Doi frați din Bistrița au construit o casă ecologică unicat. Turiștii se înghesuie să prindă o noapte în locuința „bio”

Publicat: 10/07/2017, 13:49
Actualizat: 11/02/2019, 16:52

În căsura construită de Paul și Cristian Axinte oamenii pot auzi noaptea, prin pereții construiți din paie, greierii, iar dimineața păsările cum cântă. O astfel de experiență inedită caută zeci de turiști peste hotare, dar, mai nou din România, în căsuța desprinsă parcă din povești. Mică și totuși încăpătoare, rustică și în același timp modernă, foarte veselă, căsuța primește cu ușile deschise pe oricine vrea să-i treacă pragul.

Căsuța de poveste are 80 de metri pătrați este la mare căutare în rândul celor care apreciază natura și traiul ecologic.

Ideea aceste căsuțe i-a venit lui Paul, care, în urmă cu mai bine de un deceniu, a plecat în străinătate, unde a întâlnit-o pe Ann, într-o căsuță asemănătoare cu cea pe care a construit-o în România, s-a căsătorit și au împreună trei copii. Cei doi tineri au hotărât să își amenajeze o căsuță asemănătoare cu cea în care s-au cunoscut și acasă, în România.

Au construită căsuța în vârf de deal, lângă stațiunea Sîngeorz-Băi. Locuința a fost ridicată din baloți de paie și totul a durat doi ani, iar costurile au depășit 10.000 de euro.

Pentru a ști cum să realizeze căsuța Paul a luat cursuri în Belgia în care au învățat cum să-și construiască o căsuță ecologică, din baloție de paie. De profesie inginer, Paul a știut exact ce vrea de la proiect însă cu meșterii din România i-a fost foarte greu pentru că ei nu au înțeles de ce vrea cineva să își construiască o casă din baloți de paie.

L-a ajutat fratele său, Cristian, care de când a aflat de proiect i-a fost alături și, de altfel, el a rămas în România să gestioneze căsuța și să primească turiștii.

„A fost foarte complicat cu avizele pentru că nicicum nu am reușit să obținem autorizația de construcție. Nimeni nu înțelegea nici cum cum o să realizăm această casă, sută la sută ecologică, fără pereți din cărămidă și zidărie. Nici pe cei de la mediu nu am reușit să-i convingem să ne dea avizele decât foarte greu. Am făcut zeci de drumuri. În cele din urmă, cu chiu cu vai, după multe drumuri și acte refăcute am reușit și am primit toate autorizațiile de care am avut nevoie” o povestit, pentru MEDIAFAX, Cristian Axinte.

Dacă cu autorizațiile au reușit să rezolve după numeroase drumuri la Bistrița, cel mai complicat a fost cu găsirea meșterilor care să înțeleagă ideile lui Paul despre cum trebuie construită casa de paie. În întreaga construcție au intrat aproximativ 400 de baloți de paie pe care tinerii i-au presat cu cricul de la mașină pentru a-i face foarte rezistenți.

La parter căsuța are două dormitoare, ambele cu intrări separate iar la etaj e bucătăria și livingul integrat.

Șemineul care asigură încălzirea casei, realizat de un sculptor celebru din zonă este și el unul deosebit, iar scara îngustă, sculptată manual, asigură accesul de la dormitoarele amenajate la parter la livingul și bucătăria de la etaj.

Pe acoperiș, printre mușchi și flori aduse din străinătate te poți relaxa în voie și poți admira orașul de la înălțime.

„Am folosit cob pentru a tencui casa, care este foarte rezistent și-mi place foarte mult ca material. Este un amestec de paie și nisip. Este ușor să lucrezi cu paiele pentru că este un material ușor și natural. De altfel toate materialele din casă sunt din natură – paie, copaci, acoperișul verde. Mi-a plăcut foarte mult ideea de casă alternativă, sustenabilă unde poți să-ți pui amprenta. Totul e ecologic. Este și foarte rezistentă, e extrem de elastică. Înăuntru creează un aer foarte plăcut și curat, nu ai probleme cu igrasia. Iarna menține căldura și vara răcoare. E un aer curat pentru că toți pereții respira”, poveste și Paul Axinte care în fiecare vacanță vine împreună cu soția și cei trei copii în România să petreacă câteva zile în căsuța de poveste.

Când nu stă familia în căsuță, Cristian Axinte o închiriază, pentru noapte petrecută aici turiștii plătesc aproximativ 40 de euro, iar pentru toată casa prețul poate ajunge și la 100 de euro.

Turiștii nu se lasă așteptați, au auzit de căsuța din paie și își fac rezervări din timp pentru a petrece câteva ore într-o oază verde mai ales că din vecini pot cumpăra ouă, lapte și pâine de casă, sută de la sută bio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață