară peste 20.000 de medici iar motivele sunt multe și evidente, dar nu le putem rezuma doar la aspectele financiare. Unul dintre cele mai importante aspecte este și predictibilitatea în carieră, precum și accesul limitat la cercetare medicală și inovație. Alături de profesorii din Franța, dar nu numai, vreau să aduc în România ceea ce am învățat acolo și să aplicăm strategii în funcție de posibilitățile României. Trebuie să trecem de la discuțiile de tipul «Vreau o țară ca afară» la fapte”, a declarat Andrei Baciu.

De asemenea, doctorul Andrei Baciu a menționat și importanța participării, dar și a organizării, la congrese medicale care contribuie la formarea tinerilor medici, dar nu numai, care au contact cu personalități de top din lumea medicală, dar și cu tehnologii (inovație) și strategii care s-au dovedit a fi de succes în țările în care au fost implementate.

„Încercăm să găsim soluții care într-un final să le ofere pacienților din România condițiile și tratamentele din străinătate, precum și încrederea că pot accesa în țară servicii medicale de standarde europene”, a adăugat consilierul din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu.

În completarea Proiectului „Medici pentru România”, Andrei Baciu a menționat și importanța telemedicinei care oferă acces pacienților la specialiști în diferite domenii și patologii (n. r. boli) pentru a primi un diagnostic corect, precum și un tratament potrivit.

„Mulți copii din România se nasc cu malformații cardiace iar din cauza lipsei de specialiști sau accesului la tratament încă din fazele incipiente ale bolii duc o viață în agonie”.

Unul dintre domeniile în care punerea unui diagnostic corect este de maximă importanță este cel al malformațiilor cardiace congenitale întrucât în România se nasc săptămânal copii care suferă de aceste afecțiuni iar de multe ori nu au acces la un specialist și la un plan de tratament adecvat.

Potrivit doctorului Andrei Baciu, foarte mulți copii din România nu au acces la specialiști și tratamente în fazel incipiente ale bolii, astfel încât ajung să ducă o viață în agonie, fapt care ar putea fi evitat dacă ar fi tratați din timp.

„Intenționăm să deschidem o clinică cardio-vasculară, care are la bază medicina minim invazivă, model de succes în Statele Unite ale Americii, dar nu numai, și sperăm ca acest lucru să se întâmple în 2020″, a menționat doctorul Andrei Baciu.

Doctorul Andrei Baciu a terminat Facultatea de Medicină din București în anul 2011, ulterior și-a făcut rezidențiatul la secția de chirurgie cardiacă din cadrul Spitalului Fundeni pe care l-a continuat în același domeniu la Spitalul Universitar din Rouen, Franța. Aici a fost implicat în studii de cercetare internaționale și cursuri de specializare unde i-a avut drept îndrumători pe profesorii Litzler și Cribier, două nume foarte cunoscute în chirurgia cardiovasculară.

Însă doctorul Andrei Baciu este specializat și în managementul spitalicesc prin urmarea cursurilor Școala Națională de Sănătate Publică din București, precum și a unui program de formare la Open University din Marea Britanie.

Foto: Andrei Baciu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația